Topsvømmere i åbent brev: Gå nu af

Landsholdssvømmere beder på det kraftigste de stemmeberettigede klubber om at stemme bestyrelsen ud på lørdagens generalforsamling

Direktøren i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, blev fyret men efterfølgende også forgyldt af den siddende bestyrelse.

Når Dansk Svømmeunion lørdag afholder generalforsamling i Idrættens Hus, håber mange, at valg af ny formand og bestyrelse vil markere en tydelig forandring i det stærkt kritiserede forbund.

Det handler først og fremmest om et opgør med resterne af den bestyrelse, der har været en del af ledelsen under den såkaldte ’svømmeskandale’ og som stadig holder fast i deres poster trods kritik og mistillidsvotum fra en lang række aktører og klubber.

Nu forsøger de danske elitesvømmere i et åbent brev at råbe de stemmeberettigede klubber op.

’Tillid kan ikke gradbøjes. Enten har man tillid eller også har man ikke. Vi har ikke tillid til den nuværende bestyrelse i Dansk Svømmeunion’, skriver ’Svømmerne på Det Nationale Træningscenter’ i brevet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Svømmetræning i Det Nationale Trænings Center, NTC, i Hjortespringsbadet, Herlev. Herfra er alle blikke rettet mod Brøndby lørdag formiddag. Foto: Jens Dresling
Svømmetræning i Det Nationale Trænings Center, NTC, i Hjortespringsbadet, Herlev. Herfra er alle blikke rettet mod Brøndby lørdag formiddag. Foto: Jens Dresling

’De har i vores optik accepteret de metoder, der har været fremherskende på det nationale træningscenter og landsholdene fra 2003 og helt frem til 2017’ lyder det videre.

’Når man som ansvarlig bestyrelse ikke handler og ikke tager ansvar for metoderne, så accepterer man dem i vores optik. At man - samtidig med en fyring - indstiller den ansvarlige direktør til en toppost i LEN udstiller bestyrelsens manglende forståelse for og hensyn til de aktive i udpræget grad.

Pia Holmens indstilling til LEN er ikke problemet – det er symptomet på en bestyrelse, der ikke har forstået alvoren og først handler reaktivt, når de er fanget med fingrene i kagedåsen. Det er for os ikke at tage ansvar, hvorfor vi ikke har tillid til at dette skulle ændre sig nu’.

Direktøren i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, blev fyret men efterfølgende også forgyldt af den siddende bestyrelse. Foto:   Jonas Olufson
Direktøren i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, blev fyret men efterfølgende også forgyldt af den siddende bestyrelse. Foto: Jonas Olufson

Sådan hedder det videre i brevet fra topsvømmerne, som blandt andet refererer til Ekstra Bladets artikelserie om, hvordan den tidligere direktør blev forgyldt med en fin aftrædelsespakke, bevilget en dyr afskedsreception og fik bestyrelses-støtte til en international toppost.

I februar valgte formand Lars Jørgensen at meddele sin afgang, men næstformand Danielle Keller og det toneangivende medlem, Allan Nyhus, har ingen planer om at trække sig, ligesom to øvrige bestyrelsesmedlemmer erklærer sig villige til genvalg. Hvis Keller og Nyhus, der ikke er på valg, ville trække sig, ville de 26 klubber trække deres mistillidsvotum tilbage.

Danielle Keller ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet før lørdagens generalforsamling, hvor to kandidater til formandsposten har meldt sig, ligesom der er en række nye kandidater til bestyrelsen.

I februar valgte Lars Jørgensen at gå som formand for Dansk Svømmeunion efter kraftig kritik. Foto: Dansk Svømmeunion
I februar valgte Lars Jørgensen at gå som formand for Dansk Svømmeunion efter kraftig kritik. Foto: Dansk Svømmeunion

Og topsvømmerne lægger på ingen måde skjul på, at de føler, der skal fornyelse til.

’Vi anerkender til fulde, at det er jer – foreningerne – der udgør fundamentet i dansk svømning. Både i det daglige og nu i den demokratiske proces. Det hverken kan eller vil vi blande os i’, skriver de.

’Men vi synes, det er vigtigt, at I ved, hvordan vi har det, når nu så mange af jer snakker rigtig meget om, at der skal lyttes til atleterne’, lyder det i brevet, som du kan læse i sin helhed her:

Åbent brev til de danske svømmeklubber

Tillid kan ikke gradbøjes. Enten har man tillid eller også har man ikke. Vi har ikke tillid til den nuværende bestyrelse i Dansk Svømmeunion. De har i vores optik accepteret de metoder, der har været fremherskende på det nationale træningscenter og landsholdene fra 2003 og helt frem til 2017 (og ikke som kammeradvokatens rapport konkluderede, til 2013).

Når man som ansvarlig bestyrelse ikke handler og ikke tager ansvar for metoderne, så accepterer man dem i vores optik. At man - samtidig med en fyring - indstiller den ansvarlige direktør til en toppost i LEN udstiller bestyrelsens manglende forståelse for og hensyn til de aktive i udpræget grad.

Pia Holmens indstilling til LEN er ikke problemet – det er symptomet på en bestyrelse, der ikke har forstået alvoren og først handler reaktivt, når de er fanget med fingrene i kagedåsen. Det er for os ikke at tage ansvar, hvorfor vi ikke har tillid til at dette skulle ændre sig nu.

Vi anerkender til fulde, at det er jer – foreningerne – der udgør fundamentet i dansk svømning. Både i det daglige og nu i den demokratiske proces. Det hverken kan eller vil vi blande os i.

Men vi synes, det er vigtigt, at I ved, hvordan vi har det, når nu så mange af jer snakker rigtig meget om, at der skal lyttes til atleterne.

Vi hører nemlig meget ofte for tiden, at ”de aktive skal i centrum” og ”vi skal lytte til de aktive”. For os virker det som ligegyldige floskler, hvis man vil beholde de nuværende bestyrelsesmedlemmer. Vi kan ikke stille noget krav om at blive lyttet til. Unionen skal tegnes af foreningerne. Ikke af de aktive. Men vi kan i hvert fald appellere til, at man gør, hvad man siger. Og hvis man siger, man vil lytte, så er det nu, vi har brug for at kunne se, at der bliver lyttet.

Dybest set har vi alle det samme ønske. At se dansk svømning excellere i bassinet og en generel ro på og udenfor bassinkanten. Dette brev bidrager måske ikke til denne ro, men vi frygter, at der aldrig vil blive ro til at kigge fremad sammen, hvis vi skal bære historikken for de sidste 20 år ind i det nye kapitel. Vi har behov for en kulturændring, og den skal starte øverst i hierarkiet. Vi har behov for, vi lever efter de værdier, som vi sætter for vores allesammens organisation. For vores allesammens sport. Derfor føler vi et behov for at trække en streg i sandet. Også selv om det kommer til at give uro de næste uger. Men hellere uro i to uger og så ro på den lange bane

Vi håber, I får en god generalforsamling og at vi sammen kan starte på en frisk i Dansk Svømning.

Svømmerne på Det Nationale Træningscenter

De danske landsholdssvømmere slutter af med at formulere et dybfølt ønske for fremtiden – velvidende, at det også kan give bølgeskvulp:

Amalie Mikkelsen er blandt de brevskrivere, der håber på en ny start for dansk svømning. Foto: Jens Dresling
Amalie Mikkelsen er blandt de brevskrivere, der håber på en ny start for dansk svømning. Foto: Jens Dresling

’Dybest set har vi alle det samme ønske. At se dansk svømning excellere i bassinet og en generel ro på og udenfor bassinkanten. Dette brev bidrager måske ikke til denne ro, men vi frygter, at der aldrig vil blive ro til at kigge fremad sammen, hvis vi skal bære historikken for de sidste 20 år ind i det nye kapitel.

Kasper Ernest er formandskandidat i Dansk Svømmeunion. Det samme er Pia Johansen, der meldte sit kandidatur i marts. Foto: Audrey de Leval
Kasper Ernest er formandskandidat i Dansk Svømmeunion. Det samme er Pia Johansen, der meldte sit kandidatur i marts. Foto: Audrey de Leval

Vi har behov for en kulturændring, og den skal starte øverst i hierarkiet. Vi har behov for, vi lever efter de værdier, som vi sætter for vores allesammens organisation. For vores allesammens sport. Derfor føler vi et behov for at trække en streg i sandet. Også selv om det kommer til at give uro de næste uger. Men hellere uro i to uger og så ro på den lange bane’, skriver svømmerne og ønsker klubberne en god generalforsamling, så ’vi sammen kan starte på en frisk’.

Dansk svømning har været præget af uro siden en rapport fra Kammeradvokaten i begyndelsen af 2020 afslørede store ledelsesmæssige svigt og stærkt kritisable forhold for de danske elitesvømmere, som blev afsløret i DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen'.

Efter formands-exit: De må også gå

Her kan du se hvilke svømmere, der er en del af træningsmiljøet på NTC per 20. september 2020: 

Damer

Amalie Mikkelsen, Gladsaxe Svøm, GSC
Emilie Beckmann, Tune IF / GTI
Julie Kepp Jensen, A6
Matilde Schrøder, Berns Swim Team
Signe Bro, Triton Ballerup
Victoria Bierre, Herlev Svømning

Herrer 

Marcus Krøyer Svendsen, Kvik Kastrup
Mathias Zander Rysgaard, Hørsholm Svømmeforening
Tobias Bjerg, Hørsholm Svømmeforening
Philip Greve, Farum Svømmeklub
Kevin Witt Christensen, Farum Svømmeklub

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind