Officielt: OL i 2024 i Europa - og 2028 i USA

IOC har onsdag officielt tildelt Paris og Los Angeles verdens største sportsbegivenhed

De verdensberømte OL-ringe skal i 2024 og 2028 vises frem i Paris og Los Angeles. Foto: AP
De verdensberømte OL-ringe skal i 2024 og 2028 vises frem i Paris og Los Angeles. Foto: AP

Frankrigs hovedstad, Paris, bliver vært for OL i 2024, mens legene i 2028 afholdes i den amerikanske storby Los Angeles.

Det blev onsdag vedtaget på Den Internationale Olympiske Komités (IOC) kongres i Peru.

Det er første gang i historien, at IOC udnævner to OL-værtsbyer på en gang.

Aftagende interesse for at afholde verdens største sportsbegivenhed er hovedårsagen til, at der på IOC-kongressen i Lima som noget nyt er udpeget to OL-værter.

Storbyer som Hamburg, Rom, Budapest og Boston valgte tidligt i processen at trække sig som værtskandidater for OL i 2024, så valget til sidst stod mellem Paris og Los Angeles.

Se også: Løbehåb trafikdræbt - Bolts stafetmakker svært kvæstet

Herefter opstod tanken om, at tildele de to storbyer et OL hver.

Normalt udpeges OL-værter syv år før legene, men Los Angeles får hele 11 år til at forberede sig til byens tredje sommer-OL.

Eftersom Paris i 1924 var vært for OL, har flere i IOC ment, at det var naturligt placere legene i den franske hovedstad i 2024 for at markere 100-året.

Los Angeles strittede længe imod, når byen blev nævnt som en mulig vært i 2028, men det lykkedes til sidst IOC-toppen at få talt den amerikanske storbys buddelegation på plads.

Se også: Rystende afsløring: Massiv doping ved VM

Los Angeles var også vært for sommerlegene i 1932 og 1984.

Det er en dyr fornøjelse at være vært for OL. Flere tidligere værtsbyer har sat storstilede byggerier i gang op til OL, og bagefter har der ikke været en plan med de store idrætsanlæg.

Los Angeles vil langt henad vejen gøre brug af allerede eksisterende idrætsfaciliteter, mens Paris vil placere OL-konkurrencerne centralt i byen, så faciliteterne kan benyttes efter OL.

For fire år siden blev Tokyo valgt til OL-vært i 2020 i konkurrence med Madrid og Istanbul.

Tilfredshed i DIF med OL-værter: To bæredygtige valg

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) er der stor tilfredshed med valget af Paris og Los Angeles som værter for OL i 2024 og 2028.

De to byer blev onsdag officielt udpeget som OL-værter uden modkandidater på Den Internationale Olympiske Komités (IOC) kongres i Peru.

- Det er en rigtig god ting, at der nu er afklaring omkring de kommende værtskaber, siger DIF-direktør Morten Mølholm.

Mølholm hæfter sig især ved, at Paris og Los Angeles har præsenteret bæredygtige bud, hvor der ikke bygges dyre idrætsanlæg, som ender med at gå i forfald efter OL.

Se også: Blev kun 31 år: OL-finalist fundet død i svømmebassin

- I Los Angeles kommer man til at bruge de mange moderne stadioner, der i forvejen danner rammerne om baseball-, basket- og fodboldkampe i byen. Og selve OL-byen bliver placeret på universitetet UCLA.

- I Paris er det hele meget integreret i byen i stedet for en separat OL-by. Det styrker arenaernes værdi efter legene, siger Morten Mølholm.

Valget af to OL-værter i stedet for en enkelt giver arbejdsro, så IOC kan finde en bedre model for en fremtidig budproces.

Store omkostninger har de senere år afholdt flere storbyer fra at afholde OL, og den udvikling vil DIF gerne ændre på.

Se også: Gigantisk skandale lurer: De skal udelukkes fra OL!

- Det skal være en folkefest at afvikle et OL.

- Det kræver blandt andet, at vi kan sikre, at økonomien bliver begrænset, og at der er en klar plan for, hvordan et OL kan skubbe på en lokal og national udvikling, siger Morten Mølholm.

- Vi skal se på, hvordan vi fremover kan stille krav til buddene, eksempelvis i forhold til den folkelige forankring.

- Forhåbentlig kan to velafviklede lege være med til at styrke stoltheden forbundet med OL-værtskabet, siger DIF-direktøren.

OL i 2020 afholdes i Japans hovedstad, Tokyo.

De to enæggede tvillinger og synkronsvømmere Bia og Branca Feres er forståeligt nok et hit på tv i hjemlandet Brasilien. Privatfoto Sport og Spil Flotte fotos: Her er OL's lækreste babes

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen