Serena inspireret af Mandela til at tilgive

Serena Williams har skrevet sig på deltagerlisten efter 13 års boykot på grund af racistisk forfølgelse i Indian Wells

Mens Serena Williams nu overvejer at tilgive publikums racisme i Indian Wells, tøver søster Venus stadig med at skrive sig på deltagerlisten (Foto: AP)
Mens Serena Williams nu overvejer at tilgive publikums racisme i Indian Wells, tøver søster Venus stadig med at skrive sig på deltagerlisten (Foto: AP)

Efter 13 års boykot på grund af racistisk forfølgelse har Serena Williams skrevet sig på deltagerlisten til Indian Wells i marts. En turnering i velhaver-oasen Palm Beach, Californien, hvor hun og søster Venus i 2001 blev udsat for chikane med klare, racistiske undertoner.

Hun lægger ikke skjul på, at hun har ladet sig inspirere af nyligt afdøde Nelson Mandela, der efter 27 år i fængsel kom ud og reformerede Sydafrika med tilgivelse som et styrende værktøj.

- Som mennesker kan vi lære af det mod og den tro, Mandela havde, sagde hun i sommer, og siden lod hun sig bevæge af filmen ’Mandela: Vejen til Frihed’, der i disse dage har premiere i danske biografer.

Barmfagre Caroline anklages for racisme

Serena Williams mødte angiveligt den tidligere præsident under et besøg i Sydafrika forrige år, hvor hun og Venus underviste på Arthur Ashe Tennis Academy i Soweto og spillede en opvisningskamp.

- Jeg tænkte over det for nogle dage siden, efter at jeg havde set filmen. Mandela var et virkelig fantastisk menneske. Det var en ære at få lov at møde ham og lære ham lidt at kende og kende hans historie bedre, sagde hun forleden til reportere i Melbourne under Australian Open.

Nu har hun altså foreløbig skrevet sig på listen i Indian Wells, hvor hun i 2001 var ude for et af sit ellers brogede livs mest chokerende oplevelser. Hun skulle have mødt Venus i semifinalen, men Venus trak sig med en knæskade, og det var åbenbart mere, end publikum kunne acceptere, fordi arrangørerne havde forsømt at meddele det i god tid før det udsolgte mellem de to nye, mørke stjerner.

Chok: Skadet Serena Williams slået ud af Smukke Ana

I hvert fald forfulgte de både 17-årige Serena samt hendes søster og far, Richard Williams, på tribunen med massiv buhen og racistiske tilråb gennem hele finalen mod Kim Clijsters. En finale, hvor Serena undervejs brød sammen, men som hun fuldførte – og vandt.

Siden har ingen af dem sat deres tennissko i Indian Wells, selv om den store turnering hører til de obligatoriske for Top 10-spillerne. I stedet er de blevet idømt symbolske bøder – at sidestille med en slags samfundstjeneste - af WTA for ikke at stille op.

- Det er for tidligt at sige, om hun spiller eller ej, men vi er meget glade for at se Serenas navn på startlisten, siger turneringsdirektør Steve Simon i en pressemeddelelse.

- Men ud fra hendes udtalelser under Australian Open ved vi, at det er noget, hun overvejer.

Han tror, at Serena vil få en varm velkomst, hvis hun dukker op.

- Vi har en lang tradition for at arbejde hårdt på, at enhver atlet kan føle sig tryg her. Publikum vil glæde sig til at se hende spille. Jeg kan ikke forestille mig, at der skulle blive problemer af den slags, mener Steve Simon.

Venus Williams har til gengæld endnu ikke skrevet sig på til turneringen, der afvikles fra den 3. til den 16. marts.

Drømmeren Venus Drømmeren Venus