Flere problemer for Djokovic

Efter udsmidningen af Australien kan der også vente Novak Djokovic problemer i den næste grand slam-turnering

Der er ikke sikkert, at serberen kan deltage i French Open. Foto: Loren Elliott/Ritzau Scanpix
Der er ikke sikkert, at serberen kan deltage i French Open. Foto: Loren Elliott/Ritzau Scanpix
Følg Tennis

Novak Djokovic kan også blive forhindret i at deltage i grand slam-turneringen French Open i maj.

Mandag meddelte det franske sportsministerium, at sportsudøvere skal være vaccineret for at kunne deltage i turneringer på fransk grund.

Der vil ikke blive uddelt dispensation fra dette krav, lyder meldingen. Det skriver Reuters.

Søndag vedtog Frankrig en ny lov om vaccinepas. Det er i den forbindelse, at det franske sportsministerium melder ud om reglerne for sportsudøvere.

Som det står lige nu, vil Djokovic ikke kunne deltage i French Open uden at være vaccineret, hvilket serberen ikke er.

Djokovic blev søndag smidt ud af Australien, da han ikke opfyldte myndighedernes krav for en dispensation, selv om han har forklaret, at han var smittet med coronavirus i december.

Dermed missede den serbiske verdensetter årets første grand slam-turnering, Australian Open.

I Frankrig skal man fremover have et vaccinepas for blandt andet at besøge restauranter, caféer og biografer eller rejser med langdistancetog.

- Reglerne er simple. Vaccinepasset bliver indført.

- Reglerne vil gælde alle, som er tilskuere eller professionelle sportsudøvere. Sådan vil det være, indtil andet er bestemt, oplyser det franske sportsministerium.

Novak Djokovic ses her efter landingen i Dubai, efter at han blev smidt ud af Australien. Foto: Loren Elliott/Reuters
Novak Djokovic ses her efter landingen i Dubai, efter at han blev smidt ud af Australien. Foto: Loren Elliott/Reuters
 

Der svares også specifikt på Djokovics eventuelle deltagelse i French Open på Roland Garros-anlægget.

- Roland Garros er i maj, og situationen kan ændre sig fra nu og til da, og vi håber, at det bliver mere favorabelt. Så vi må se, men lige nu er der ingen undtagelser, lyder det fra ministeriet.

De nye regler strider umiddelbart imod, hvad sportsminister Roxana Maracineanu sagde i sidste uge, da hun blev spurgt om Djokovics eventuelle deltagelse i French Open.

Her sagde hun, at der kunne gives en speciel dispensation fra kravet om coronavaccination.

For almindelige borgere er det ikke et krav, at man skal være vaccineret for at rejse ind i landet. Men det vil det være for eksempelvis fans og sportsfolk, der deltager i begivenheder med publikum, skriver AFP.

Ifølge AFP vil Djokovic heller ikke kunne deltage i US Open senere på året. Det efterlader Wimbledon tilbage som den eneste grand slam, serberen lige nu vil kunne deltage i.

Reglerne kan dog nå at ændre sig i både Frankrig, Storbritannien og USA.

OVERBLIK: Sådan endte det for Djokovic i Australien

Der bliver fortsat skrevet linjer i sagaen om den serbiske tennisstjerne Novak Djokovics rejse til og fra Australien. Her følger et overblik over sagen.

* 4. januar:

Efter længere tids mystik om Novak Djokovics vaccinationsstatus og deltagelse i Australian Open annoncerer serberen, at han har fået en lægelig dispensation til at rejse ind i Australien, hvor man skal være vaccineret eller kunne dokumentere en årsag til ikke at være vaccineret for at få visum.

Han rejser afsted for at forsvare sin Australian Open-titel.

* 5. januar:

En række australske sportsudøvere, læger og journalister udtrykker vrede over, at Djokovic får lov til at stille op ved Australian Open.

* 5./6. januar:

Djokovic lander i Australien, men bliver stoppet af grænsepolitiet. I flere timer sidder han isoleret i et rum i lufthavnen i Melbourne og bliver forhørt af myndighederne.

Senere bekræfter regeringen i Australien, at den har annulleret det visum, Djokovic er rejst ind i landet på, fordi serberen ikke har været i stand til at bevise, at han er berettiget til en medicinsk dispensation.

'Regler er regler', siger Australiens premierminister, Scott Morrison.

Djokovic bliver fragtet til et karantænehotel, mens hans advokater forsøger at få omstødt myndighedernes beslutning.

* 8. januar:

I retsdokumenter fremlagt af Djokovics advokater kommer det frem, at serberen har fået en medicinsk dispensation på grund af en positiv coronatest 16. december.

Det kommer derefter frem, at Djokovic deltog i et arrangement i Beograd den 17. december - dagen efter den positive coronatest - og at han 18. december deltog i et interview med en journalist fra L'Equipe.

* 10. januar:

Ved et retsmøde i Melbourne giver en dommer Djokovic medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne. Dommeren beordrer Djokovic løsladt fra karantænehotellet inden for en halv time.

Djokovic går direkte på tennisbanen og træner for første gang samme dag.

* 11./12. januar:

Det kommer frem, at de australske myndigheder undersøger en uoverensstemmelse i Djokovics indrejseerklæring. Serberen har svaret nej til at have været ude at rejse i en periode på 14 dage før sin ankomst til Australien, men det passer ikke.

Det erkender serberen senere. Han fortæller, at hans agent begik en menneskelig fejl, da indrejseerklæringen blev udfyldt.

Samtidig erkender Djokovic, at han 18. december deltog i et interview med en journalist fra L'Equipe, selv om han godt vidste, at han var smittet med coronavirus. Det var en fejlvurdering, siger han.

* 13. januar:

Lodtrækningen til Australian Open bliver forsinket 75 minutter, men Djokovic er med og får som topseedet sat navn på sin modstander i første runde - landsmanden Miomir Kecmanovic.

* 14. januar:

Australiens immigrationsminister, Alex Hawke, beslutter at annullere Djokovics visum for anden gang og smide ham ud af Australien. Djokovics advokater appellerer afgørelsen og kræver hastebehandling af sagen.

* 15. januar:

Djokovic er tilbageholdt, mens appellen behandles. Han møder op til en høring ved en føderal domstol, som indkalder til ny høring dagen efter.

* 16. januar:

Den endelige afgørelse falder, og beslutningen om at inddrage Djokovics visum stadfæstes af tre dommere. Dermed får han ikke lov til at stille op i Australian Open og skal forlade landet. Djokovic respekterer dommen, men er skuffet. Han siger, at han skal bruge tid til at komme sig.

* 17. januar:

Australiens premierminister, Scott Morrison, åbner en dør på klem for, at Djokovic kan deltage i Australian Open næste år på trods af, at serberen ikke må rejse ind i Australien i tre år som følge af et inddraget indrejsevisum. Djokovic meldes nogenlunde samtidig landet i Dubai.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind