18-årig satte verdensrekord: Nu får det et efterspil

Prøvehopper vil ikke få anerkendt sine 252 meter

TV: Den 18 årige Tilen Bartol sprang verdensrekord, men rekorden anerkendes ikke. Det skyldes ikke styrtet i landingsøjeblikket, men at springet var uden for konkurrence
Følg Skisport

Da den slovenske prøvehopper, den bare 18 årige Tilen Bartol, onsdag sprang sit unge livs spring på skihopbakken i Planica og satte verdensrekord med 252 meter, havde han formentligt ikke regnet med, at det ville få et efterspil.

Godt nok styrtede han i landingen, men han slap da næsten uskadt efter at have sprunget, hvad der svarer til længden af sådan cirka 2 1/2 fodboldbaner.

Det var en halv meter længere end nordmanden Anders Fannemels verdensrekord sat i Vikersund, 40 km fra Drammen.

Rekorden vil 'overleve' slovakkens vanvittige spring, som ikke kan anerkendes, men det skyldes ikke styrtet i landingsøjeblikket.

Tilen Bartol sprang udenfor konkurrence, lige som det officielle kontroludstyr ikke var til stede.

Chefen for serien af skihop med den lidt misvisende titel, løbsdirektør Østrigs Walter Hofer er oppe i det røde felt over 'verdensrekorden':

- Det er absolut ikke intentionen, at der skal hoppes så langt af en prøvehopper.

- For eftertiden må vi have kontrol over, hvad der sker i prøvehoppene.

- Vi skal fremover være til stede, siger Walter Hofer til den norske avis, VG.

Prøvehopper endte i kørestol

Chefen afviser, at den kraftige reaktion har noget at gøre med, at den østrigske hopper, Lukas Müller i januar i et prøvehop forud for VM i skiflyvning i Kulm, Østrig, styrtede.

I dag er han lammet i underkroppen  og kan se frem til et liv i en kørestol.

Tilen Bartol, der slap fra styrtet langt billigere med en forstuvet finger, har forklaret til en slovensk avis, Delo, at han troede, at han skulle hoppe 260 m.

- Jeg tænkte, at det var alt for langt, og jeg ikke måtte presse på, siger den 18 årige hopper, der trods sin unge alder har deltaget i flere World Cup-konkurrencer.

- Årsagen til, at jeg styrtede, var, at jeg blev bange. Jeg tænkte overhovedet ikke på en verdensrekord, siger Tilen Bartol, der kom ud af 'kontrol' i springet, fordi han kom ned ad bakken i al for høj en fart.

Den forstuvede finger betyder, at Tilen Bartol ikke kan få lejlighed til at bevise, om det var et 'lykkespring', da skaden betyder, at han ikke kan være med i weekendens konkurrence i Planica.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+