USA provokerer Putin: Sender lesbiske til OL

Den officielle amerikanske delegation ved vinter-OL består af to lesbiske sportsstjerner - direkte svar på Ruslands anti-homolov

Vladimir Putin og Barack Obama ved G-20-mødet i Skt. Petersborg tidligere på året. (Foto: AP)
Vladimir Putin og Barack Obama ved G-20-mødet i Skt. Petersborg tidligere på året. (Foto: AP)

Der er ikke nogen præsident Barack Obama eller fru Michelle Obama til stede i den amerikanske delegation, når vinter-OL i Sochi åbner og lukker i løbet af februar.

Kalenderen tillader angiveligt ikke det amerikanske præsidentpar at besøge legene i Rusland.

Til gengæld har Obama smækket et par solide trumfer på bordet, der ikke kan ses som andet end en åbenlys provokation af kollegaen Vladimir Putin og russernes anti-homolov, der blev vedtaget tidligere på året.

Se også: Av, av, av: Her ryger OL for verdensmesteren

Billie Jean King og Caitlin Cahow.

Den ene verdensmester med USA i ishockey for et par år siden, den anden med 41 Grand Slam-titler i tennis.

Og så er de lesbiske.

Se også: Vinter-OL rammes af dødsfald

King deltager i åbninsceremonien 7. februar, mens Cahow er med, når ballet lukkes og slukkes et par uger efter.

En helt klar melding til Rusland, der har fået hård national og international kritik for den lov mod homoseksuel propaganda, som det russiske parlament vedtog i juni i år. Loven blev vedtaget med 436 stemmer for og ingen imod og betyder, at folk i Rusland kan risikere at skulle betale store bøder eller komme i fængsel, hvis de benytter sig af homoseksuel propaganda over for mindreårige.

Se også: TV: Smider den olympiske fakkel i verdens dybeste sø

Flere menneskerettighedsorganisationer har efterfølgende udtrykt frygt for, at den russiske lov vil blive brugt til at undertrykke bøsser og lesbiske.

- Det er et positivt tegn at se homoseksuelle repræsentanter i delegationen, siger Michael Cole-Schwartz, der er talsmand for Human Rights Campaign, en homoseksuel organisation, der netop har opfordret Det Hvide Hus til at sende bøsser og lesbiske til Sochi.

Se også: Adelig veteran vil til OL i to discipliner

- Forhåbentlig sender det en hilsen til det russiske folk og resten af verden om, at USA hylder og støtter op om homoseksuelle, siger han til Sports Illustrated.

USA har klogeligt undladt at nævne noget med nogen homo-lov i begrundelsen. Til gengæld siger Det Hvide Hus' talsmand Shin Inouye, at den amerikanske delegation 'repræsenterer mangfoldigheden som er USA' og at Obama 'ved, at de vil vise verden det bedste af USA - mangfoldighed, beslutsomhed og sammenhold'.

Det er første gang siden 2000, at USA hverken sender en præsident, tidligere præsident, førstedame eller vicepræsident til OL.

Se også: IOC lover benhård dopingjagt ved Sochi-OL

Andre stormagter i IOC, Tyskland og Frankrig, sender heller ikke regeringschefer til legene.

Selvom Obama tidligere på det kraftigste har afvist at boykotte legene på grund af uoverensstemmelser med Rusland, er det dog et tydeligt signal, der sendes fra USA.

Under hans administration deltog vicepræsident Joe Biden i delegationen ved vinter-OL i Vancouver, mens førstedame Michelle Obama deltog ved legene i London sidste sommer.

0 kommentarer
Vis kommentarer