Nøgen teenager fløj 60 meter: Her er de bedste og værste skihop

Traditionen tro byder 1. januar på skihop fra Garmisch-Partenkirchen, hvor vovehalse kaster sig ud i en sport, der er lige så fascinerende, som den er farlig

Teenagere kan få mærkelige idéer. Halvor Granerud hoppede 60 meter nøgen på ski. (Screendump/Youtube)
Teenagere kan få mærkelige idéer. Halvor Granerud hoppede 60 meter nøgen på ski. (Screendump/Youtube)

Det er ikke alle, som vågner op med tømmermænd og tvivlsom hukommelse på årets første dag.

For de professionelle skihoppere er 1. januar en af årets vigtigste datoer. Præsterer man godt denne dag, kan der til gengæld festes på den anden side. For størstedelen af deltagerne vil resten af sæsonen være reddet med en plads på podiet under den traditionsrige firebakke-turnering.

Også på den led er skihop en speciel disciplin. De fleste andre sportsgrene er på elitært niveau blottet for begivenheder denne helligdag, men vinterens ubestridte vovehalse skal altså i aktion.

De er gjort af noget specielt. Sådan må det være, når man sætter af fra rampen og sender tyngdekraften på arbejde med omkring 100 km/t. for dernæst at svæve gennem luften. Helt frivilligt.

Men for tilskuere og tv-seere er det en gave, der er pakket med  frygt og fascination. Og på årets første dag er der flere fans end normalt, når det går løs i Garmisch-Partenkirchen. 

Som optakt til anden afdeling af årets firebakke-turnering præsenterer Ekstra Bladet fire historiske hop, der på godt og ondt ikke bliver glemt lige foreløbig.

DET LÆNGSTE

Anders Fannemel tilbagelagde mere end en kvart kilometer, da han i 2015 satte verdensrekord. (Foto: AP)
Anders Fannemel tilbagelagde mere end en kvart kilometer, da han i 2015 satte verdensrekord. (Foto: AP)

Norske Anders Fannemel skrev historie, da han i februar 2015 hoppede hele 251,5 meter på den berygtede Vikersundsbakken i hjemlandet.

Den 24 årige skihopper slog dermed den verdensrekord, som slovenere Peter Prevc ellers netop havde erobret dagen forinden, da han landede på skiene efter 250 meter i luften. 

Fannemel var selvsagt glad for rekorden, der ikke var kommet smertefrit i land. Det fortalte han efterfølgende i et interview med VG, hvor han sidestillede sin bedrift med det at hoppe ned fra et tag. Landingen er et kapitel for sig.

- Det går så frygtelig hurtigt, og farten er omkring 115 kilometer i timen. Så der er nogle store kræfter på spil, sagde Fannemel.

Og noget kunne tyde på, at han var ramt fysisk i kølvandet på den ekstraordinære indsats. I sit andet hop i konkurrencen nåede Fannemel således  'kun' ud på 202 meter, hvorfor han måtte tage til takke med en samlet andenplads i konkurrencen.

- Det er vanskeligt at forklare, hvordan det føles. Lige nu er jeg mentalt drænet. Og jeg kan mærke, at det ruskede godt i lårene, da jeg landede, sagde Fannemel.

- Det kommer nok til at gøre ondt længere tid end bare i aften. Kroppen er sårbar, når længderne er så heftige. Så lige nu har jeg bare lyst til at krybe til køjs, lød det.

Se Anders Fannemel sætte verdensrekord her.
Se Fannemel sætte verdensrekord i tv-klippet ovenfor (Video: AP)

DET KOLDESTE

Teenagere kan få mærkelige idéer. Halvor Granerud hoppede 60 meter nøgen på ski. (Screendump/Youtube)
Teenagere kan få mærkelige idéer. Halvor Granerud hoppede 60 meter nøgen på ski. (Screendump/Youtube)

Halvor Egner Granerud bemærkede sig i 2013 ved at stå for et af de mere originale skihop i nyere tid.

Nordmanden, der ligesom Fannemel også tager del i den nuværende firebakketurnering, svævede gennem luften med fodtøj og ski som eneste tilbehør.

Episoden fandt ikke overraskende sted uden for konkurrence, og det har givetvis været en ganske kold fornøjelse for Graneruds nøgne krop, der blev noteret for et hop på 60 meter (se det her).

Dengang var vovehalsen bare 16 år, men det forhindrede ham ikke i at reflektere ganske nøgternt over sin bedrift, da han gav et interview om hoppet til den norske tv-kanal NRK.

- Det var egentlig ganske fedt. Det føltes ret frit på en måde. Måske lidt som at bade nøgen, fortalte Granerud.

- Hoppet var 60 meter og faktisk ganske godt rent teknisk. På den bakke var det ret langt. Et fint skihop, sagde nordmanden.

Den spektakulære præstation er for længst blevet et stort hit på internettet, hvor optagelserne af den nøgne knægt er nået op på næsten 500.000 afspilninger.

Selv håber Granerud, der i dag er blevet 19 år gammel, at han i fremtiden vil blive husket for præstationer af mere seriøs karakter.

- Målet med min karriere er at overgå alt. Jeg vil ikke bare være den nøgne hopper, men noget helt andet. Jeg kan se for mig, at jeg kan tage VM- eller OL-guld. Det kan være, jeg bliver 'verdensmesteren Garnerud' i stedet for 'den nøgne hopper Garnerud', siger han til det norske nyhedsbureau NTB.

DET LEGENDARISKE

Briten Eddie 'The Eagle' Edwards blev verdensberømt i 1988, da han under OL leverede en historisk ringe præstation.
Briten Eddie 'The Eagle' Edwards blev verdensberømt i 1988, da han under OL leverede en historisk ringe præstation.
 

Det var hverken langt eller kønt, men Eddie 'The Eagle' Edwards' skihop under OL i Calgary 1988 er alligevel et af de meste berømte nogensinde.

Briten gjorde ganske vidst sit bedste, men med da han landede på den canadiske bakke, havde den uerfarne atlet blot tilbagelagt 58 meter. Og stilkaraktererne lod ligeledes meget tilbage at ønske (set hoppet her).

Selv hvis pointene var blevet fordoblet, havde det ikke været nok til at, at Edwards kunne kravle væk fra sidstepladsen. Og dermed var der mere end langt op til podiet, hvor finske Matti Nykänen endte øverst og tog guld.

Alligevel var det konkurrencens ringeste, der endte med mest opmærksomhed. Eddie Edwards blev ganske enkelt en legende og levede højt på sin optræden efterfølgende.

- Jeg gjorde ting, jeg aldrig troede, jeg ville få en chance for at gøre. Jeg indspillede nogle sang og åbnede nogle natklubber. Jeg lavede en masse tv og radio over hele verden. har Edwards fortalt i et interview med BBC.

-Jeg rejste med privatfly og helikopter fra det ene job til det andet. Og al opmærksomheden fra de smukke kvinder, som uger inden Calgy (OL, red.) ikke ville have bemærket mig. Det var fantastisk, sagde Edwards.

DET FRYGTELIGE

Thomas Morgenstern indstillede karrieren, da han som 27-årig begyndte at frygte for at fejle efter to voldsomme styrt. (Foto: AP)
Thomas Morgenstern indstillede karrieren, da han som 27-årig begyndte at frygte for at fejle efter to voldsomme styrt. (Foto: AP)

For to år siden takkede en af de største skihoppere af. Thomas Morgenstern ville ikke mere.

Østrigeren indstillede karrieren, der havde budt på både OL- og VM-guld samt sejr i den traditionsrige firebakke-turnering. Han var bare 27 år.

Årsagen var han meget ærlig omkring. Han turde ganske enkelt ikke mere. På en træningslejr forud for sæsonen 2014/2015, meddelte han, at det var slut.

- Jeg stod på skiflyvningsbakken i Planica i Slovenien og var bange. Jeg frygtede, at min binding skulle åbne sig, eller at jeg skulle lave en eller anden fejl, sagde Thomas Morgenstern ifølge DR Sporten.

Forud for beslutningen havde han allerede stiftet bekendtskab med alvorlige uheld flere gange. Særligt et hop på Kulm-bakken i Østrig, kort før OL i 2014, blev skæbnesvangert.

Her kom Morgenstern ud af balance, mens han var i luften, og så roterede han ellers en halv omgang for dernæst at lande med ryggen først i et voldsomt nedslag, der blandt andet resulterede i et kraniebrud og en punkteret lunge (set uheldet her).

Morgenstern nåede dog at komme sig i tide, så han kunne tage del i olympiaden i Sochi. Her sikrede han Østrig en sølvmedalje i holddisciplinen. Senere samme år bekendtgjorde han så sit farvel til sporten.

Nytårsskihop fra Garmisch-Partenkirchen sendes på DR1 fra klokken 13.50.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere