Dræbte 115 mennesker før sidste OL i Sydkorea: Blev hjernevasket til udåd

Kim Hyon-hui arbejdede som agent for Nordkorea, da hun sprængte et fly, fyldt med passagerer fra Sydkorea, i luften

Kim Hyon-hu bliver ført ind i retten i Seoul 2. december 1988, hvor hun skal afhøres om bombningen af et sydkoreansk fly i november 1987, der kostede 115 mennesker livet. Foto: AP Photo/Pool
Kim Hyon-hu bliver ført ind i retten i Seoul 2. december 1988, hvor hun skal afhøres om bombningen af et sydkoreansk fly i november 1987, der kostede 115 mennesker livet. Foto: AP Photo/Pool

Ind til for nyligt kunne der gå flere dage, før hun blev gjort opmærksom på, hvad hun havde gjort. Hun blev benådet for sine forbrydelser, og har siden forsøgt at opbygge et nyt liv.

Men med Vinter-OL i Pyeongchang, der nærmer sig, kommer minderne om, hvad Kim Hyon-hui engang gjorde, tilbage.

Sydkorea er vært for vinter-OL i denne måned, og De Olympiske Ringe giver Kim Hyon-hui flashbacks til for 30 år siden, hvor Sydkorea ligeledes forberedte sig på at være vært for alverdens atleter.

Dengang var 26-årige Kim Hyon-hui nordkoreansk agent og handlede på nationale ordrer. Hun steg om bord på et sydkoreansk passagerfly med en tidsindstillet bombe, efterlod den i hylderne over sæderne og forlod derpå flyet under en mellemlanding.

Flyet sprængte i luften nogle timer efter. Kim forsøgte at flygte tilbage til Nordkorea men blev fanget og fløjet til Sydkorea, hvor hun blev arresteret.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tredive år senere er Kims liv en fortælling om de store kontraster mellem de to lande på den koreanske halvø, og om hvordan en terrorist kan blive til en husmor, der glæder sig til at se Vinter-OL på TV.

- I Nordkorea levede jeg som Kim Il Sungs robot. I Sydkorea kan jeg leve et nyt liv, siger Kim i et interview med The Washington Post.

Det kommende Vinter-OL leder tankerne tilbage på begivenheden for 30 år siden, og endnu engang er der spænding om, hvordan Nordkorea vil reagere på den globale fest, der foregår på rivalens jord.

I 1988 pressede Nordkorea på for at være med til at afholde Sommer-OL, men det lykkedes ikke at indgå en aftale, og i stedet lancerede landet mod nord en kampagne med vold, der havde til formål at gøre begivenheden til en katastrofe.

Ifølge Kim er hendes dødbringende rolle i bombningen af Korean Air Lines Flight 858 noget, der efterlader hende med skam.

- Kan mine synder tilgives? spørger hun.

- Det kan de nok ikke, lyder hendes eget svar.

Kim ligner ikke længere den spion, der gennemgik otte års fysisk og ideologisk træning i Nordkorea. I dag er hun 56 år gammel og bor i udkanten af Sydkoreas tredjestørste by.

Hun dyrker ikke længere taekwondo, og interessen for at slås med knive og knække koder er også lagt på hylden.

Selvom hun forsøger at lægge fortiden bag sig, så blev hun for nylig mindet om sin fortid. Billeder af hendes ankomst i Sydkorea i december 1987 kørte over skærmen hjemme i stuen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: AP
Foto: AP
 

Hun var blevet hjernevasket af den nordkoreanske stat, og en dag fik hun udstukket sin mission: Hun skulle sprænge et fly fra et sydkoreansk flyselskab i luften.

- Ordren var håndskrevet af Kim Jong Il, Kim Il Sungs søn, siger hun.

Kim og en ældre agent fik til missionen tildelt cigaretter, der indeholdte cyanid, som de skulle bruge i tilfælde af, at de blev fanget. De fik ordre på at begå selvmord i stedet for at tale og afsløre vigtige oplysninger.

I ugerne op til bombningen rejste Kim og den anden agent rundt i Europa og udgav sig for at være japanske turister. I Beograd mødtes de med to andre agenter, som afleverede det, de skulle bruge til at sprænge flyet i luften med; en tidsbombe forklædt som en bærbar Panasonic-radio.

Kim og hendes medsammensvorne fløj derpå til Bagdad med bomben, og her aktiverede Kim timeren og steg ombord på et Korean Air-fly til Abu Dhabi.

Hun puttede bomben i en indkøbspose og lagde den i skabet over sit sæde. Da flyet mellemlande i Abu Dhabi, steg de begge af, og nogle timer senere sprang flyet i luften over Andamanhavet.

Kim vidste i første omgang ikke, om missionen var gennemført. Hun anede intet om, at nyheden var ved at sprede sig i Sydkorea, eller om de 300 mennesker, der skyndte sig til lufthavnen i Seoul for at finde ud af, om deres nærmeste var blandt de dræbte.

Stoppet i Bahrain
Hvad, Kim vidste, var, at hun hurtigt skulle vende tilbage til Pyongyang via en række forskellige fly. Men allerede i Bahrain blev de to agenter stoppet på grund af deres mistænkelige rejsemønstre.

- Kan jeg se dit pas?, blev de spurgt, og her indså Kim og den anden agent, at de ikke ville komme længere.

De to spioner tog en bid af deres cigaretter. Den ældre agent døde. Men det gjorde Kim ikke. Da hun vågnede, var hun bundet til en hospitalsseng og havde et ilt-rør i næsen. Rundt om hende stod kampklædte mænd med maskingeværer.

Ifølge de sydkoreanske efterforskere sagde Kim intet gennem flere ugers forhør. Det var først efter udleveringen til Sydkorea, at hun knækkede.

Dagen før hun gav sig, tog et hold af sydkoreanske agenter hende på sightseeing rundt i Seoul. Her så Kim en by, der på ingen måde lignede den, som Nordkorea havde beskrevet.

Det fik hende til at tvivle på den mission, hun var blevet tildelt. Hele formålet med at bombe det sydkoreanske fly var baseret på en løgn.

Hun begyndte at samarbejde med de sydkoreanske efterforskere, og nogle måneder senere kunne Kim se åbningsceremonierne på TV.

- Jeg kan stadig huske tema-sangen, siger hun.

- Alle så glade ud. Jeg tænkte for mig selv; Hvorfor ville Nordkorea ødelægge det her?

I 1989 dømte en sydkoreansk dommer hende til døden, men året efter benåede den daværende sydkoreanske præsident Roh Tae-woo hende og sagde, at hun havde været et hjernevasket redskab for de virkelige gerningsmænd; Nordkoreas herskende Kim-familie.

Nicolas Dalby har ikke vundet i MMA-buret siden maj 2015. Nu er han tæt på comeback. Foto: All Over Press MMA Dansk MMA-stjerne chokerer: Led af depression

Lyngby er tæt på konkurs. Simon Strand (th.) er angiveligt tæt på at forlade klubben. Foto: Mikkel Tariq. Superligaen Nu smutter spillerne fra Lyngby: Første mand på vej væk

Tysk fodbold Betændt klammeri: Her bliver Delaney slået i hovedet

6 kommentarer
Vis kommentarer