Forhadt VM-stjerne forfulgt: De vil slå os ihjel

Den tjekkiske delegation ved VM i skiskydning er underlagt dødstrusler fra russisk side efter stjernens kritiske kommentarer om doping

Gabriela Koukalova til et pressemøde under VM. (Foto: All Over Press)
Gabriela Koukalova til et pressemøde under VM. (Foto: All Over Press)

På pisten ser hun sig ikke tilbage. Men det skal man da lige love for, at hun gør udenfor.

Efterhånden så meget at hun burde få tid hos en kiropraktor.

Paranoiaen og nervøsiteten har i den grad taget til under verdensmesterskaberne i skiskydning i østrigske Hochfilzen for tjekkiske Gabriela Koukalova – og resten af det tjekkiske landshold for den sags skyld.

Koukalova er blandt de største profiler – og klart Tjekkiets største stjerne med foreløbig tre medaljer.

Men Koukalova har gjort mere end det. Hun har udtalt sig kritisk om de russiske udøvere – og deres noget problematiske forhold til doping. Hun er blandt andet citeret for at sige, at hun ikke stoler på en eneste af dem.

Og det gør man ikke ustraffet. Den lektie har hun lært nu.

For omgående har den tjekkiske delegation fået trusler i form af hadebreve og ubehagelige telefonopkald fra uidentificerede russiske fans, der ikke har brudt sig om udtalelserne.

- You will die badly, har landstræner Jiri Hamza fortalt pressen, han har hørt fra en person i telefonen.

Og gentagne gange har atleterne oplevet, at uidentificerede personer har forsøgt at give dem gaver i form af kager og søde sager, der har indeholdt ulovlige midler, så tjekkerne har kunne glide direkte i dopingfælden.

- Vi kan ikke spise kager eller tage imod gaver såsom søde sager. Vi må passe på alt. Jeg dobbelttjekker alt, og døren må altid være låst, når jeg forlader et værelse. Jeg gør alt for at minimalisere risikoen, fortæller hun til norske Dagbladet.

Koukalova til venstre i selskab med tyske Laura Dahlmeier og Alexia Runggaldier fra Italien. (Foto: All Over Press)
Koukalova til venstre i selskab med tyske Laura Dahlmeier og Alexia Runggaldier fra Italien. (Foto: All Over Press)
 

- Det er ikke rart, fortæller hun.

- Vi bliver nødt til at tage det alvorligt på grund af hadebrevene. De truer med at putte noget i vores mad, og det er kommet efter, vi har udtalt os om Rusland og doping, fortæller hun.

Tjekkerne er ikke ene om at komme i konflikt med russerne.

Allerede på andendagen af mesterskaberne var det den franske stjerne Martin Fourcade, der på selve medaljepodiet klappede af det russiske mix-stafet-mandskab, fordi to af russerne nægtede at hilse på ham. Han havde med Frankrig vundet sølv, mens russerne nappede bronzen.

Fourcade klappede hånligt af dem, hoppede ned fra podiet og gik i protest.

Dette knap så hjertevarme forhold havde dog ikke bund i doping – men ren og skær konkurrence, hvor Fourcade var kommet på kant med sine rivaler på VM-distancen. Han passerede en af dem og ’kom til’ at ramme ham med sin ene ski, så russeren væltede.

Det tolkede russerne som en bevidst handling, hvorfor de nægtede at hilse på ham.

Verdensmesterskaberne løber til og med søndag.

14 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere