Knust af kynisk far: Serena-modstanders uhyggelige fortid

Timea Bacsinszky blev terroriseret af sin træner-far og måtte smide ham ud, blev alvorligt skadet og måtte tage arbejde i restauranter, før hun nu har genfundet gnisten og spilleglæden

Endelig er der noget at juble over for Timea Bacsinszky, der er gået så meget igennem før sin største kamp i dag (Foto: Zuma Press)
Endelig er der noget at juble over for Timea Bacsinszky, der er gået så meget igennem før sin største kamp i dag (Foto: Zuma Press)

Rent sportsligt er det en mindre sensation, at Timea Bacsinszky i dag går ind til semifinalen i French Open mod giganten Serena Williams. Den 25-årige schweizer er nemlig aldrig tidligere nået længere end tredje runde i en grand slam og er derfor ukendt for de fleste.

Desværre er den historie, hun bærer med sig, også overraskende på den triste måde. Hun personificerer nemlig den meget mørke side af tennis, der har at gøre med voldsomt ambitiøse – og skruppelløse – tennisfædre.

- Fordi min far var min træner, da jeg var barn, havde jeg ikke noget valg mellem at spille eller lade være. Han ville udleve sin drøm gennem mig, og uheldigvis for mig, spillede jeg rigtig godt, fortalte hun for nylig om den ungarsk-fødte tennistræner, Igor Bacsinszky, som hun for nogle år siden måtte slå hånden af for at komme videre.

Hun tvang simpelthen sin mor Suzanne til at lade sig skille og flyttede med hende. Siden har hun ikke talt med sin far.

Arantxa Sanchez Vicario holder døren åben for et samarbejde med Caroline Wozniacki (Foto: AP) Tennis Sanchez-Vicario: Jeg vil stadig gerne træne Caroline

Med hjælp fra en psykolog har hun siden erfaret, at hun dengang ville lykkes med tennis, fordi hun så gerne ville bevare freden i familien.

- Jeg vidste, at hvis jeg tabte en kamp, ville mine forældre skændes. Jeg ville have, at vi skulle være en lykkelig familie, og derfor kæmpede jeg endnu mere på tennisbanen. Vandt jeg, var der fred.

- Men derhjemme var jeg som i en slags fængsel, siger Timea, der aldrig er gået i detaljer om faderens fysiske eller mentale overgreb.

- Jeg er et barn af pacende forældre. Det sker over hele kloden. Som ung pige kan du ikke stille noget op imod en fars magt og kraft. Du har ikke en chance for at slippe væk fra det – med mindre du vælger at tabe med vilje.

Rafael Nadal led sit andet nederlag på ti år i French Open (Foto: AP) Tennis Nadal slår igen: Kommer tilbage endnu stærkere

– Det er en helt ny platform for markedsføring og et meget stærkt redskab. Du styrer jo selv alt indhold, og kan sørge for at alting foregår på rette tid og sted - og med den rigtige frisure, mener Simon Bastiansen om det voksende bikini-bombardement (privatfoto) Sport og Spil Derfor viser tennistøserne sig frem på nettet

Serena Williams står klar på den anden side, når dette års French Open-overraskelse skal i aktion torsdag (Foto: AP)
Serena Williams står klar på den anden side, når dette års French Open-overraskelse skal i aktion torsdag (Foto: AP)
 

Hun nåede en foreløbig top som nummer 37 i 2010 efter at have vundet sin første titel i Luxembourg sidst i 2009.

- Jeg var stolt over, at jeg udførte mit job godt uden egentlig at ville det. Men samtidig følte jeg, at jeg ikke ydede mit bedste. Til gengæld var det mit eget valg.

Hun har heller aldrig villet fortælle nøjagtigt, hvad der skete, da hun kom ud for en ulykke i 2011. Men siden måtte der hele tre operationer til i den venstre fod. Desværre forcerede Timea Bacsinszky sin tilbagevenden til tennisbanen og røg efterhånden helt ud af Top 500.

- Jeg nåede ikke de mål, jeg satte mig, og så mistede jeg motivationen, fortæller schweizeren, der også opdagede noget andet:

- Jeg var glad for opmærksomheden, dengang jeg var junior. Jeg ledte nok efter noget kærlighed og anerkendelse, som jeg ikke fik i min barndom. Og jeg troede, det var vigtigt, at folk talte om mig og kunne lide mig.

- Men det gjorde de jo kun på grund af mine resultater, og det gik først op for mig, da jeg blev skadet. Så føltes det pludselig, som om der ikke var nogen for mig derude.

Ana Ivanovic er igen på vej mod sin bedste form. (Foto: AP) Tennis Ivanovic nærmer sig Paris-triumf efter syv magre år

I stedet begyndt hun så at kigge efter noget andet indhold i livet, og i 2013 valgte hun at melde sig til en uddannelse indenfor hotel-management. Hun arbejdede i restauranter, barer og køkkener.

Men en dag dumpede en e-mail ind. Hun kunne komme med i kvalifikationen til French, og uden at tænke så meget over det, slap hun grydeskeen og kørte de fem timer fra Lausanne til Paris. Godt nok tabte hun - utrænet som hun var - sin første kamp i to sæt, men pludselig var spændingen og gnisten der igen.

I år har hun taget den ene store skalp efter den anden og vundet to WTA-turneringer.

- Jeg ser virkelig frem til igen at vise min bedste tennis og lære meget mere om mig selv. Der er så meget, jeg skal opdage og forbedre, både som tennisspiller og som menneske. For der er jo også et liv efter tennis, siger Timea Bacsinszky, der i dag er nummer 24 på verdensranglisten - selvsagt med pil opad.

Caroline Wozniacki sammen med Giuseppe Lavazza og en anden Lavazza-ambassadør Mats Wilander. (Foto: Bestimage) Tennis Wozniacki scorer nyt stort sponsorat

Hendes kamp mod Williams kan forventes servet i gang ved 17-tiden og kan ses på Eurosport.

Caroline Wozniacki har lagt bruddet med Rory McIlroy bag sig og fremstår bedre end nogensinde på tennisbanen. (Foto: AP) Sport og Spil Et år efter Rory: Se Wozniackis vilde forvandling

Wozniacki har tjent mere end 100 mio. kroner i præmiepenge gennem karrieren, men langt mere på sine personlige sponsorater (Foto: Koji Sasahara/AP). Sport og Spil Little Miss Goldmine: Caroline runder den halve milliard

6 kommentarer
Vis kommentarer