Hård kritik af Jelved: Et billigt reklamestunt

Marianne Jelved er blevet rost fra flere sider, efter hun har valgt at bære regnbuepin under sit ophold i Sochi, men ikke alle er lige begejstrede over kulturministerens ageren

Kulturminister Marianne Jelved er troppet op i Sochi med et signal på trøjen. Påsat er et lille regnbuepin, som symboliserer kritik af den politik, den russiske regering fører over for personer, der ikke er heteroseksuelle.

Jelveds budskab anses af mange for at være et sympatisk træk, men journalisten Andrey Kazankov, der er russisk statsborger og bosiddende i Danmark, anser ikke politikerens optræden i Sochi for meget mere end et billigt reklamestunt.

Marianne Jelved udfordrer Putin

- Først og fremmest vil jeg sige, at jeg selvfølgelig ikke ved, om Marianne Jelved har tænkt sig at gøre mere, end det hun har gjort. Men hvis det ikke er tilfældet, så lugter det langt væk af, at hun gør det for at få billig reklame herhjemme og ikke udfordrer de russiske myndigheder. Jeg tror ikke, at de nogensinde finder ud af, at hun har denne lille nål på, siger Kazankov.

- I så fald er det meget nemt at være Marianne Jelved. På den ene side får hun ros herhjemme for at udfordre den absurde russiske lov, men på den anden side gør hun reelt ikke noget for at udfordre den.

Kritikken kommer fra en mand, der har russisk blod i årene og kender til OL-værtsnationen på godt og ondt. Han har fulgt demonstrationerne imod den hårde behandling af homoseksuelle i landet tæt og så gerne, at Jelved viste mere format i sin handling.

Jelved hyldes for Putin-angreb

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at hun gjorde noget mere og f.eks. brugte et flag, som man kunne få øje på. Det gør demonstranterne forskellige steder i Rusland. Eksempelvis i min hjemby, St. Petersborg, hvor man kan blive anholdt for at stå med et regnbueflag.

Men hun gør trods alt opmærksom på sagen. Er det ikke nok i sig selv?

- Det er det så længe, nogen opdager det. Og det kunne eksempelvis ske, hvis hun skulle mødes med Vladimir Putin eller den russiske sportsminister. Mig bekendt har hun dog ikke møder med nogle af ministrene derovre, fortæller Kazankov.

Han mener derfor, at Jelveds budskab blot fremstår som en ubemærket parentes i det store billede, hvor hun ellers har haft alle muligheder for at tegne med den store pensel.

- Hun gør noget, der er både smerte- og risikofrit. De, som vil blive udfordret af det, hun gør, opdager det ikke. Hvis hun virkelig mener, at denne lov skal udfordres, bør hun gøre det på en ordentlig måde og ikke ved hjælp af en lille nål, som man ikke ligger mærke til.

Håbet lever for curlingkvinderne

- Enten skal man gøre det helhjertet, eller også skal man lade være og udelukkende være der for at følge sportsbegivenhederne. Udover den danske presse, er der jo ingen, som kan se den nål, siger Kazankov.