Med en hel nation på nakken

Stakkels Andy Murray erkender, at det britiske forventningspres er hårdt at bære og prøver at rulle bolden over til Federer

Foto: AP
Foto: AP

LONDON (Ekstra Bladet): ’Finally’, brølede flere af de engelske lørdagsaviser samstemmende.

En kombineret konstatering og hilsen til Andy Murray, der i dag står i herrernes Wimbledon-finale som den første brite, siden Bunny Austin i 1938 måtte nøjes med fire partier i finalen mod Don Budge.

To år forinden havde Fred Perry snuppet titlen, så vi taler altså om en ventetid på henholdsvis 74 og 76 år. Selv med den i andre sammenhænge velkendte britiske tålmodighed er det altså temmelig lang tid, når man nu er vært for verdens største tennisturnering.

Tim Henman led i årevis under det hysterisk opskruede forventningspres og bukkede under i fire semifinaler. Siden har Andy Murray måttet lægge ryg til, så forløsningen var til at få øje på, da han efter en nervepirrende konsultation hos Hawkeye fik godkendt sin matchbold i semifinalen mod franske Jo-Wilfried Tsonga.

Se også: Flabet Løchte: Jeg har store sten

Hans boks gik amok, og han selv kæmpede med tårerne, og bagefter kunne han endelig sætte ord på det pres, han har følt.

- I virkeligheden tænkte jeg ikke så meget over det, men i underbevidstheden blev det vist meget følelsesladet mod slutningen af kampen. Den sejr betød selvsagt noget for mig, sagde skotten.

- Det her er jo vigtigt, og jeg er under meget pres og stress på dette tidspunkt af året. Jeg føler det ikke på træningsbanen, eller når jeg går rundt på anlægget. Men det ligger der latent hele tiden.

Se også: Grand Slambert

Til gengæld mener han selv, at presset nu kan lægges til side. For en finale mod selveste Kongen af Centre Court, Roger Federer, kan ingen vel knytte de helt store forventninger til.

Sådan forsøgte han i hvert fald at stille det op før attentatet på sin første grand slam-titel og den, han naturligvis allerhelst vil vinde.

- Hans resultater over de seneste ti år er utrolige. Der bliver mindre pres på mig alene fordi, han er den, han er, mener Murray, der faktisk fører 8-7 i den indbyrdes statistik.

Men han har ikke kunnet besejre schweizeren i to finaleforsøg i grand slam-sammenhæng. Federer vandt således med 3-0 i sæt ved både US Open i 2008 og Australian Open i 2010.

Denne gang har han dog et nyt våben i legenden Ivan Lendl, der har trænet Murray siden årsskiftet. Han forlod udtryksløs den boks, hvor Murrays familie og venner hang om halsen på hinanden. Han skulle hjem og analysere, skulle han.

Måske når han frem til, at Roger Federer langt fra er så usårlig, som han var for et par år siden i sin anden dagligstue på London SW 19.

Men den slags snak vil Murray ikke høre tale om.

- Han har tabt nogle meget tætte kampe, ja. Men hvis man kigger på, hvordan han spillede i semifinalen mod Novak Djokovic, så kan ingen vist påstå, at han er fortid eller spiller ringere end før.

Alligevel vil skotten bære en hel nations forventninger med i ketsjertasken, når han i eftermiddag går ind på Centre Court.

For nu har de altså ventet længe nok..

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen