Dansk skiløber er hot i Grønland

Martin Møller er i sit livs form, når han i dag slipper kræfterne løs i Sochi

Martin Møller føler sig godt forberedt til at lave det bedste danske OL-resultat i langrend. (Foto: Lars Møller/DIF)
Martin Møller føler sig godt forberedt til at lave det bedste danske OL-resultat i langrend. (Foto: Lars Møller/DIF)

SOCHI (Ekstra Bladet) For to år siden traf han en vigtig beslutning. Nu skulle træningen ikke længere bestå i at gå på jagt i de grønlandske fjelde. I stedet skulle skiene ud på længere ture, for målet var sat. Vinter-OL i Sochi 2014.

I dag er det så alvor for den 33-årige Martin Møller. Forude venter 30 kilometer langrend med samlet start. Det er et af de hårdeste løb på ski, kun overgået af 50-kilometeren, som Martin Møller stiller op i på en af legenes sidste dage.

Og formen er til det. Efter en koncentreret træningsindsats og efter en sej periode, hvor han i det sidste halve år har levet som en professionel.

- Det har kunnet lade sig gøre, forbi jeg har fået stor opbakning fra det grønlandske samfund. Virksomhederne har støttet mig økonomisk, og jeg har kun arbejdet på halv tid for Grønlands energiforsyning i den periode, fortæller Martin Møller.

Se også: Gamle Bjørndalen skriver OL-historie

Hos energiforsyningen arbejder han som civilingingeniør. Det er forholdsvist anonymt, men som skiløber er Martin Møller lige nu et stort navn på Grønland.

- Jeg kan tydeligt mærke, at interessen er vokset. Det er jo sjældent, at en fra Grønland er med til OL, og især er det sjældent, at det er en, der også bor på Grønland til dagligt, siger Martin Møller.

Han er født i Danmark, men familien flyttede til Grønland, da han var syv år. Senere tog han selv til Norge, hvor han i 14 år havde sin ski-karriere sammen med nogle af verdes bedste langrendsløbere.

Se også: Isen er perfekt

Men Grønland trak i Møller, og her bor han med kone og to børn. Al træning foregår nu i det smukke grønlandske landskab. Nogle år var karrieren dog sat på hvile, men så var det, at han traf den fornuftige beslutning for to år siden.

- Det er gået meget bedre end forventet. Jeg kan mærke, at jeg leverer langt flere gode præstationer i konkurrencerne end tidligere. Man siger også, at en langrendsløbers bedste alder er omkring de 30. Men motivationen er helt sikkert det, der gør det sidste. Og jeg har en god følelse af, at jeg her i Sochi kan præstere på et højt niveau.

- Her har forholdene også været perfekte. Vi har en meter sne, og jeg kan gå over til træningsanlægget. Der er intet at beklage sig over, siger den sympatiske løber fra Nuuk.

Se også: Allerede ballade om OL-afgørelse

Hvis han kommer ind i top 40 i dag, vil det være det bedste danske langrendsresultat ved et OL nogensinde. Og det er målet. Enten i dag eller på 50 kilometeren i slutningen af legene.

0 kommentarer
Vis kommentarer