Rent drama i VM-finale: Nu tvinges de til afgørelse

Magnus Carlsen og udfordreren Fabiano Caruana har spillet 12 gange remis, så nu skal de have fart på

Hvorfor er de så tossede med skak i Norge? Ole Kristian Strøm fra norske VG forklarer det her og fortæller om det norske supertalent Magnus Carlsens dramatiske VM-finale. Producer: Martin Lorentsen

Nu skal der flyttes brikker i en vis fart.

Hverken den forsvarende verdensmester Magnus Carlsen, Norge, eller udfordreren Fabiano Caruana, USA, kan længere sidde og ruge over det næste træk.

Efter 12 gange remis skal verdensmesterskabet i skak i London afgøres i omspil klokken 16.00 onsdag.

Der lægges ud med hurtigskak, som kan blive efterfulgt af lynskak, og VM-finalen kan risikere at ende i skakkens svar på straffesparkskonkurrence, armageddon.

Selv om Magnus Carlsen har været verdensmester i skakkens to 'fartspil', sætter verdens bedste skakspiller gennem tiderne, russeren Garri Kasparov, i et opslag på Twitter spørgsmålstegn ved, om hans tidligere elev Magnus Carlsen fortsat er favorit til genvinde verdensmesterskabet.

Verdens suverænt bedste fra 1985 til 2005, der efterfølgende er blevet politiker og en skarp kritiker af en vis Vladimir Putin, har hæftet sig ved, at Magnus Carlsen afslørede 'svaghedstegn' i det seneste parti nr. 12.

Trods sort stod den norske verdensmester i en bedre position og med mere tid tilbage, da han overraskende tilbød sin amerikanske udfordrer remis efter bare 31 træk.

Garri Kasparov, der har været Magnus Carlsens personlige træner, mener, at tilbuddet kom, fordi den ellers så iskolde nordmand blev nervøs og satsede på det sikre for at komme i omspil.

- Et omspil kræver gode nerver, lyder de fra Gerri Kasparov, der ikke er alene om at så tvivl om Magnus Carlsens chance for at genvinde VM-titlen.

Således har den 27-årige nordmand blandt andet kunne læse, at han faktisk fortjener at tabe tie-breakeren, fordi han forrådte skakkens gudinde, Caissa, ved ikke at forfølge sin store chance for at vinde det 12. parti.

Allerede på det efterfølgende pressemøde erklærede Magnus Carlsen, at han var ligeglad med, hvad andre synes.

Magnus Carlsen satte sig på tronen med en sejr over inderen Viswanathan Anand og har siden forsvaret VM-titlen to gange.

Året efter forsøgte inderen at få revanche, men tabte.

Foto: AP
Foto: AP
 

Det samme skete to år efter, hvor det var den ukrainsk-fødte russer Sergej Karjakin, som tvang nordmanden ud i hurtigskak.

Hele Norge holder i den grad med skakgeniet fra Tønsberg.

Der er endda dem, som påstår, at der vil blive erklæret landesorg, hvis ikke han kan vinde dagens omspil.

Nordmændenes stærke tro på Norges største sportsnavn skyldes, at Magnus Carlsen mildest talt har en ekstrem god statistik i omspil.

Ni gange på 12 år har han været i omspil og vundet alle gangene.

Samtidigt har han overtaget, når det har været Fabiano Caruana, som har siddet på anden side af brættet.

I hurtigskak er det godt nok lige med to sejre til hver, men i lynskak har Magnus Carlsen 11 sejre mod Fabriano Caruanas fire sejre, mens to partier er endt i remis.

Mens nordmanden har holdt formen ved lige ved at blive både verdensmester i hurtigskak og lynskak, har hans udfordrer ikke været til VM i de to 'fartspil' siden 2014.

Verdensmesteren Magnus Carlsen har hvid og skal trække først, når de to duellanter kl. 16.00 dansk tid tager hul på den første af de to tiebreaker, som er fire partier hurtigskak på 25 minutter plus 10 sekunder pr. træk.

Hvis en af de to duellanter efter de fire partier har 2,5 pont, er den pågældende verdensmester, men hvis det er lige, skal der spilles lynskak.

Det er fem enkeltmatcher, og en match er to partier, hvor man har både hvid og sort.

Er det også lige efter lynskak, skal man ud i armageddon, hvor der trækkes lod om farven. Hvid har fem minutter, mens sort har fire minutter, og sort er vinderen, hvis det efter ni minutter er remis.

Hooligan-vanvid i Champions League - 11 tilskuere såret
Medie: FCK hjalp med skattefinte: Staten kan være gået glip af millioner

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind