Skræmmende god: Stortalent smadrer alle ved VM

Katie Ledecky er amerikanernes næste store håb i svømning - og den 18-årige pige ser ud til at indfri forventningerne

Katie Ledecky vandt guld ved OL i London på 800 meter-distancen. Da var hun 15 år... (Foto: AP)
Katie Ledecky vandt guld ved OL i London på 800 meter-distancen. Da var hun 15 år... (Foto: AP)

Lotte Friis og de andre VM-svømmere kunne intet stille op ved mandagens indledende heats på 1500 meter. Intet.

Den tidligere verdensrekordholder på 1500 meter-distancen (på kortbane) havde leveret en absolut godkendt præstation i heat 2, som hun havde vundet, men måtte i det efterfølgende heat bare se sin amerikanske konkurrent, 18-årige Katie Ledecky, levere en nærmest overmenneskelig præstation for ikke bare at vinde sit indledende heat på distancen - men også slå sin egen verdensrekord i tiden 15,27.71 minutter - næsten et sekund hurtigere end rekorden fra sidste år.

Se også: Nordisk rekord sender Mie Ø. Nielsen i VM-finalen

Skræmmende. Især fordi Ledecky ikke svømmede til. Det fortalte hun i kølvandet på bedriften.

- Jeg havde næsten ikke fokus på løbet. Jeg var bare så afslappet. (...) Det er en af de fedeste rekorder, jeg har slået, sagde hun blandt andet til pressen.

Hårdt program
Ifølge hendes træner skulle de første 900 meter tages forholdsvis roligt, derefter 300 meter i et højere tempo og endelig 300 meters fuld skrald. Da der resterede 300 meter var forspringet dog så stort, at der egentlig ikke var grund til at sætte tempoet i vejret. Det gjorde hun dog.

Se også: Forrygende VM-åbning af dansker

I mål var hun cirka 29 sekunder foran nummer to i heatet - og 26 sekunder bedre end den næstbedste i de indledende heats. Tiden var 10 sekunder hurtigere end årets hurtigste tid sat af nogen anden kvindelig svømmer.

Hun har som erklæret mål at vinde fire guldmedaljer ved VM: I 200, 400, 800 og 1500 meter. På 400 meter var hun ganske suveræn søndag, hvor hun satte mesterskabsrekord i finalen - knap fire sekunder foran nummer to, hollandske Sharon van Rouwendaal.

De ambitiøse planer bliver en udfordring for Ledecky allerede tirsdag. Således har hun finale på 1500 meteren - i selskab med Lotte Friis - kl. 19.05 dansk tid. 19.44 er der så semifinaler på 200 meter-distancen. De er sat til at slutte 19.56 - hvorefter medaljeceremonien for 1500-meteren begynder 1957.

Men mon ikke hun klarer det. Hun er jo ung...

Katie Ledecky i bassinet mandag, da verdensrekorden er hjemme. (Foto: AP)
Katie Ledecky i bassinet mandag, da verdensrekorden er hjemme. (Foto: AP)
 

3 kommentarer
Vis kommentarer