Når Dansk Svømmeunion lørdag afholder generalforsamling i Idrættens Hus, håber mange, at valg af ny formand og bestyrelse vil markere en tydelig forandring i det stærkt kritiserede forbund.
Det handler først og fremmest om et opgør med resterne af den bestyrelse, der har været en del af ledelsen under den såkaldte ’svømmeskandale’ og som stadig holder fast i deres poster trods kritik og mistillidsvotum fra en lang række aktører og klubber.
Nu forsøger de danske elitesvømmere i et åbent brev at råbe de stemmeberettigede klubber op.
’Tillid kan ikke gradbøjes. Enten har man tillid eller også har man ikke. Vi har ikke tillid til den nuværende bestyrelse i Dansk Svømmeunion’, skriver ’Svømmerne på Det Nationale Træningscenter’ i brevet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.
’De har i vores optik accepteret de metoder, der har været fremherskende på det nationale træningscenter og landsholdene fra 2003 og helt frem til 2017’ lyder det videre.
’Når man som ansvarlig bestyrelse ikke handler og ikke tager ansvar for metoderne, så accepterer man dem i vores optik. At man - samtidig med en fyring - indstiller den ansvarlige direktør til en toppost i LEN udstiller bestyrelsens manglende forståelse for og hensyn til de aktive i udpræget grad.
Pia Holmens indstilling til LEN er ikke problemet – det er symptomet på en bestyrelse, der ikke har forstået alvoren og først handler reaktivt, når de er fanget med fingrene i kagedåsen. Det er for os ikke at tage ansvar, hvorfor vi ikke har tillid til at dette skulle ændre sig nu’.
Sådan hedder det videre i brevet fra topsvømmerne, som blandt andet refererer til Ekstra Bladets artikelserie om, hvordan den tidligere direktør blev forgyldt med en fin aftrædelsespakke, bevilget en dyr afskedsreception og fik bestyrelses-støtte til en international toppost.
I februar valgte formand Lars Jørgensen at meddele sin afgang, men næstformand Danielle Keller og det toneangivende medlem, Allan Nyhus, har ingen planer om at trække sig, ligesom to øvrige bestyrelsesmedlemmer erklærer sig villige til genvalg. Hvis Keller og Nyhus, der ikke er på valg, ville trække sig, ville de 26 klubber trække deres mistillidsvotum tilbage.
Danielle Keller ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet før lørdagens generalforsamling, hvor to kandidater til formandsposten har meldt sig, ligesom der er en række nye kandidater til bestyrelsen.
Og topsvømmerne lægger på ingen måde skjul på, at de føler, der skal fornyelse til.
’Vi anerkender til fulde, at det er jer – foreningerne – der udgør fundamentet i dansk svømning. Både i det daglige og nu i den demokratiske proces. Det hverken kan eller vil vi blande os i’, skriver de.
’Men vi synes, det er vigtigt, at I ved, hvordan vi har det, når nu så mange af jer snakker rigtig meget om, at der skal lyttes til atleterne’, lyder det i brevet, som du kan læse i sin helhed her:
De danske landsholdssvømmere slutter af med at formulere et dybfølt ønske for fremtiden – velvidende, at det også kan give bølgeskvulp:
’Dybest set har vi alle det samme ønske. At se dansk svømning excellere i bassinet og en generel ro på og udenfor bassinkanten. Dette brev bidrager måske ikke til denne ro, men vi frygter, at der aldrig vil blive ro til at kigge fremad sammen, hvis vi skal bære historikken for de sidste 20 år ind i det nye kapitel.
Vi har behov for en kulturændring, og den skal starte øverst i hierarkiet. Vi har behov for, vi lever efter de værdier, som vi sætter for vores allesammens organisation. For vores allesammens sport. Derfor føler vi et behov for at trække en streg i sandet. Også selv om det kommer til at give uro de næste uger. Men hellere uro i to uger og så ro på den lange bane’, skriver svømmerne og ønsker klubberne en god generalforsamling, så ’vi sammen kan starte på en frisk’.
Dansk svømning har været præget af uro siden en rapport fra Kammeradvokaten i begyndelsen af 2020 afslørede store ledelsesmæssige svigt og stærkt kritisable forhold for de danske elitesvømmere, som blev afsløret i DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen'.
Efter formands-exit: De må også gå