OL-helt løb tør for penge: Måtte låne til flybilletten hjem

Pita Taufatofua, der i bar overkrop var fanebærer for Tonga i Rio, er klar til vinter-OL efter både sportsligt og økonomisk at have hutlet sig gennem kvalifikationen

Pita Taufatofua fortæller om motivationen for at stille op i langrend. Video: SNTV

På yderste mandat – og efter nogens mening uretsmæssigt – lykkedes det for få uger siden den tonganske langrendsløber Pita Taufatofua at kvalificere sig til OL i Pyeongchang. Det skete på Island, hvortil Taufatofua rejste på enkeltbillet, fordi han simpelt hen ikke havde penge til at købe en returbillet, skriver Reuters.

Taufatofua måtte kontakte sin bror for at låne penge, så han kunne flyve hjem til Brisbane i Australien, hvor han har sin faste bopæl. Kvalifikationen er en sejr i sig selv for den tonganske atlet, og han har allerede næste store mål i sigte: OL i Tokyo i 2020.

Den flotte fyr vandt berømmelse, da han bar sin nations fane ved indmarchen i Rio de Janeiro i 2016. Da havde han bar overkrop indsmurt i olie, og det vakte opsigt verden over.

Pita Taufatofua under åbningsceremonien ved OL i Rio i 2016. Foto: All Over Press.
Pita Taufatofua under åbningsceremonien ved OL i Rio i 2016. Foto: All Over Press.
 

Hans sportslige præstation ved legene, hvor han var taekwondo-kæmper, var mindre iøjnefaldende, idet det kun tog få minutter, før han var slået ud af konkurrencen.

Ved OL i Tokyo er det atter taekwondo, han satser på, men først gælder det altså langrend i Pyeongchang. Han er ingen stor skiløber, for at sige det mildt, og derfor har der været en del røre om hans kvalifikation. Ingen regler er overtrådt, men de er bøjet til det yderste, mener blandt andre den venezuelanske skiløber César Baena.

Taufatofua har kvalificeret sig ved blandt andet at stille op på rulleski i Colombia i løb med påfaldende få deltagere. Det gælder om at score under 300 point i et antal løb for at kvalificere sig til OL, og i ét løb lykkedes det Taufatofua, selv om han blev nummer sjok.

Pita Taufatofua vakte opsigt under indmarchen ved OL i Rio, da han bar Tongos fane ind på stadion i olieindsmurt bar overkrop. Foto: imago/Eibner/ All Over Press. OL Topløs OL-fanebærer smeltede pigehjerter: Nu vil han deltage i vinter-OL

Tongas Pita Taufatofua i forsøg på at kvalificere sig til VM i Finland i 2017. Foto: AP OL Angriber OL-badejern: 'Han har fusket sig med til legene'

Østrig har igennem årene haft mange fartdjævle på ski og i bil. Her er Karl Schranz på vej ned under VM i Chamonix. Foto: Alamy Stock Photo Sport og Spil OL-skandalerne vi aldrig glemmer: Dr. Blod i vildt flugtforsøg

5 kommentarer
Vis kommentarer