OL-guldvinderen Pernille Blume føler, at hun er landet 'et helt vildt godt sted' efter et svært 2019
Blume går ind i et stort svømme-år kulminerende - forhåbentlig - med OL til sommer. Foto: Claus Bonnerup
2019 har været et vanskeligt år for svømmestjernen Pernille Blume, men hun føler, at hun er kommet styrket ud på den anden side.
Året begyndte med en hjerteoperation, og senere stoppede hendes træner i svømmeunionen, og OL-guldvinderen fra Rio måtte finde en ny.
- Jeg synes bestemt, at jeg er kommet godt igennem det.
- Jeg vælger at se positivt på det, der er sket, for det tror jeg på, at jeg kommer længst med, siger Pernille Blume.
Et hul i hjertet betød, at den 25-årige svømmestjerne i januar blev opereret i hjertet, og det påvirkede hende mentalt.
Blume træder ind i et OL-år, hvor hun har to medaljer 'at forsvare' fra 2016. Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Blume havde længe haft forstyrrelser med en nerve i venstre arm, men svømmestjernen vidste ikke, hvad der var galt.
- Rent fysisk er jeg ovre det, men det var svært at komme igennem mentalt lige bagefter, forklarer hun.
Kort efter - i april - blev dansk svømning kastet ud i en krise, da flere svømmere i en DR-dokumentar stod frem og fortalte om brutale landstrænere og offentlige vejninger frem til 2012.
Flere svømmere og unionen gik i medierne hårdt til hinanden med forskellige opfattelser af, hvad der reelt var foregået. Det er en rapport nu i gang med at afdække.
Umiddelbart op til VM i Sydkorea i juli sagde hendes træner Martin Truijens op i svømmeunionen, da han havde et andet syn på rammerne for eliteidræt end unionen.
Pernille Blume fortæller, at hun har lært meget om sig selv, sin sport og de mennesker, hun arbejder med.
- Det har ikke været mit mest optimale år i forhold til at have trygge rammer og kontinuitet. Jeg satser ikke på, at jeg får sådan et år igen, siger Pernille Blume.
I 2016 i Rio vandt hun den ene af de to guldmedaljer, som Danmark sikrede sig. Pernille Blume vil ikke afsløre, hvad hendes mål er for 2020, hvor OL i Tokyo er højdepunktet.
- Jeg holder alle mine mål privat.
- I første omgang skal jeg lige kvalificere mig. Det er i marts og april. Det kommer forhåbentlig til at ske, og så tager jeg den derfra, siger hun.
Nr. 100: Jeanette Ottesen og Emilie Beckmann, svømning, EM-bronze i 50 m butterfly
I nøjagtig samme tid, 25,15 sekunder, ramte de to landsmænd bassinkanten i en noget uvant situation ved EM i begyndelsen af december.
Personlig rekord for Beckmann og den hurtigste tid for Ottesen, siden hun gjorde comeback.
-Jeg tror ikke, det er sket før i dansk svømning, at to danskere får lov til at dele en medalje på skamlen, men Gud hvor er det sjovt. For at være helt ærlig er jeg bare så glad for mit eget løb.
- Det har været en lang, sej kamp siden EM, sagde Emilie Beckmann til TV 2 Sport.
Nr. 99: Enock Poulsen, boksning, EBU EU-titlen i superletvægt
Over 12 omgange udboksede Randers-bokseren sin polske modstander og vandt en klar sejr på point, hvilket sikrede ham EBU European Union-titlen i superletvægt. Titlen betød, at han nu for alvor kunne rette kikkertsigtet ind mod en kamp om EU-titlen.
– Det er det, jeg har trænet for. Det handler om at møde de bedste, sagde han til Ekstra Bladet.
Nr. 98: Stephan Hansen/Tanja Jensen, bueskydning, World Cup-sølv i Antalya for blandede hold
Efter kneben sejr over Mexico i kvalifikationen blev først det franske og siden det italienske par slået i kvart- og semifinalen. I finalen måtte Hansen og Jensen dog bøje sig for det sydafrikanske par, der vandt World Cup-afdelingen med 158-157.
Nr. 97: Ishockey-landsholdet, 11. plads ved VM
Efter sejr i straffeslagskonkurrence over Frankrig og storsejren på 9-0 over Storbritannien formåede danskerne ikke at overraske mod hverken Tyskland, Finland, USA, Canada eller Slovakiet og sluttede fem point fra den fjerdeplads, der gav en plads i kvartfinalen
Nr. 96: Nicklas Nielsen, motorsport, vinder af LMGTE-klassen i Le Mans-serien
Sammen med franske Fabien Lavergne og italienske Alessandro Pier Guidi var den 22-årige dansker noget nær ustoppelig i deres Ferrari 488.
Hele fire af seks afdelinger blev vundet: Le Castellet, Barcelona, Spa og Portimão, mens de blev treer på Monza.
Nr. 95: Mathias Rysgaard, Tobias Bjerg, Jeanette Ottesen og Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 4x50 m medley for mixede hold
Ottesen havde netop vundet bronze i butterfly, da hun og kollegaerne sikrede en ny bronzemedalje.
Blume svømmede sidste tur og overhalede lige præcis både Frankrig Hviderusland.
Danskerne slog samtidig den nordiske rekord i tiden 1,38.02 minutter.
Nr. 94: FCK i Europa League
Efter samlet nederlag til Crvena Zvezda i Champions League-kvalifikationen sled FCK sig videre fra gruppespillet efter fem mål i seks kampe i en besværlig gruppe, der bestod af schweiziske Lugano, Dynamo Kiev og Malmö FF. Sidstnævnte sluttede gruppespillet af med en 1-0-sejr i Parken.
- Når vi har lagt skuffelsen til side, er det godt for selvforståelsen. Vi har noget at glæde os til i februar. Og som jeg sagde til Lars Seier (en af hovedaktionærerne), så giver det også ti mio. kr. i kassen, sagde Ståle Solbakken med et smil til Ekstra Bladet efter kampen mod Malmö.
Nr. 93: Julie Kepp Jensen, Emilie Beckmann, Jeanette Ottesen, og Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 4x50 m holdmedley
Efter Kepp Jensens tur var Danmark nummer seks. Ottesen svømmede Danmark op på fjerdepladsen, som Beckmann holdt.
Og så hoppede Blume i bassinet. I næsthurtigste tid (23,30 sek.) af alle sikrede OL-guldvinderen Danmark en medalje.
Nr. 92: Sarah Mahfoud, boksning, IBF's interkontinentale mester i fjervægt
Den 29-årige Hillerød-bokser tævede sydafrikanske Bukiwe Nonina og vandt stensikkert på point i Nykøbing F. i januar, hvorfor hun kunne iføre sig IBF-bæltet.
– Det er så overvældende. Og fucking stort. Undskyld, jeg bander. Jeg er sikret en VM-kamp i IBF, nærmest skreg hun efterfølgende til Ekstra Bladet.
Nr. 91: Katrine Lionett Pedersen, karate, EM-bronze
Den 22-årige sjællænder imponerede i spanske Guadalajara og tog sin første medalje ved et seniormesterskab efter bronzedysten mod hollandske Sherilyn Wold.
Da havde hun vundet tre af sine indledende kampe og blot tabt en enkelt. Efterfølgende indrømmede hun, at hun havde håbet på mere.
– Jeg er mega glad for min bronzemedalje, men jeg vil da gerne indrømme, at jeg havde håbet på lidt mere, sagde hun.
Nr. 90: Viktor Axelsen, badminton, Spain Masters
Mødte først for alvor modstand i skikkelse af Anders Antonsen i finalen, men selv landsmanden kunne ikke stille noget op mod den formstærke Axelsen, der knuste ham i to sæt.
Nr. 89: Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen og Rasmus Pedersen, banecykling, World Cup-sejr i holdforfølgelsesløb i Minsk
De nykårede europamestre fortsatte et succesrigt 2019 med triumfen ved World Cup-premieren.
Halvandet sekund blev Frankrig slået i finalen.
Modstanderne var hurtigst på de første 3000 af de 4000 meter, men i en fremragende afslutning fik danskerne indhentet dem og vandt i 3.50.207 minutter.
Nr. 88: Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 50 meter fri
Med en fremragende slutspurt på de sidste 25 meter sikrede Blume sig med 23,73 sekunder sin anden bronzemedalje ved EM på få timer efter holdkappens finale.
Nr. 87: Andreas Christensen, fodbold, vinder Europa League med Chelsea
Den unge forsvarsspiller deltog i samtlige 15 kampe i turneringen inklusive finalesejren over Arsenal. Han var fast mand fra start i alle forårets kampe, der gik over Malmö FF, Dynamo Kiev, Slavia Prag og Eintracht Frankfurt.
Nr. 86: Team Esbjerg, håndbold, videre avancement fra CL-gruppespillet
De tabte ganske vist den første kamp hjemme til CMS Bucureste – og siden til russiske Rostov-Don.
Men vestjyderne slog igen og vandt med fire mål i Rumænien over det stærke Bukarest-mandskab med superstjernen Cristina Neagu.
Sejren betød, at Esbjerg som ventet kvalificerede sig til mellemrunden efter nytår.
Nr. 85: Mathias Bay-Smidt/Rikke Søby Hansen, Swiss Open
De kom med på afbud og leverede nogle gode præstationer, inden de i semifinalen chokerede alle ved at slå kinesiske Lu Kai og Chen Lu, der lå markant længere fremme på verdensranglisten, i en vild gyser, hvor danskerne vandt 23-21 i 3. sæt.
I finalen vandt de en ny gyser over et indonesisk par.
Nr. 84: Jeanette Ottesen, svømming, World Cup-sejr i Doha i 50 meter butterfly
World Cup-sæsonens afsluttende afdeling i Qatar blev en triumf for Ottesen, der vandt løbet i 26.06 sekunder for snuden af den samlede vinder af World Cup’en, australske Kate Campbell.
Hun havde forinden kun deltaget i afdelingen i Kazan, hvor det var blevet til to bronze-medaljer på 50 og 100 m butterfly.
Nr. 83: Simone Tetsche Christensen, BMX, EM-bronze
Måtte se sig slået af både en brite og den forsvarende verdensmester, Laura Smulders.
Men Tetsche var alligevel glad.
– Det var fandeme tæt og en fed finale. Jeg fik bevist, at jeg er kommet et skridt tættere på. Det var så tæt, at det kunne været blevet hvilket som helst metal, sagde hun til DR Sporten.
Nr. 82: Oliver Meng, boksning, IBF’s Youth Super Welter Title
Blot 19 år gammel smadrede han sin modstander, Maono Ally fra Tanzania, og tog dermed IBF’s Junior superweltervægter-bælte på hjemmebane i Nykøbing F.
Efter en kaotisk start sendte han nådesløst sin modstander i gulvet i 2. omgang efter flere gode kombinationer.
Nr. 81: Daniel Wagner, para-atletik, VM-guld på 100 meteren
Han havde håbet på en medalje, men at det skulle blive guld, kom bag på Daniel Wagner, der i Dubai løb de 100 meter på 12,32 sekunder.
Det rakte også til en billet til de paralympiske lege i Tokyo.
- Fuck, mand, det er vanvittigt, det her.
- Jeg vidste, at det ville blive et spændende løb og et tæt løb, men altså. Jeg havde håbet på, at hvis alt gik godt, at jeg måske lå til en medalje, men en guldmedalje, jublede han efterfølgende.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.