Slår stor-alarm: Fylder sten i lommerne for at snyde med vægten

Mange topidrætsfolk har et forkvaklet forhold til mad, og blandt norske langrendsløbere er problemet ekstremt, siger norsk professor i idrætsmedicin og specialist i spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er ifølge den norske professor Jorunn Sundgot-Borgen udbredt i langrendssporten. Foto: AP.
Spiseforstyrrelser er ifølge den norske professor Jorunn Sundgot-Borgen udbredt i langrendssporten. Foto: AP.

Meldinger om afmagrede unge atleter, der fylder sten i lommerne, når de skal kontrolvejes, for at skjule, at de har smidt yderligere vægt, får nu den norske professor Jorunn Sundgot-Borgen til at slå alarm, skriver norske medier.

Spiseforstyrrelser blandt især norske langrendsløbere er i dette efterår så udbredte og ekstreme, at Sundgot-Borgen oplever en veritabel telefonstorm fra trænere og forældre, der søger hjælp.

- Vi har haft problemet (med spiseforstyrrelser, red.) i mange år, men det har aldrig været så slemt som i dette efterår, siger Sundgot-Borgen til NRK og anfører, at de unge atleter i fast tro på, at færre kilogram er den lige vej til sejrspodierne, slanker sig syge.

Professoren angriber lederne i sporten for at opretholde den også i andre idrætsgrene vidt udbredte idé om, at vægttab er altafgørende for sportslig succes.

- Det er helt klart et lederansvar. Der kræves ikke lægelig kompetence for at opdage, hvad der foregår i mange tilfælde, og jeg spørger mig selv, om lederne er for feje til at sikre, at idrætsudøverne både kan tage hånd om deres helbred og deres evne til at præstere, siger Jorunn Sundgot-Borgen til NRK.

Dertil svarer den norske landsholdslæge Øystein Andersen, at sporten bestemt er sig sit ansvar bevidst.

- Vi har nultolerance (over for overdreven slankekultur, red.). Vi har fokus på, at helbredet altid kommer før præstationen, siger Andersen til NRK.

Ifølge Jorunn Sundgot-Borgen er de almindeligste former for spiseforstyrrelser blandt langrendsløbere, at de er ekstremt restriktive, når det gælder spisning, hvilket bringer atleten til grænsen af klassisk anoreksi (spisevægring) og bulimi, som er overspisning efterfulgt af fremprovokeret opkastning.

Jorunn Sundgot-Borgen opfordrer til, at landsholdsløbere træder frem og tager afstand fra den overdrevne slankekultur.

- De er forbilleder for de unge, og de kan fortælle, hvor vigtigt det er at spise klogt og at træne klogt. At det er dét, der skal til for at blive den bedste atlet, siger den norske professor i idrætsmedicin og specialist i spiseforstyrrelser.

Se også: Vanvid giver 32 mio: OL-guldvinder chokerer med ekstremt foto

Se også: Verdensmester havde spiseforstyrrelse: - Han kaldte mig fede gris

Sport og Spil Günter stak Monica Seles ned: Ingen måtte slå Steffi!

Sven Hannawald svæver gennem luften under et træningspas som forberedelse til Hoppuka. Foto: /Jan Pitman/AP Sport og Spil Skrev utrolig historie: Nedturen var brutal

31 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere