Historisk triumf!

Tennisspilleren Novak Djokovic vinder Wimbledon for femte gang med en sejr på 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 over Roger Federer i historiens længste finale

Novak Djokovic vandt Wimbledon-finalen. Foto: Ritzau Scanpix
Novak Djokovic vandt Wimbledon-finalen. Foto: Ritzau Scanpix

I 11 år har man kaldt 2008-finalen i Wimbledon mellem Rafael Nadal og Roger Federer for verdens bedste tenniskamp.

Den blev måske ikke overgået søndag, men den fik en konkurrent, særligt hvad angik drama. Og hvad angår længden, blev den overgået, da Novak Djokovic slog Roger Federer i fem sæt.

Søndagens finale varede 4 timer og 57 minutter og overgik dermed 2008-finalen, den hidtil længste, med ni minutter.

Den fortjente ikke en taber, men Federer måtte til sidst erkende nederlaget. Djokovic vandt med cifrene 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12.

Roger Federer og Novak Djokovic gav tilskuere og tv-seere et minde for livet. Foto: Ritzau Scanpix
Roger Federer og Novak Djokovic gav tilskuere og tv-seere et minde for livet. Foto: Ritzau Scanpix
 

Kampen kunne endda have været endnu længere, men en ny regel foreskriver, at man i Wimbledon spiller tiebreak ved stillingen 12-12 i femte sæt.

Den vandt Djokovic med 7-3, efter Federer tidligere i sættet havde misbrugt to matchbolde i egen serv.

- Det gør ondt, når man har servet for sejren og haft to matchbolde. Jeg må forsøge at glemme det og ikke blive deprimeret og tage de positive ting med videre, som i 2008, siger Roger Federer om sit nederlag.

Han hentyder til finalen samme sted for 11 år siden, som han tabte til Rafael Nadal ligeledes efter et drama i fem sæt.

Dengang varede kampen 4 timer og 48 minutter. Søndag blev finalerekorden slået, da kampen sneg sig op på 4 timer og 57 minutter.

Derfor var det naturligt at sammenligne de to kampe.

- For mig er sammenligningen, at jeg tabte begge kampe. Denne gang var det mere ligeud af vejen uden regnafbrydelser og mørke til sidst.

- Det var en stor kamp i dag med vidunderlige point. Forhåbentlig vil den blive husket på en stor måde fremover. Det er den slags kampe, jeg spiller tennis for.

- Jeg er glad for min præstation og ved, hvad jeg gjorde godt, men Novak spillede også en god kamp, siger Federer om sit nederlag.

Dermed kan den serbiske verdensetter Novak Djokovic fortsat kalde sig den øjeblikkelige konge af Wimbledon. Søndag forsvarede han sin titel og tog den femte titel på græsset i London og 16. grand slam-titel i alt.

- Jeg har spillet en længere finale mod Rafael Nadal i Australian Open (2012, red.), men kampen i dag er den mest krævende, jeg har spillet nogen sinde rent mentalt. Den var på sit eget niveau, siger Novak Djokovic.

- Jeg var et slag fra at tabe, så jeg er ovenud lykkelig for at sidde her som vinder. Kampe som denne mod en af mine største rivaler, lever jeg for. Det giver værdi til samtlige minutter på træningsbanen.

Dermed nærmer han sig så småt Federers 20 af slagsen.

Og man må altså bare tage hatten af for Djokovic. I det meste af søndagens finale sad man med fornemmelsen af, at Federer var bedst. I hvert fald i de fire første sæt.

Men Djokovic var ikke til at slippe af med, selv om han kun var mentalt til stede i hvert andet sæt.

Han slog uimodståeligt sine vindere med den største selvfølgelighed og var en mester i at kulminere, når pointene var vigtigst. Som da første, tredje og femte sæt skulle afgøres i tiebreak.

Det blev blot understreget af, at Djokovic ikke havde haft en eneste breakbold, da han bragte sig foran med 2-1 i sæt.

Federer udførte nærmest alt til perfektion i første sæt. Spektakulære vindere og finurlige stopbolde fik tidligt Centre Court i ekstase.

Serbia's Novak Djokovic skrev tennishistorie, da han besejrede Roger Federer i alle tiders længste Wimbledon-finale - der tilmed blev afgjort i den første finale-tiebreak. Foto: Ritzau Scanpix
Serbia's Novak Djokovic skrev tennishistorie, da han besejrede Roger Federer i alle tiders længste Wimbledon-finale - der tilmed blev afgjort i den første finale-tiebreak. Foto: Ritzau Scanpix
 

Det er bare ikke altid nok mod Djokovic. Serberen kan være sublim og samtidig få det til at se naturligt ud. Som om han dårligt anstrenger sig. Han blev ved med at hænge på og slog så til, da Federer i et minut faldt i niveau.

Efter et sæt med bare én breakbold, som Federer missede med en forceret forhånd, var schweizeren i en fordelagtig position i tiebreaken foran med 5-3.

Men så kom de nærmest første uprovokerede fejl fra Federer. Djokovic tog fire på stribe og vandt tiebreaken 7-5 efter en times spil.

På forhånd havde man talt om, at Federer skulle vinde første sæt for at kunne vinde kampen. Men han lod sig slet ikke slå ud, og omvendt lignede Djokovic en mand i dvale fra begyndelsen af andet sæt.

I løbet af ti minutter havde Federer brudt to gange og bragt sig foran 3-0, og så var der ikke mere at rafle om i det sæt. I ren paradekørsel snuppede Federer sættet med 6-1 på 25 minutter.

Efter et toiletbesøg var Djokovic igen klar til at tage kampen op. Det resulterede i et sæt med suveræne servepartier. Igen faldt den eneste breakbold ud til Federer, men en stærk serv reddede Djokovic. Ny tiebreak.

Her viste Djokovic igen sin utrolige evne til at peake på rette tidspunkt, mens Federer igen dykkede. Djokovic bragte sig på 5-1, og selv om Federer reducerede til 4-5, snuppede serberen sættet ved at vinde sine to næste server.

Mens tredje sæt lignede det første, kom fjerde sæt til at ligne det andet. Igen kom Djokovic på banen mat i udtrykket, og igen brød Federer to gange, så føringen lød 5-2.

Djokovic bragte lidt spænding tilbage i sættet ved at bryde for første gang i kampen, men Federer servede sættet rent hjem i andet forsøg til 6-4.

Novak Djokovic trak det længste strå i marathon-gyseren. Foto: Ritzau Scanpix
Novak Djokovic trak det længste strå i marathon-gyseren. Foto: Ritzau Scanpix
 

I femte sæt kom Djokovic igen bedre med, ikke mindst i Federers servepartier. Det gav tre breakbolde ved stillingen 2-1, men det var først i schweizerens næste parti, at serberen brød til 4-2.

Så lignede han en vinder. Men Federer slog tilbage og brød til 3-4. Nu blev noget af kampens bedste tennis præsenteret for tilskuerne, og brølet var enormt, da Federer udlignede til 4-4.

Spillemæssigt blev kampen kun bedre og bedre, som sættet skred frem. Nu kulminerede spillerne på samme tidspunkt.

Der blev holdt serv indtil 7-7, men så kom Djokovic i problemer trods foran 30-0. Federer vandt de fire næste bolde afsluttende med et passérslag og brød til 8-7. Jublen var øredøvende.

Nu skulle schweizeren blot serve det næste parti hjem. Han servede sig suverænt til to matchbolde, men dramaet ville ikke ophøre. Djokovic svarede tilbage, vandt fire bolde i træk og udlignede til 8-8.

Spillerne holdt derefter serv indtil 12-12, og så måtte man ty til endnu en tiebreak for at afgøre turneringen.

Igen var Djokovic bedst, da det spidsede allermest til. Han spillede sig til tre matchbolde og vandt 7-3. Og gjorde en ende på et drama, man vil tale om i mange år fremover.

Se også: Målløs Wimbledon-helt: Det var så latterligt

Se også: Colombiansk duo vinder maratonfinale

Se også: Serena ydmyget!

91 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere