Kina om dopingangreb: Hun har bare store hænder

En pædagog i børnehaven lagde mærke til Ye´s store hænder og mente at hun kunne blive den perfekte atlet. Andre mere kritiske røster mener at den 16-årige kineser er endnu et dopingprodukt fra Kina

Kinas 16-årige guld-svømmer er det store samtaleemne i London. Hun anklages for brug af doping på grund af gode resultater. Kina selv hævder at successen skyldes store hænder.Foto: AP
Kinas 16-årige guld-svømmer er det store samtaleemne i London. Hun anklages for brug af doping på grund af gode resultater. Kina selv hævder at successen skyldes store hænder.Foto: AP

Hun har været det helt store samtaleemne ved OL i London, da hun i en alder af blot 16 år svømmede sig til en verdenrekord, guldmedalje og samtidig parkerede herrernes Ryan Lochtes tid på de sidste 50 meter af medleyen i lørdags.

Tirsdag tog hun så en endnu en guldmedalje da hun knuste konkurrenterne på 200 meter medley.

En så suveræn indsats som normalt får skeptikerne til at råbe op om doping, særligt når det gælder kinesiske svømmere, men i Ye`s tilfælde skal vejen til succes findes et helt andet sted. I hvert fald ifølge det officielle OL-program, for her står der at hun blev opdaget i børnehaven af en pædagog og fik succes på grund af sine store hænder.

Se også: Lochte hylder sin kinesiske overkvinde

Historien om 16-årige Ye og hendes succes starter ifølge Daily Mail i Hangzhou, en lille by i Øst-Kina med cirka 6,2 millioner indbyggere. Her boede hun med sin familie indtil de store hænder og potentialet blev opdaget.

Ye blev derefter indskrevet ved Chen Jingluin sports school, her viste Ye sit store potentiale i bassinet, og allerede som 11-årig vandt hun sit første store mesterskab.

5 år senere var OL-billetten i hus og det samme er de første to guldmedaljer og en ny verdensrekord.

En verdensrekord og en præstation som straks blev et stort diskussionsemne. Ikke på grund af de første 350 meter, men fordi at den kinesiske teenager svømmede så stærkt på de sidste 50 meter at selv herrernes svømmefænomen Ryan Lochtes tider blev sat til vægs.

Se også: Vildt: Guld-Lochte blev slået af 16-årig pige

Dopingmistanken
I kølvandet af medaljeceremoni, nationalsang og hyldest i alle verdens medier, kom mistanken snigende. Er denne præstation ren, eller er Ye og hendes store hænder endnu et kinesisk eksperiment, som det tidligere er set.

- Man skal være forsigtig med at kalde det doping. Men jeg vil sige at gennem vores sports historie, så har der efter hver ’utrolige’ historie senere vist sig at være doping med i spillet, siger den amerikanske trænerlegende John Leonard, som var den første som ytrede sine mistanker offentligt efter OL-guldet., skriver den norske netavis VG.

- Men man skal heller ikke undervurdere det faktum at kineserne er hårdt satsende. Der er national prestige i gode resultater, siger John Leonard.

Den 16-årige svømmer har selv kun haft en kort kommentar til dopingspørgsmålet.

- Det kinesiske svømmehold har et klart standpunkt mod doping, så det er ikke noget problem.

- Jeg er hverken sur eller trist over det, medierne siger om mig. Jeg tager det roligt, men det giver mig mod på at vise, hvad jeg kan, siger Ye Shiwen ifølge AFP.

Et synspunkt som Ye`s fader ikke overraskende er enig i

- Vestlige medier har altid været arrogante og mistænksomme overfor kinesere, udtalte han ifølge The Guardian.

Se også: 16-årig satte forrygende verdensrekord

Uanset om successen kun skyldes de store hænder, eller om der også er andre faktorer der spiller ind i 16-årige Ye`s succes, så er hun det store samtaleemne i London og bassinets helt store kvindelige medaljesluger.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen