Så vild er USA's raket-dragt

USA's OL-hold i hurtigløb på skøjter har kastet millioner efter ny fantomdragt udviklet med rum-teknologi

USA's nye skøjtedragt ligner noget taget ud af en sci-fi-tegneserie. (PR-foto)
USA's nye skøjtedragt ligner noget taget ud af en sci-fi-tegneserie. (PR-foto)

Der er intet overladt til tilfældighederne for det amerikanske OL-hold i hurtigløb på skøjter.

I hvert fald bliver der ikke gået på kompromis med dragterne. De er udviklet af Under Armour med god assistance fra fly- og raketproducenten Lockheed Martin.

Lene Nielsen er i spidsen for det danske curlinghold, og hun skal også være i spidsen under indmarchen ved vinter-OL i Sochi. (Foto: AP) OL 2014 Curlingskipper skal bære dannebrog ved OL-åbning

Meget passende har den fået navnet 'Mach 39', der indikerer høj fart. Men det er dog tvivlsomt, om de amerikanske løbere når en hastighed af knap 50.000, 'Mach 39' indikerer.

Mindre kan dog også gøre det. Hurtigløbere når hastigheder omkring 70 km/t, og med forskelle på tirendedele af et sekund mellem guld og ingenting, ligger det hele i detaljen.

Og den har Under Armour og Lockheed Martin fanget. Mere end 100 forskellige tekstiler i flere end 250 forskellige opsætninger er blevet testet, og der er brugt flere end 300 timer i vindtunnel på at skabe den helt perfekte dragt.

Den er formet, så den skærer sig syleskarpt gennem vinden, og en specialdesignet lynlås er en del af den forbedrede aerodynamik.

Efter et flot super G-løb ved World Cup-stævnet i Val Gardena, er Christoffer Faarup nu udtaget til OL i Sochi. (Privatfoto) OL 2014 To danske skiløbere udtaget til vinter-OL

Der er også specielle luftkanaler, der skal hjælpe til afkøling til de hårdtarbejdende muskler, og der er udviklet et patenteret materiale, der skal formindske friktionen mellem de sædvanligvis hårdtpumpede skøjteløber-lår.

Alt virker i teorien. Nu er det op til de amerikanerne at omsætte det til praksis.

1 af 2 Der er ingen, der er i tvivl om, at aerodynamikken er i højsæde i de nye dragter. (PR-foto)
2 af 2 USA's nye skøjtedragt ligner noget taget ud af en sci-fi-tegneserie. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer