TV-vært vækker opsigt med pinlig OL-påstand: Sagde hun virkelig det?

Under TV-stationen NBC's dækning af åbningsceremonien kom værten Katie Couric med spøjse fakta om, hvorfor hollændere er dygtige til speedskating

Fake News er blevet et stort tema siden Donald Trump stillede op til præsidentvalget i 2016, og siden er begrebet blevet brugt bredt.

Nu er det også kommet til de Olympiske Lege, hvor en amerikansk kommentator fandt på sin egen historie om, hvorfor hollænderne er så dygtige til speedskating.

- Det er formentlig ikke nyt for jer, men hollænderen er virkelig gode inden for speedskating, indledte NBC's kommentator Katie Couric, da Holland marcherede ind på det olympiske stadion under åbningsceremonien i fredags.

- Det er de, fordi det er en vigtig måde at transportere sig selv på i Holland.

Selvom der er masser af kanaler i Amsterdam, så overrasker det alligevel en del hollændere, at skøjter skulle være et vigtigt transportmiddel for dem.

Katie Courics forklaring blev ikke mere rigtig, selvom hun forsøgte sig med en mere konkret uddybning.

- Som I ved, har de en masse kanaler, der fryser til om vinteren, og så længe de kanaler har eksisteret, har hollænderne transporteret sig rundt ved at skøjte på de frostlagte kanaler.

Det er ikke forkert, at man i Holland har brugt skøjter til at komme fra A til B, men det er ikke en væsentlig del af infrastrukturen, som Katie Couric fortæller.

Forklaringen til hollændernes dominans inden for speedskating skal snarere findes i den professionalisering, som sportsgrenen har været igennem, fortæller Thijs Zonneveld, der er sportsjournalist hos AD Sportwereld, til aipsmedia.com.

- Årsagen, til at vi er så dominerende, er, at vi har mange professionelle hold sammenlignet med de andre nationer. I Holland konkurrerer professionelle hold mod hinanden, og niveauet er så højt, at man skal være virkelig dygtig for at komme til OL.

Selvom Canada, USA, Norge, Rusland og Tyskland er blandt de helt store vintersports-nationer, så har ingen af disse nationer for alvor kunne konkurrere med hollænderne de seneste år.

- Jeg tror, at de andre lande kæmper for at finde midlerne til speedskating. Det er ikke et problem i Holland, hvor en fyr som Sven Kramer er blevet millionær på baggrund af sine sponsorater.

Ved Vinter-OL i Pyeongchang har Holland ind til videre vundet fem medaljer - alle inden for speedskating. Her er det blevet til to guld- to sølv- og en enkelt bronzemedalje.

Foto: Vadim Ghirda/AP OL 2018 Hollandsk fænomen scorer OL-hattrick på isen

Tysk jubel da guldet til Peiffer er en kendsgerning. Foto: Franck Fife/AP OL 2018 Skvattede ned ad trappen og vandt sensationelt OL-guld

27 kommentarer
Vis kommentarer