Gammeldags målebånd gav tysker bronze

Dommerne måtte trække et gammeldags målebånd frem, da tyske Betty Heidler fredag brokkede sig til bronze

Betty Heidler brokkede sig over målingen af hendes kast - med god grund, skulle det vise sig. (Foto: AP)
Betty Heidler brokkede sig over målingen af hendes kast - med god grund, skulle det vise sig. (Foto: AP)

Den sære hændelse, at to hammerkastere kastede nøjagtigt den samme distance lige efter hinanden, skabte stort postyr på det olympiske stadion fredag aften. Og først da et gammeldags målebånd kom på banen, blev den rette medaljetager kåret.

Dommernes computer tolkede det nemlig som en fejl, da tyske Betty Heidler kastede 77 meter og 12 centimeter - den samme længde, som den senere guldvinder Tatjana Lysenko kastede lige inden. Det beretter det internationale atletikforbund, Iaaf.

- Min forståelse af sagen er, hvad Iaaf har fortalt mig: Der skete, hvad der aldrig er sket før. Hendes forsøg var nøjagtig det samme som forsøget forinden. Så systemet kunne ikke genkende det, siger Mark Adams, talsmand for den internationale olympiske komité.

Heidlers kast kom aldrig frem på pointtavlen, men viste kun en kort overgang afstanden 72,34 meter. En afstand, som viste sig at være kastet af Zalina Margheiva fra Moldova lige efter tyskeren.

Læs også:

Se også: Brokker sig til OL-bronze

Tyskeren protesterede med det samme og gik frustreret frem og tilbage, snakkede med dommerne og modstanderne og nægtede at forlade stadion efter sit sidste kast.

Optrinnet varede til omkring en halv time efter konkurrencen, før dommerne gav efter og tog et gammeldags målebånd frem. Så røg afstanden pludselig op på de korrekte 77,12 meter, og Heidler fik ganske korrekt tildelt bronzemedaljen.

På det tidspunkt havde Kinas Zhang Wenxiu allerede løbet en sejrsrunde med det kinesiske flag. Kinas delegation nedlagde protest over den omstødte kendelse, men fik den afvist.

Tyskerne kan meget vel have haft oplevelsen af et deja-vu, eftersom Lilli Schwarzkopf seks dage forinden blev diskvalificeret fra kvindernes syvkamp, fordi dommerne vurderede, hun havde trådt uden for banen.

Efter at have set videooptagelserne af løbet måtte et flovt dommerteam dog indrømme, at overtrædelsen var begået af løberen bag tyskeren, og derfor fik Schwarzkopf retteligt tildelt sølvmedaljen i konkurrencen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen