Planen var NBA næste år: Dansk stortalent begraves 30. maj

På vegne af familien taler Rasmus Glarbjerg Larsens tidligere træner nu ud om det danske stortalents pludselige død

TV: Højdepunkter med nu afdøde Rasmus Glarbjerg Larsens baskettalenter

Onsdag 13. maj skulle Danmarks mest talentfulde basketballspiller, 20-årige Rasmus Glarbjerg Larsen, have været i kamp for sin belgiske klub Proximus Spirou.

Danskeren mødte ikke op til kamp, og han blev fundet død i sengen hjemme i sin lejlighed.

Siden har der været en del skriverier i belgiske medier, mens det i Danmark har været svært at komme videre i sagen.

På vegne af Rasmus Glarbjerg Larsens familie står hans tidligere træner i Værløse, Jørgen de Linde Lind, nu frem.

- Det er for at få trykket af familien. At miste en søn er noget, som ingen skal opleve, siger Lind til Ekstra Bladet.

Glarbjergs forældre er i øjeblikket i Belgien for anden gang.

- Der er nogle juridiske ting, de skal have styr på. De har ikke kunnet få adgang til hans ting, fordi det har været en politisag, siger Lind.

Afdød dansker hyldes: Du er altid i vores hjerter

Fundet død i sengen: Nu er dansk basket-talent obduceret

- Men det skulle være frigjort nu, da de har konstateret, at han ikke er blevet slået ihjel eller er blevet forgiftet. Efter begravelsen den 30. maj hjemme i Danmark, så tager de derned igen og henter hans ting, siger Lind.

Det helt store spørgsmål er, hvorfor det 20-årige danske stortalent døde, men dødsårsagen ligger endnu ikke fast.

- Men det er forløbet som forudset. Han har ikke taget nogen stoffer, og der har ikke været hul i hjertet eller lignende. Nu kigger man så på generne, om der er noget galt her, siger Lind.

- Det gør man af to grunde. Dels fordi man gerne vil vide, hvad han døde af, for han var jo et fysisk vidunderbarn, siger Lind

- Og den anden grund er så, at han jo har en bror, der også er elitebasketspiller, og så skal det undersøges, om der er en sammenhæng, siger Lind.

- Det er et dumt spørgsmål, men hvordan har familien det?

- Familien har en dreng mere, som de vil gøre alt for at hjælpe og passe på, og det er her, de lægger meget fokus nu. Han er også en stor dreng, men han har brug for støtten i denne situation, der er svær for alle, siger Lind.

Og Jørgen de Linde Lind har det også svært med, at Rasmus Glarbjerg Larsen nu er et basket-talent, man taler om i datid.

- Det er min anden søn det her... Rasmus og jeg har haft mange samtaler om de problemer, han har haft, efter han rejste ud. Vi har delt håb og drømme, og hans kalender var min kalender, siger Lind.

Jørgen de Linde Lind stødte første gang på Rasmus Glarbjerg Larsen, da drengen var 13 år.

- Han kom fra et hyggehold i Virum, hvor de fik kage efter kampen og så til Værløse, hvor vi havde et rigtig godt ungdomshold, og jeg havde ham så i fem år, siger Lind.

Rasmus Glarbjerg var allerede som 17-årig et stort talent på 2,10 meter (Foto: Gorm Olesen)
Rasmus Glarbjerg var allerede som 17-årig et stort talent på 2,10 meter (Foto: Gorm Olesen)
 

Derefter var træneren med til at hjælpe Rasmus Glarbjerg Larsen til udlandet, men samarbjedet er fortsat, selvom danskeren har spillet først to år i spanske Manresa og altså siden næsten et år i Proximus Spirou.

- Jeg har trænet ham, når han har været hjemme i Danmark, for individuel træning er vigtigt i basket. Han skulle faktisk være kommet hjem onsdag, og så skulle vi være startet op hos mig, siger Lind.

- Jeg var nede ved ham i Belgien for tre uger siden. Han vidste, at han havde haft en lortesæson, men nu var det maj, og han var klar til, at bøtten skulle vendes, siger Lind, der peger på, at Rasmus Glarbjerg Larsen var et unikt talent.

- Gang på gang viste han, at når modstanderne blev lidt ældre, så steg han også i niveau. Han var en høj spiller, men med en evne til at forstå spillet, og han havde jo en spilintelligens som en guard på 180 centimeter, og det er sjældent set, siger Lind.

Fans græder over død dansker: Overvejer at trække hold

Fans græder over død dansker: Overvejer at trække hold Døde mens han sov: Rasmus fejlede intet

- Kunne han være kommet til NBA?

- Ja, det er jo gisninger nu, men han var 212 centimeter og alligevel en af de to-tre bedste, jeg nogensinde har har haft til at skyde bolden. Han var en sjældenhed og på det niveau, der handler det om at byde ind med noget, som de andre ikke kan, og det kunne Rasmus, siger Lind.

- På trods af skader var der stadig NBA-klubber, der fulgte ham, og planen var, at han skulle draftes ikke i år, men næste sommer, siger Lind.

Træneren husker en samling i Barcelona, der meget godt beskriver det nu afdøde stortalent.

- De 30-40 bedste 15-16-årige i Europas mødtes. Der var han med et år før tid, og Nike bagte på ham og ville skrive under. Han spillede ikke så godt her, men blev alligevel udtaget til allstar-kampen, og der løftede han sig så op på et niveau, der beviste, at det var ham, der skulle snakkes om, og det blev der, husker Lind.

Rasmus Glarbjerg var også en god fyr uden for banen (Privatfoto)
Rasmus Glarbjerg var også en god fyr uden for banen (Privatfoto)
 

Og ikke nok med, at den 20-årige dansker var god på banen. Han var også dygtig uden for banen.

- Grunden til, at jeg brugte så meget tid på ham, det var også, at han var så givende som menneske. Han var interesseret i, hvad der foregik omkring ham, og han var dygtig til at få sagt til folk, at de var vigtige for ham. Han forstod, at for at få hjælp, så skulle man inddrage folk og gøre dem til en del af hans univers, siger Lind.

Jørgen de Linde Lind beskriver Rasmus Glarbjerg Larsen som en udadvendt teenager med mange tætte venner og klar på en bytur, men samtidig topseriøs, og typen der spiste de rigtige ting, og endda selv stod og lavede maden hver eneste dag.

- Han var en god fyr, og der var nogle af hans gamle holdkammerater, der skrev til mig, at han var den, de alle misundte, for han havde givet alt og var droppet ud af gymnasiet for at satse på sin drøm, siger Lind.

Sportschef i chok: Jeg talte med Rasmus for to dage siden

- Der var ikke noget med, at han gjorde det for pengenes skyld. Det var for at se, hvor god han kunne blive. Hans indstilling var helt i top, siger Lind, der til daglig også er underviser på Falkonergårdens Gymnasium, hvor han ser mange unge sportsfolk komme forbi.

Den seneste uges tid har han kunnet se diverse mindearrangementer i de to klubber, den unge dansker nåede at repræsentere i udlandet.

- Det har været fedt at mærke. Hans klub i Spanien var et perfekt sted at starte for en ung spiller, og der er folk fra klubben, der har ringet og skrevet med støtte, siger Lind og forklarer, at man også har en mindehøjtidlighed på vej i Værløse.

Rasmus Glarbjerg Larsen var et navn, de store klubber i Europa talte om (Privatfoto)
Rasmus Glarbjerg Larsen var et navn, de store klubber i Europa talte om (Privatfoto)
 

Danskerens navn er dog størst ude i det store Europa, hvor han også har spillet sine bedste kampe.

- Der var Final Four i weekenden i Madrid, og det er altså toppen af poppen i europæisk basket, og der var også flere, der ringede og sagde, at 'alle taler om Rasmus Larsen', og han var jo også udset som den helt store. Klubberne ringer og siger 'hold kæft, hvor er vi kede af det', siger Lind.

- Alle fulgte med i hans statistikker i Belgien, for der er jo sådan et europæisk basket-community, der følger årgangene på tværs af lande, og da Rasmus skulle af sted fra Danmark, der stod klubberne jo i kø, siger Lind.

Dansk stortalent død: 'Han var rigtig god'

Forfærdelig tragedie: Dansk stortalent fundet død

- Han var et ungdomsfænomen, og lidt imod folks forventninger, så valgte han en lille spansk klub i stedet for Real Madrid og Barcelona, siger Lind.

- Hans krop var sent udviklet, og den skulle lige hænge sammen med fødder og hænder, så jeg troede meget på tålmodighed, og Manresa blev valgt, fordi den spillede i den bedste europæiske række, og han kunne spille fast, og så havde de den dygtigste fysiske træner, og det syntes jeg, var vigtgt. Denne træner er nu blevet den første europæiske fysiske træner i NBA for San Antonio Spurs, siger Lind.

Jørgen de Linde Lind er ked af, at livet sluttede så tidligt for Rasmus Glarbjerg Larsen.

- Han var en god fyr, der levede sin drøm fuldt ud. Han har nået ting med sin karriere, men han nåede ikke at se resultatet på tavlen, og han ender med at blive en fortælling, og det er synd for Rasmus, siger Lind.

- Han skulle have været med landsholdet til sommer, og jeg er sikker på, at alle ville have tænkt 'hold kæft, sikke en spiller Danmark nu har', siger Lind.

Liget af Rasmus Glarbjerg Larsen er nu blevet fløjet hjem til Danmark, hvor det ligger i karantæne i Københavns Lufthavn, inden det bliver overført til Bispebjerg Hospital.

TV: Ung dansker satte rekord i spansk basketliga

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?