Annonce:
Annonce:

Dybt påvirket: - Det rammer på ens eksistens

Holger Runes homofobiske udbrud i weekenden er ikke gået ubemærket forbi hos LGBT+ Danmark

Dagen efter kampen hvor det kammede over for Holger Rune vandt han Challenger-turneringen. Foto: Joachim Ladefoged
Dagen efter kampen hvor det kammede over for Holger Rune vandt han Challenger-turneringen. Foto: Joachim Ladefoged
Annonce:
Følg Tennis

Paradokset er til at føle på.

På banen har Holger Rune mere medvind end nogensinde, og søndagens sejr i Challenger-turneringen i Biella var karrierens største.

Men udenfor kridstregerne pisker efterdønningerne fra semifinalen i selvsamme turnering imod ham som tunge hagl.

Her kom Holger Rune med flere homofobiske udbrud, der blev fanget på rullende kameraer.

Undskyldningen fra den danske tenniskomet kom hurtigt, og Rune understregede, at han intet har imod bøsser og lesbiske og på ingen måde ønskede at såre nogen med udbruddene.

Holger Rune har undskyldt for de homofobiske udbrud, han kom med lørdag, og som han understreger var rettet mod ham selv. Arkivfoto: Oscar Roberto Castro/Ritzau Scanpix
Holger Rune har undskyldt for de homofobiske udbrud, han kom med lørdag, og som han understreger var rettet mod ham selv. Arkivfoto: Oscar Roberto Castro/Ritzau Scanpix
 

Men de har ramt hårdt, kommentarerne. Det fortæller sekretariatschef i LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen.

Hun har har ikke meget til overs for, at shitstormen over udbruddet bliver henkastet til en krænkelsesdebat.

Annonce:

- Børn vokser op i dag, hvor ordet bøsse er det mest brugte skældsord. Det rammer jo på ens eksistens det her, siger Jespersen til Ekstra Bladet.

- Det handler ikke om at blive krænket. Det handler om at gå igennem livet med blå mærker, fordi man hele tiden skal lægge krop til at være andres værste skældsord, siger hun.

Homofobi-skandaler i sportens verden

2011

Chigaco Bulls-spilleren Joakim Noah kaldte en fan bøsse under kampens hede. Det kostede ham en bøde på 50.000 amerikanske dollars. Kilde: Outsports

2013

Baseballspilleren Yunel Escobar malede sit ansigt med ordene 'Tu ere marcicon', hvilket kan oversættes til 'du er bøsse'. Det kostede cubaneren en bøde på 98.037 amerikanske dollars og tre kampes karantæne. Kilde: Huffpost

2013

Nascar køreren Nelson Piquet Jr. kaldte sin modstander Parker Kligerman bøsse i en Instagram-kommentar. Hændelsen sendte ham på ubestemt prøvetid i sensitivitetstræning, og det kostede en bøde på 10.000 amerikanske dollars. Kilde: Daily mail

2013

Tennisspilleren Michael Llorda kaldte en tilskuer til en kamp 'Putain chiniose', hvilket oversættes til kinesiske luder. Det kostede ham en bøde på 2500 amerikanske dollars. Kilde: New York Times

2019

Bulgariens fodboldlandshold måtte spille to kampe uden fans på tribunerne, efter at de bulgariske fans havde heilet, gjort racistiske tilråb og lavet abelyde. Desuden fik Bulgarien også en bøde på 75.000 euro.

2021

Den tjekkiske Silvia Prag-spille Ondrej Kudela fik 10 spilledages karantæne på grund af racistisk adfærd i Europa League-kampen mod Glasgow Rangers

Homofobiens sidste bastion
Holger Runes homofobiske udbrud er ikke et særsyn i sport, mener Susanne Branner Jespersen. Det falder ofte og er - ifølge hendes opfattelse - en kommentar til en negativ handling i kampen.

- I herresport er bøsse et helt standard udtryk at bruge om nogen, man ikke synes præsterer ordentligt, og nogen´, som man er irriteret på. Så det er jo udtryk for en kultur, som sportsforbundene er nødt til at tage alvorligt. Det duer ikke, fortæller hun.

- Jeg plejer at sige, at herresport i Danmark er homofobiens sidste bastion, påpeger Jespersen.

Annonce:

Men hvordan kan det i så fald blive ved med at hænde? Sekretariatschefen i LGBT+ er ikke i tvivl om, at der mangler handlinger til at ændre adfærden.

- Det får lov til at leve uden konsekvenser. Så når et forbillede som Holger Rune gør det, så er det jo for det første super uheldigt i forhold til andre sportsfolk. Men det er jo også udtryk for, at det er helt normalt i herresporten at bruge sådan nogle udtryk, fortæller hun.

Ingen konsekvenser fra Dansk Tennis Forbund

- Det, der betyder noget for os lige nu, er at Holger har lagt sig fladt ned og sagt undskyld. Og at han selv tager afstand fra det, hvilket vi selvfølgelig også gør, fortæller sportschef i Dansk tennis forbund, Jens Anker.

- Vi tror jo også, at det var en svipser, og han ikke mente noget ondt med det. Derfor er det jo drønforkert alligevel, og det ved vi jo godt alle sammen. Umiddelbart får det lige nu ingen konsekvenser for hans landsholdsdeltagelse, uddyber han.

Ekstra Bladet har spurgt Jens Anker, hvad der egentlig skal til for, før at det giver en straf fra DTF's side, men det er svært for ham at svare på.

- Det er rigtigt, at det er et problem i mange sportsgrene, men det er altså ikke noget, vi har haft inde på livet i tennis, og slet ikke i Danmark. Det er jo meget nyt for os, og jeg ved heller ikke, hvad vi gør, hvis det sker igen, for så er det jo en ny situation, og så må vi jo tage den op igen.

Mandag har ATP oplyst, at tennisorganisationen åbner en sag mod Holger Rune, som konsekvens af de homofobiske udbrud, der nu skal undersøges.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: