Djokovic smides ud af Australien

Novak Djokovic har igen fået afvist sit visum. Dermed kan han ikke spille Australian Open og forsvare sin titel

Novak Djokovic. Foto: MARTIN KEEP / Ritzau Scanpix.
Novak Djokovic. Foto: MARTIN KEEP / Ritzau Scanpix.
Følg Tennis

Der er blevet sat et punktum i historien om Novak Djokovic og Australian Open 2022.

Den serbiske verdensetter får ikke lov til at blive i Australien og forsvare sin titel, og han skal nu forlade landet.

Sådan lyder konklusionen fra en domstol efter adskillige timers høring, hvor Djokovics advokater ellers har kæmpet for, at han skulle have lov til at blive i Australien.

Det er en enstemmig afgørelse, der har stadfæstet inddragelsen af hans viusm. Høringen startede sent lørdag aften dansk tid, og dommerne har voteret siden midten af natten.

I mellemtiden blev kampprogrammet for de første spilledage præsenteret, og havde Djokovic fået medhold i sagen, skulle han have mødt landsmanden Miomir Kecmanovic i første runde, som allerede var planlagt til at finde sted mandag aften dansk tid.

Men sådan blev det ikke, og den 34-årige serber misser dermed muligheden for at tage sin sejr nummer 10 i den australske grand slam-turnering.

En deportation kan føre en treårig periode med sig, hvor Djokovic ikke må vende tilbage til Australien.

Fredag valgte immigrationsminister, Alex Hawke, at inddrage Djokovics visum ved brug af sin personlige magt. Tennisspilleren fik lov til at nyde resten af fredagen i frihed, indtil han lørdag blev tilbageholdt igen.

Djokovic ankom til Melbourne onsdag i sidste uge. Sagen har altså stået på cirka halvanden uge.

Nedenfor følger et overblik over hele sagen.

OVERBLIK: Sagaen om Djokovics rejse til Australien

Der bliver fortsat skrevet linjer i sagaen om den serbiske tennisstjerne Novak Djokovics rejse til Australien.

Her følger det foreløbige overblik over sagen.

* 4. januar:

Efter længere tids mystik om Novak Djokovics vaccinationsstatus og deltagelse i Australian Open annoncerer serberen, at han har fået en lægelig dispensation til at rejse ind i Australien, hvor man skal være vaccineret eller kunne dokumentere en årsag til ikke at være vaccineret for at få visum.

Han rejser afsted for at forsvare sin Australian Open-titel.

* 5. januar:

En række australske sportsudøvere, læger og journalister udtrykker vrede over, at Djokovic får lov til at stille op ved Australian Open.

* 5./6. januar:

Djokovic lander i Australien, men bliver stoppet af grænsepolitiet. I flere timer sidder han isoleret i et rum i lufthavnen i Melbourne og bliver forhørt af myndighederne.

Senere bekræfter regeringen i Australien, at den har annulleret det visum, Djokovic er rejst ind i landet på, fordi serberen ikke har været i stand til at bevise, at han er berettiget til en medicinsk dispensation.

'Regler er regler', siger Australiens premierminister, Scott Morrison.

Djokovic bliver fragtet til et karantænehotel, mens hans advokater forsøger at få omstødt myndighedernes beslutning.

* 8. januar:

I retsdokumenter fremlagt af Djokovics advokater kommer det frem, at serberen har fået en medicinsk dispensation på grund af en positiv coronatest 16. december.

Det kommer derefter frem, at Djokovic deltog i et arrangement i Beograd den 17. december - dagen efter den positive coronatest - og at han 18. december deltog i et interview med en journalist fra L'Equipe.

* 10. januar:

Ved et retsmøde i Melbourne giver en dommer Djokovic medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne. Dommeren beordrer Djokovic løsladt fra karantænehotellet inden for en halv time.

Djokovic går direkte på tennisbanen og træner for første gang samme dag.

* 11./12. januar:

Det kommer frem, at de australske myndigheder undersøger en uoverensstemmelse i Djokovics indrejseerklæring. Serberen har svaret nej til at have været ude at rejse i en periode på 14 dage før sin ankomst til Australien, men det passer ikke.

Det erkender serberen senere. Han fortæller, at hans agent begik en menneskelig fejl, da indrejseerklæringen blev udfyldt.

Samtidig erkender Djokovic, at han 18. december deltog i et interview med en journalist fra L'Equipe, selv om han godt vidste, at han var smittet med coronavirus. Det var en fejlvurdering, siger han.

* 13. januar:

Lodtrækningen til Australian Open bliver forsinket 75 minutter, men Djokovic er med og får som topseedet sat navn på sin modstander i første runde, der bliver mod landsmanden Miomir Kecmanovic.

* 14. januar:

Australiens immigrationsminister, Alex Hawke, beslutter at annullere Djokovics visum for anden gang og smide ham ud af Australien.

Australian Open begynder natten til mandag dansk tid.

* 15. januar:

Djokovic tilbageholdes igen.

* 16. januar:

Et enstemmigt dommerpanel stadfæster inddragelsen af Djokovics visum, og serberen skal således forlade Australien. Han glipper muligheden for at forsvare sin titel og tage sejr nummer 10 i den australske grand slam-turnering.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind