De danske svømmere brillerer: Her er den fjerde guldalder

De danske svømmepiger repræsenterer den fjerde guldalder inden for sporten. Vi giver dig overblikket over de store succeser

EM i Athen i 1991 er et af de virkelig store højdepunkter i dansk svømmehistorie - blandt andet med dette sejrende hold i 4 x 200 meter fri. Fra venstre: Mette Jacobsen, Annette Poulsen, Gitta Jensen og Berit Puggaard. (Foto: Erik Kragh)
EM i Athen i 1991 er et af de virkelig store højdepunkter i dansk svømmehistorie - blandt andet med dette sejrende hold i 4 x 200 meter fri. Fra venstre: Mette Jacobsen, Annette Poulsen, Gitta Jensen og Berit Puggaard. (Foto: Erik Kragh)

Torsdag svømmede de fire danske svømmetøser Pernille Blume, Jeanette Ottesen, Kelly Riber Rasmussen og Mie Ø. Nielsen den første danske guldmedalje hjem ved EM i kortbane på hjemmebanen i Herning.

De danske piger repræsenterer en guldalder inden for dansk svømning. Men de står ikke ene. Den nuværende guldalder er faktisk nummer fire.

Den første rækker tilbage til 30’erne, hvor Else Jacobsen, Ragnhild Hveger og Inge Sørensen - Lille henrivende Inge - gjorde svømmesporten hæder og ære med deres internationale resultater.

Ragnhild Hveger - her fotograferet efter OL-sølvmedlajen ved OL i Berlin 1936 - dominerede totalt på verdensplan i 30'erne og 40'erne, hvor det blev til i alt 44 verdensrekorder. (Foto: Tage Christensen/Polfoto) Svømning Ragnhild Hveger: Den gyldne Torpedo

For sportens historieinteresserede har især den anden guldalder opnået ikonisk status. Den har sit omdrejningspunkt i OL i London 1948, hvor de danske svømmepiger gjorde Danmark til verdens bedste svømmenation.

Herefter fulgte et par årtier, hvor dansk svømning i international sammenhæng sakkede voldsomt bagud. De store svømmenationer opbyggede en elitekultur, der blev mere og mere professionel.

Susanne Nielsson fra AGF var urørlig på hjemmefronten og en del af verdenstoppen  i 70erne og ind i 80erne. (Foto: Ebbe Andersen/Polfoto). Svømning Susanne Nielsson: Et sandt triumftog

Oprettelsen af Team Danmark i 1980’erne gav dog svømmesporten en vitaminindsprøjtning. Og ved verdensmesterskaberne i Madrid 1986 og europamesterskaberne i Strasbourg i 1987 var der igen medaljer til dansk svømning. Til en afveksling var det herresvømmerne, der tegnede biksen - i overvejende grad Aalborg-svømmeren Benny Nielsen.

Benny Nielsen sendte dansk svømning op i verdenseliten i 80erne. Selv kulminerede han med en sølvmedalje i 200 meter butterfly ved OL i Seoul 1988. (Foto: Jens Dresling/Polfoto). Svømning Benny Nielsen: En historisk figur i dansk svømning

Dermed var den tredje guldalder skudt i gang, og han tog for alvor stikket hjem ved OL i Seoul i 1988.

Ved samme OL fik et 15-årigt talent, en lille, spinkel pige fra Nakskov, Mette Jacobsen, sin store chance. Siden gjorde hun sin egen historie til dansk svømnings største succes. Aldrig har en dansk svømmer - og kun meget få i verden - vundet så meget som Mette Jacobsen.

Mette Jacobsen har en rekord- og medaljeliste så lang fra internationale mesterskaber, at den rangerer hende som en af Verdens mest vindende svømmer nogensinde. (Foto: Murad Sezer/AP). Svømning Mette Jacobsen: Topatleten

Mette Jacobsen stoppede som led i en bitter strid med Dansk Svømmeunion. En strid, der lagde dansk topsvømning hen i en forgiftet atmosfære. Lige indtil OL i Beijing 2008, hvor Lotte Friis brød igennem og for alvor indvarslede dansk svømnings fjerde guldalder.

Læs alle portrætterne af de store svømmere på EKSTRA:

EM i Athen i 1991 er et af de virkelig store højdepunkter i dansk svømmehistorie - blandt andet med dette sejrende hold i 4 x 200 meter fri. Fra venstre: Mette Jacobsen, Annette Poulsen, Gitta Jensen og Berit Puggaard. (Foto: Erik Kragh) Svømning Få et overblik over de mange svømme-succeser: Guldalder på guldalder

0 kommentarer
Vis kommentarer