Dansk antidopingchef raser over Blume-lækage

Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask vil have datasikkerheden skærpet, efter at Pernille Blume og andre OL-atleter er blevet udstillet

Michael Ask og Anti Doping Danmark har allerede dialog med WADA, IOC og USADA i forhold til at få skærpet datasikkerheden. (Arkivfoto: Philip Davali)
Michael Ask og Anti Doping Danmark har allerede dialog med WADA, IOC og USADA i forhold til at få skærpet datasikkerheden. (Arkivfoto: Philip Davali)

Michael Ask er ikke i tvivl.

Det var dybt krænkende for Pernille Blume - og de øvrige sportsstjerner - da hackergruppen Fancy Bear forleden og igen i nat offentliggjorde dokumenter hapset hos det internationale antidoping-agentur, WADA.

Og derfor har Ask allerede været i dialog med både WADA, den internationale olympiske komité, IOC, samt de amerikanske antidopingmyndigheder (USADA) i bestræbelserne på at sikre bedre vilkår for atleterne, så det ikke gentager sig.

Udøverne skal være sikre på, at de personfølsomme oplysninger om helbredet ikke bliver hacket igen.

- Vi er i tæt dialog med både WADA, IOC og vores kolleger fra USA, som var de første ofre i forhold til at få datasikkerheden skærpet yderligere, siger han til Ritzaus Bureau.

Forleden kom det frem, at søstrene Williams og gymnasten Simone Biles havde fået tilladelse til at gøre brug af medicin, der ellers er forbudt på eliteplan. Torsdag var turen så kommet til danske Blume, Tour-vinderne Chris Froome og Bradley Wiggins, tennisstjernen Petra Kvitova og flere andre.

'Det er dybt krænkende'
I Blumes tilfælde er der ingen ko på isen. Hun har fået tilladelse til at tage medikamentet Terbutalin mod sin astma af både Anti Doping Danmark og IOC.

- Jeg blev rasende, da jeg hørte om det. For jeg finder det dybt krænkende, må jeg sige, siger Michael Ask til Ekstra Bladet.

Pernille Blume poserer i Rio med sin guld- og bronzemedalje. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Pernille Blume poserer i Rio med sin guld- og bronzemedalje. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

- I Pernilles tilfælde er det måske knap så intimt, men det kunne jo have været alt muligt andet, som var kommet frem på denne måde. Det må selvfølgelig ikke ske. Så vi lægger sammen med en lang række andre nationale antidopingorganisationer så meget pres, vi kan på Wada og IOC.

- For noget tyder på, at det er IOC's konto, der er blevet hacket. IOC havde en særlig konto i forbindelse med de olympiske lege. Så det er dybt beklageligt, og vi gør, hvad vi kan for at få myndighederne til at håndtere det, siger Michael Ask.

WADA har flere gange taget afstand fra hackerne, som i alt har lagt 29 atleters data ud på nettet. ADD tog fat i problemet, da de fire første atleter fra USA fik lækket deres oplysninger.

Rusland står bag lækagen
- Vi har allerede, inden det blev kendt, at der var en dansk atlet med, sammen med en lang række andre antidopingorganisationer rettet henvendelse til WADA, som er klar over, at de har et problem.

Hackere lækker 29 OL-atleters data

Indtil videre har hackergruppen Fancy Bear lækket personfølsomme oplysninger om i alt 29 atleter.

Det fremgår af de lækkede papirer, at mange atleter er testet positive for forskellige lægemidler på Wadas forbudte dopingliste. Men det fremgår også, at atleterne har fået tilladelse til at bruge medicinen.

Listen over de 29 atleter, der har fået offentliggjort data, er følgende:

USA:

Serena Williams, tennisspiller

Venus Williams, tennisspiller

Simone Biles, gymnast

Elena Delle Donne, basketballspiller

Bethanie Mattek-Sands, tennisspiller

Brittney Griner, basketballspiller

Conger John, svømmer

Dagmara Wozniak, fægter

Deanna Price, hammerkaster

Kathleen Baker, svømmer

McQuin Baron, vandpolospiller

Michelle Carter, kuglestøder

Sam Dorman, udspringer

Tervel Ivaylov Dlagnev, bryder

 

Storbritannien:

Bradley Wiggins, cykelrytter

Charlie Hull, golfspiller

Chris Froome, cykelrytter

Heather Fisher, rugbyspiller

Sam Townsend, roer

 

Tyskland:

Robert Harting, diskoskaster

Franziska Hentke, svømmer

Christina Obergföll, spydkaster

Christian vom Lehn, svømmer

Christian Reichert, svømmer

 

DANMARK:

Pernille Blume, svømmer (astmamedicinen terbulatin, som Blume bruger, er godkendt af både Anti Doping Danmark (ADD) og Den Internationale Olympiske Komité (IOC))

 

Rusland:

Misha Aloyan, bokser

 

Polen:

Madaj Natalia, roer

 

Tjekkiet:

Petra Kvitova, tennisspiller

 

Rumænien:

Cogianu Roxana, roer

 

Kilde: fancybear.net

- Det må ikke kunne ske, at man kan hacke personfølsomme og lægefaglige oplysninger, forklarer Michael Ask.

Ifølge WADA og ADD er det Rusland, som står bag lækagen, og motivet skulle være hævn for IOC's udelukkelse af adskillige russiske atleter ved legene i Rio. Udelukkelsen skete efter en omfattende WADA-rapport om systematisk doping i Rusland.

- Det er dybt bekymrende, at en hackergruppe som Fancy Bear, som kan forbindes til det russiske sikkerhedspoliti, bruger sådanne ulovlige metoder til at forsøge at aflede opmærksomheden på deres egne ulovligheder.

- Det er dybt problematisk, og det er meget nærliggende at tænke, at det er en form for hævn. Vi har sammen med USA været nogle af dem, som har råbt højest (i forhold til at få russerne straffet), forklarer Michael Ask.

Nyt doping-læk: Blume på liste med Tour-vindere

Svømmere bliver syge: Derfor bruger topatleter astma-medicin

Irriteret direktør: Det er Pernille, der er offeret her

En russisk hackergruppe har torsdag offentliggjort sundhedsdata fra den danske svømmer Pernille Blume fra den dag, hun vandt OL-guld i Rio.

Her er fakta om den danske svømmer:

Navn: Pernille Blume.

Alder: 22 år.

Fødeby: Bagsværd.

Sportsgren: Svømning, 50 meter fri, 4 x 100 meter fri og 4 x 100 meter medley.

Største resultat: Guld i 50 meter fri ved OL i 2016, bronze ved OL i 4 x 100 meter medley, guld i 4 x 100 meter medley ved kortbane-VM i Istanbul i 2012.

Astma: Pernille Blume fik konstateret anstrengelsesastma i 2010. Hun har udtalt følgende til magasinet Astmanaut:

- Efter jeg fik konstateret astma, kom jeg på medicin, og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre. Mit råd er, at man ikke skal lade sig begrænse af astma. Det at have astma inden for svømning er nærmere reglen end undtagelsen.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.