Langrendslegende benægter doping

Et svensk dokumentarprogram mistænkeliggør langrendslegenden Bjørn Dæhlie, der benægter og føler sig hængt ud

Norske Bjørn Dæhlie tager afstand fra de doping-påstande, der bliver rejst mod ham i et svensk dokumentarprogram. (Foto: Lars Poulsen)
Norske Bjørn Dæhlie tager afstand fra de doping-påstande, der bliver rejst mod ham i et svensk dokumentarprogram. (Foto: Lars Poulsen)

Den norske langrendslegende Bjørn Dæhlie, som regerede i 1990'erne, bliver i den svenske tv-station SVT's dokumentarprogram 'Uppdrag Granskning', der vises onsdag aften i Sverige, beskyldt for doping.

I programmet fremlægges dokumentation for, at flere løbere havde meget høje hæmoglobinværdier ved et World Cup-stævne i Lahti i 1997, lige som det hævdes, at alle medaljevindere fra VM i 1995 havde hæmoglobinværdier på 17,5 eller mere, hvilket kunne tyde på bloddoping.

Læs også:

Se også: Norske ski-kvinder rev konkurrenterne rundt

Den sammenkobling tager 45-årige Dæhlie dog kraftigt afstand fra.

- Mit hæmoglobin-niveau lå normalt på mellem 15,6 til 15,8. Men jeg har været oppe på både 16 og 17. Det kan indtræffe under ekstreme tilfælde og have noget med højdetræning, indtagelse af drikke og sådanne ting at gøre, siger Dæhlie til den norske avis Dagbladet.

- Jeg kan stå med ret ryg og være stolt af det, jeg har opnået. Når SVT først skulle gå ind i det her, burde de også have set på, hvad vi gjorde til træning og konkurrencer. Så kunne de se, at jeg lå på et jævnt niveau gennem hele sæsonen, siger han til avisen VG.

Læs også:

Se også: Russer snyder Northug for sprint-guld

Svenske Peter Hemmingsson, som var den medicinske chef for det internationale skiforbund (FIS) ved VM i 1995, benægter alle påstande om, at alle medaljetagerne fra mesterskaberne var dopede.

FIS' danske antidopingchef, Rasmus Damsgaard, udtalte mandag til Expressen, at den blodskanner, som blev benyttet dengang, ikke var pålidelig nok. Den bliver ikke længere benyttet.

Mellem 1992 og 1998 vandt Dæhlie otte OL-guldmedaljer samt fire gange OL-sølv. Det blev også til ni gange VM-guld.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere