Amok i historisk OL-rus: Derfor kan de ikke få armene ned

Johannes Thingnes Bø hentede guld i mændenes skiskydning og fuldendte en stor norsk dag ved vinter-OL

Den norske skiskytte Johannes Thingnes Bø skuffede stort i sine to første konkurrencer ved vinter-OL i Pyeongchang.

Men torsdag tog han revanche, da han satte alle konkurrenter til vægs og hentede guld i mændenes individuelle 20 kilometer skiskydning.

Nordmanden kom i mål i tiden 48 minutter og 3,8 sekunder. Sloveneren Jakov Fak fik sølv, mens Dominik Landertinger fra Østrig tog sig af bronzen.

Johannes Thingnes Bø var ikke ene familiemedlem om at deltage i disciplinen. Også broderen Tajei var med, men han skød forbi skiven to gange på sidste omgang, og så var hans chancer for medaljer udspillet.

- Tarjei er verdens bedste bror. Han havde også muligheden for at vinde, men skød desværre forbi. Alligevel er han glad på mine vegne og hylder mig. Det siger noget om, hvor stort et forbillede, han er, siger Johannes Thingnes Bø til VG.

Guldmedaljen var endnu en i rækken for Norge, der i alt snuppede seks medaljer torsdag. Det blev den bedste norske OL-dag nogensinde, og nationens rekord fra 1952 blev dermed slået, skriver nyhedsbureauet NTB.

Lige nu bobler det derfor over med OL-eufori på de landsdækkende norske medier, der har haft de store sneskovle fremme og ryddet forsiderne til fordel for medalje-euforien.

Ifølge NRK-journalisten Kristian Elster, der har dækket Vinter-OL adskillige gange, er der en særlig årsag til, at den historiske bedrift har ekstra stor betydning.

- Alle medaljer er vundet i klassiske discipliner med store traditioner i Norge. Alle medaljer er vundet i sportsgrene, som nordmænd har haft et forhold til gennem generationer. Derfor bliver der sat ekstra stor pris på det, siger Elster til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nordmændene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud hyldes på podiet, efter at have hjemtaget guld og sølv i mændenes styrtløb. Schweizeren Beat Feuz fik bronze. Foto: AP
Nordmændene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud hyldes på podiet, efter at have hjemtaget guld og sølv i mændenes styrtløb. Schweizeren Beat Feuz fik bronze. Foto: AP
 

OL i børnehaven
I løbet af et halvt døgn har den norske delegation i Sydkorea hentet tre guldmedaljer, to af sølv og en enkelt bronze. Til sammenligning har Danmark blot vundet en enkelt medalje gennem tiden ved vinter-OL. Det var i 1998, da curling-kvinderne sikrede bronze i Nagano.

På den led er interessen for begivenheden selvsagt også på to vidt forskellige steder i forhold til de to skandinaviske nationer. Følelsen af OL-feber er helt anderledes i Norge.

- Det er det, man snakker om, når man møder hinanden. Jeg hentede mit barnebarn i børnehaven i dag, og også her var det temaet, der blev talt om, siger Elster.

Den norske medalje-lavine tog fart tidligt om torsdagen, hvor det det var Aksel Lund Svindal, der triumferede i styrtløb foran landsmanden Kjetil Jansrud.

Der var også guld til Ragnhild Haga i langrend, mens en sølvmedalje blev hængt om halsen på Ragnhild Mowinckel i storslalom. Ydermere blev det til bronze for Marit Bjørgen i langrend, inden Thingnes Bø altså fuldendte den historiske norske succes.

Sejren sendte den 24-årige skiskytte i tårer, og det var ikke så underligt, da triumfen faldt efter en personlig sløj start på OL. Han kalder guldet for "den bedste følelse i verden".

- Jeg havde en rigtig god dag. Jeg åbnede godt på de to første runder. Jeg mærkede, at formen blev bedre og bedre på runde tre og fire, siger han til NTB.

Undervejs missede Bø to skud, men da konkurrenterne samtidig fejlede på stribe, fik det ikke betydning for sejren. Franskmanden Martin Fourcade, der på forhånd var udråbt som en af favoritterne, endte på femtepladsen.

Aksel Lund Svindal med historisk guld. Foto: AP OL 2018 OL mens du sov: Historisk norsk succes - 'Det er sygt'

6 kommentarer
Vis kommentarer