Nordkoreas skønhedshær forbløffer til OL: - Men der gemmer sig en gyselig virkelighed

Nordkorea har sendt 229 cheerleadere til OL for at heppe. Det har skabt både forargelse og forbløffelse, men nu langer en tidligere nordkoreansk soldat ud efter glansbilledet

Se de nordkoreanske cheerleaders i aktion her. Video: AP

Det er en fryd for øjet, når de smukke og smilende cheerleadere fra Nordkorea hepper.

Udstyret med sang, latter og kampråb som 'enhed', 'vi er et (folk, red.)' og 'foren moderlandet' er de allerede blevet døbt 'skønhedens hær'.

De unge kvinder og piger er sendt til Pyeongchang for at støtte de nordkoreanske atleter til OL, men ifølge tidligere soldat Lee So-yeon gemmer der sig en gyselig virkelighed bag glansbilledet.

I et interview med det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg fortæller hun, hvordan de unge piger bliver misbrugt af regimet og dets ledere. Især hvad angår sex.

- Nordkoreas cheerleadere kom her til Sydkorea med deres fancy dansenumre og sange. Kim Jong-un bruger dem ikke kun til sin propaganda, men de bliver også brugt til at give seksuelle ydelser til fester. Disse fester bliver holdt hver dag af det kommunistiske parti.

- Selv om de ikke har lyst, så skal de står til rådighed med deres kroppe. Det er en krænkelse af menneske-rettighederne, siger Lee So-Yeon.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Derudover fortæller Lee So-yeon flere detaljer om, hvordan kvinderne bliver tvunget til at tage tøjet af, som var de objekter.

- Det er den form for psykiske smerter, som de gennemgår, siger hun til Bloomberg.

Lee So-yeon forlod i 2001 det nordkoreanske militær, da hun var 28 år. Syv år senere flygtede hun fra regimet, og hun har siden da opholdt sig i Sydkorea, hvor hun nu arbejder for kvinders rettigheder.

Nordkorea har endnu ikke reageret på den tidligere soldats beskyldninger.

Placeret på stadion
De mange kvinder blev for første gang set ved åbningsceremonien.

Efterfølgende var 100 af dem på plads på skøjtestadion til shorttrack-konkurrencen sammen med blandt andre den amerikanske vicepræsident Mike Pence, der var i selskab med Sydkoreas præsident Moon Jae-In.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP

En anden gruppe af de nordkoreanske skønheder var placeret på ishockey-stadion, og her fortsatte de ufortrødent med at heppe, mens det nordkoranske ishockey-hold tabte 8-0 til Schweiz på isen.

Her praktiserede de blandt andet fællesklap med koordination og timing værdig til en militærparade.

Voldtægt i militæret
Tidligere har hun fortalt til BBC, hvordan mange af kvinderne i militæret bliver udsat for overgreb og voldtægt, og få af mændene oplever konsekvenser.

Selvom træningen var nogenlunde ens for kvinderne og mændene i hæren, skulle kvinderne også gøre rent og lave mad. Det var mændene fritaget for.

Foto: AP
Foto: AP

Samtidig blev kvinderne udnyttet af kommandørerne, som voldtog dem på stribe, uden der var nogle konsekvenser for dem.

- Enhedens kommandør ville blive på sit værelse, hvor han voldtog de kvindelige soldater på stribe, uden der var nogen ende på det, siger Lee so-Yeon

BBC har efterprøvet Lee So-Yeons ord ved andre kilder. Blandt andet Juliette Morillot, som har skrevet bogen Nord Korea besvaret på 100 spørgsmål.

Igennem interviews og erfaringer har hun hørt det samme - at voldtægter og overgreb sker i hæren, men at ingen kvinder tør stå frem.

Se flere billeder af skønhedens hær herunder:

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

117 kommentarer
Vis kommentarer