Nu stopper legenden: Måske den største nogensinde

Petter Northug indstiller en gloværdig karriere som langrendsløber onsdag, hvilket får eksperter til at bøje sig i støvet

Petter Northug regnes som en af Norges største langrendsløbere nogensinde. Foto: Laurent Cipriani/AP
Petter Northug regnes som en af Norges største langrendsløbere nogensinde. Foto: Laurent Cipriani/AP

- Jeg kan næsten få gåsehud ved tanken.

Den tidligere langrendsstjerne Odd-Bjørn Hjelmeset husker VM i Oslo i 2011, hvor landsmanden Petter Northug var den store stjerne og vandt tre guldmedaljer.

- Han havde jo en X-faktor, der er ekstremt - i alle mesterskaber han deltog i. Specielt i Holmenkollen. De tre guld han fik...det er jo vildt, siger Hjelmeset til avisen Verdens Gang.

Grunden til hans kommentar er, at Northug indstiller karrieren onsdag, hvor han har indkaldt til pressemøde.

TV 2 i Norge skrev allerede tirsdag, at der var tale om et karrierestop for den måske største langrendsstjerne, Norge nogensinde har haft. Hvilket ikke siger så lidt.

Et enigt kor af eksperter, nuværende og tidligere kollegaer samt trænere bøjer sig i støvet og hylder den dominerende og samtidig flamboyante Northug for sin personlighed og sit vinderinstinkt.

- Han har været kæmpestor. Helt fantastisk, siger Oddvar Brå, tidligere langrendsstjerne i 1970'erne og 1980'erne.

Northug jubler med Finn Haagen Krogh efter VM-triumfen på stafetten i Falun i 2015. Foto: Matthias Schrader/AP
Northug jubler med Finn Haagen Krogh efter VM-triumfen på stafetten i Falun i 2015. Foto: Matthias Schrader/AP
 

Northugs tidligere kollega, Anders Aukland:

- Hvis det passer, så er det utroligt trist. Det er utvivlsomt en stor epoke i langrend, der er slut. Han har betydet enormt meget for sporten, og er i mine øjne måske den største skiløber nogensinde, siger Aukland.

Den tidligere landstræner for Norge og nuværende ekspertkommentator for NRK, Åge Skinstad, siger:

- Han var en dominerende person. Ikke bare sportsligt god, men den første som nærmest blev en popstjerne i langrendssporten. Han var populær langt ud over den normale langrendssupporter. Petter har med sin lidt løsslupne stil formået at skabe et bredere publikum på mange måder, siger Skinstad.

Petter Northug tiltvang sig opmærksomhed allerede som junior, da han først blev norsk mester, siden vraget til OL i Torino i 2006 og efterfølgende tog revanche og vandt sin første World Cup-sejr, selvom han altså kun var juniorløber.

Siden fulgte en forrygende karriere med 13 VM-guldmedaljer ved fem på hinanden følgende verdensmesterskaber - samt tre sølvmedaljer. Derudover nappede han fire OL-medaljer i Vancouver i 2010 - heraf to af guld.

Han har vundet den samlede World Cup to gange og er sluttet i top 3 syv gange. 84 gange er han sluttet på podiet i World Cup-løb - 38 gange som vinder.

Udenfor pisterne har Northug ofte tiltrukket sig opmærksomhed. Som her i 2014, da han blev snuppet efter sprutkørsel. Foto: Ned Alley/AP
Udenfor pisterne har Northug ofte tiltrukket sig opmærksomhed. Som her i 2014, da han blev snuppet efter sprutkørsel. Foto: Ned Alley/AP
 

De seneste sæsoner har den nu 32-årige Northug dog døjet med fysikken, hvilket af åbenlyse grunde er gået ud over præstationerne.

- Han har vundet så mange store sejre, at det er vanskeligt at vælge én. Jeg tror, at det sidste, han vandt i Falun, er det, jeg er mest imponeret over. At levere et comeback som det han gjorde - og vinde både sprint og femmilen, må være det vildeste, siger Anders Aukland med reference til det vilde comeback på 50 kilometer-distancen, hvor Northug efter at være sat kæmpede sig tilbage og på selve opløbsstrækningen distancerede rivalerne og i afsindig vildskab sprintede først over målstregen.

- Mange troede jo, det var umuligt. Men han formåede at komme igen og havde selv troen på, at det kunne lade sig gøre, siger Skinstad om den mesterlige finale.

Udenfor pisterne har Northug altid formået at tiltrække sig opmærksomhed. Dels for sin til tider selvsikre og arrogante (mener nogle) stil. Men desværre også for skandalerne.

I 2014 blev han idømt 50 dages fængsel, en femårig frakendelse af kørekortet og en bøde på 185.000 norske kroner for at have kørt bil i spirituspåvirket tilstand.

Foto: Odd Andersen/Ritzau Scanpix Skisport - 9. dec. 2018 - kl. 11:23 Nu taler familie ud om stjernes tragiske død: - Det er brutalt

Se også: Ude i 958 dage: Bryder reglerne i utroligt doping-comeback

Se også: Slår stor-alarm: Fylder sten i lommerne for at snyde med vægten

Se også: OL-vinders rystende oplevelse: Han kunne være blevet morder

Se også: 'Det er dybt skuffende': OL-legende gør grin med udviklingshæmmede

Paige Spiranac har former, der kan slå de fleste omkuld. Foto: Martin Dokoupil / AP Sport og Spil Golf-baben over dem alle: Brysterne kan være i vejen

Foto: Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix Sport og Spil Bliver kaldt VM's lækreste fodboldfan: Her er hendes frække fortid

Sport og Spil Var centrum i nøgen-skandale: Hun er stærk!

Hulk Hogan var den første superstjerne i wrestlingens verden. Her viser han sine imponerende overarme frem til WrestleMania I i 1985. Foto: AP Sport og Spil Husker du wrestling-legenderne: Tragedier, mord og opture

50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere