Suveræne Sverige i OL's ishockeyfinale

I det rent nordiske semifinaleopgør vandt vores naboer 2-1 over Finland

SOCHI (Ekstra Bladet) Sverige er fortjent i OL-finalen efter en smal sejr over Finland i Bolshoy Ice Dome. Men der blev godt nok brugt mange kræfter på at nedbryde den finske defensiv.

Det var 12. gang, de to lande tørnede sammen i olympisk sammenhæng. Finnerne har to sejre, tre er endt uafgjort så Sverige er storebror med nu syv sejre, herunder finalen ved OL i Torino i 2006, hvor de blå-gule triumferede med en 3-2 sejr. Og nu kan svenskerne så tage guld igen. En mageløs præstation.

På forhånd var der ikke lagt op til nogen målrig forestilling i Bolshoy, der kun var halvfyldt, da kampen gik i gang. Finland har måske turneringens allerbedste forsvar, hvilket vi fik et tydeligt bevis på i kvartfinalen, hvor de sendte Rusland ud med en sejr på 3-1. Finnerne arbejder utrolig godt for hinanden. Hele tiden bliver der bakket op, og også mod Sverige dannede de længe en levende mur foran Kari Lehtonen i det finske bur.

Svenskerne er også godt kørende rent forsvarsmæssigt og har i målmanden, Henrik Lundqvist fra New York Rangers, en af verdens absolut bedste på pladsen. Hvor dygtig han er, fik vi et levende bevis på, da Sverige en overgang i første periode var to mand i undertal. Der ragede Henrik Lundqvist kastanjerne ud af ilden for et meget trængt svensk hold.

Første periode endte uden scoringer. Selv om Sverige undervejs trak tre udvisninger formåede finnerne ikke at drage fordel af overtalssituationen. Det plejer ellers at være et af deres bedste våben. Skudstatistikken efter de første 20 minutter sagde 13-10 til sverige, men det er der ikke noget overraskende i.

Finnerne lader gerne modstanderne presse for så at slå igen på de hurtige kontraangreb. Det var tæt på nogle gange, men så var der lige ham Lundqvist i buret. Perioden endte med noget der lignede optakten til et rigtig godt værtshusslagsmål, men det fortalte vel blot noget om, hvor meget der står på spil, og at adrealinet koger hos de store drenge.

Sverige fik en overtalsperiode i begyndelsen af anden periode, men de kunne heller ikke udnytte det til en scoring. Og så skete det, som man ikke troede muligt. Lundqvist i det svenske mål droppede en ellers ufarlig puck ind over stregen. Han fiskede den straks ud igen, og i første omgang annullerede dommeren scoringen.

Men efter først at falde på isen og efter at have studeret tv-billederne omgjorde russiske Konstantin Olenin sin beslutning. Finland var foran 1-0, og målet blev tilskrevet Olii Jokinen. Retfærdigheden skete fyldest. Til stor glæde for de få finske tilskuere i den ellers stemningsforladte hal, der efterhånden var ved at være fyldt godt op. Men tilsyneladende mest med neutrale tilskuere.

Målet satte for alvor gang i svenskerne, og der gik ikke mange minutter, før udligningen kom. Igen efter en fejl hos modstanderne. En finsk forsvarer mistede pucken i egen forsvarszone, mens hans hold var på vej fremad. Situationen opfangede svenskerne hurtigt, og efter to præcise afleveringer var det finske forsvar for en gangs skyld splittet af. Loui Eriksson blev manden, der til sidst kunne sætte pucken i mål.

Svenskerne satte sig nu for alvor på opgøret. Og med knap fire minutter tilbage af perioden formåede Sverige for første gang at udnytte en overtalsperiode. Et perfekt powerplay, hvor finnerne blev trukket fra hinanden, og et eminent slagskud fra Erik Karlsson, resulterede i scoringen til 2-1.

Det er blevet hævdet af flere eksperter, at svenskerne har haft den letteste vej til semifinalerne, og at de først for alvor ville blive testet mod Finland. Efter anden periode så det ud til, at svenskerne klarede den test med bravour. De havde tiltvunget sig overtaget. Skudstatistikken hed 22-18, og bortset fra den lidt heldige scoring, var det ikke meget, vi så til Finland rent offensivt. De havde rigeligt at gøre med at forsvare.

I tredje periode var Finland tvunget til at satse noget mere, og de formåde da også i flere omgange at presse svenskerne i bund. Men Sverige kan også forsvare. Med ni minutter igen fik Finland for alvorlig en mulighed for at skaffe balance i stillingen. Sveriges stjerne fra Vancouver Canucks, Daniel Sedin, blev sendt ud i to minutter, og Finland fik etableret et udmærket powerplay. Men så var Henrik Lundqvist på sin post med flere store redninger og stormen blev reddet af.

Sveriges modstander i finalen på søndag findes i aften når USA møder Canada i den anden semifinale.

.

0 kommentarer
Vis kommentarer