Skarp matchfixing-kritik: En fiasko

Det er bedre at være på forkant end pludselig at stå med en stor matchfixingsag, mener DIF

- For os er det hele sektorens troværdighed, der står på spil, siger Poul Broberg, chef for public affairs i DIF. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
- For os er det hele sektorens troværdighed, der står på spil, siger Poul Broberg, chef for public affairs i DIF. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Danmarks Idrætsforbund (DIF) hører til de organisationer, der ser det fælles organ til bekæmpelse af matchfixing som en fiasko.

Det understreger Poul Broberg, der er chef for public affairs i DIF.

Onsdag fremlagde Idrættens Analyseinstitut en evaluering, som viste store forskelle i opfattelsen af, hvor stor en trussel matchfixing er i Danmark, og hvordan det skal bekæmpes.

Det til trods for, at der siden 2016 har været en fælles platform for bekæmpelsen.

Foruden DIF har den deltagelse af Anklagemyndigheden, Anti Doping Danmark, Danske Spil, Dansk Boldspil-Union (DBU), Kulturministeriet, Spillebranchen og Spillemyndigheden.

Enheden har ikke fundet løsninger på de mest centrale udfordringer, mener DIF.

- Vi mente, der skulle laves to store landvindinger på området. Vi skulle sikre os, at politiet tager området mere seriøst, går mere intensivt ind i efterforskningen og oparbejder kompetencer til overhovedet at kunne arbejde med det, siger Broberg.

- Og så skulle vi sikre os nogle rammer for, at der kunne udveksles spildata mellem spilselskaberne og platformen, så vi kunne kigge på problematiske spil og efterforske det. Eller så vi kunne målrette vores forebyggende arbejde.

- For os er det to afgørende ting, hvis vi skal løfte arbejdet med matchfixing. Vi synes simpelthen ikke, at det er sket i perioden, hvor platformen har eksisteret, uddyber han.

Ifølge analyseinstituttet ser idrættens organisationer matchfixing som en væsentligt større trussel, end spilleverdenen og Anklagemyndigheden gør på grund af de få sager, der har været i Danmark.

Sammenlignet med andre sager er det svært at retfærdiggøre at bruge flere ressourcer end i dag, mener senioranklager Rasmus Maar Hansen ifølge rapporten.

Men selv få sager kan være dybt skadelige, forklarer Poul Broberg.

- For os er det hele sektorens troværdighed, der står på spil, lyder det fra DIF-chefen.

- Vi er nødt til at tage det ekstremt alvorligt, for vi ved, at bare ved den første sag, der kommer med alvorlig matchfixing, så kigger sponsorer på, om de skal putte penge ind i sporten, tilskuerne tænker, om de gider at se det, og tv-stationer vurderer, om de vil betale for det.

- Derfor mener vi, at det er bedst at være på forkant og sørge for, at der ikke sker en skandalesag, siger han.

Idrætsforbundet ser særligt positivt på Idans anbefaling om, at lederskabet for platformen bør gå på skift mellem organisationerne.

- Det giver mulighed for at få noget drev ind i platformen. Det har været en udfordring, siger Broberg.

FAKTA: Idans syv anbefalinger til at bekæmpe matchfixing

Et netværk af organisationer har i fem år forsøgt at komme matchfixing til livs i Danmark, men der er ikke sket specielt store fremskridt.

Sådan lød en af konklusionerne onsdag fra Idrættens Analyseinstitut (Idan), som er kommet med følgende syv anbefalinger til det videre arbejde med platformen:

* Der er behov for bedre styring af platformens arbejde for eksempel i form af et formandskab eller aktiviteter, der kan skabe mere fælles fodslag.

* Det vil være en fordel med et aktivt samarbejde om at skabe bedre viden om matchfixing, dens udbredelse og bekæmpelse af den.

* Der bør oprettes ét system for alle tips, henvendelser og mistanker om matchfixing, og som også skal træffe beslutning om, hvorvidt en sag skal håndteres i idrættens eget sanktionssystem eller i det offentlige retssystem.

* Der skal ske en afklaring af, hvordan man kan udveksle personfølsomme oplysninger i sager om mistanke om matchfixing.

* Spilleselskaber skal have pligt til at indberette spil, der kan tyde på matchfixing.

* Man kan overveje, om der er behov for en positivliste for spiltyper, det skal være muligt at spille på.

* Det er på tide at overveje, om man skal udvide kredsen af medlemmer i platformen – især i forhold til at inddrage repræsentanter for de idrætsaktive.

Kilde: Idrættens Analyseinstitut.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.