De kæmper ikke alene på alverdens tennisbaner mod hård, international modstand. Talenterne og deres forældre kæmper i den grad også med økonomien.
De danske tennistalenter har blandt andet lidt under, at Team Danmark de senere år ikke har støttet dansk tennis, men nu lysner det.
- Vi gør det her, fordi der er en ekstraordinær situation. Her er en speciel talentmasse, som også Dansk Tennis Forbund (DTF) gerne vil værne om, siger direktør i Team Danmark, Lone Hansen, til Ekstra Bladet.
Døren er således blevet åbnet for de fem talenter, Clara Tauson, Holger Rune, Hannah Viller-Møller, Sebastian Grundtvig og Elmer Møller, som fremover kan drage nytte af de samme Team Danmark-eksperter, som eliteudøverne har adgang til.
Det handler om alt fra fysioterapi til lægebehandling, fysiologi, kost, psykolog og præstationsanalyse. Kostbare ekspertise, som forældrene tidligere selv har skullet finansiere.
- Vi vil sammen med tennisforbundet se, om vi kan udvikle et talentudviklingsmiljø, og vi arbejder stadig på at finde en varig løsning, som vil være den mest ansvarlige, forklarer Lone Hansen.
- Vi har set, at der lige nu både er nogle store talenter og en vilje hos Dansk Tennis Forbund til at opbygge et ordentligt miljø, og derfor forsøger vi – også i samspil med DIF – at få skabt et langtidsholdbart set up.
- Men lige nu har vi nogle unge talenter, der ikke kan vente på, at det set up kommer på plads, så derfor gør vi en ekstraordinær indsats, hvor vi har lavet aftaler med fem talenter, deres forældre og DTF, så de får adgang til vores eksperter.
- Det er vigtigt for os, at forældrene også er med, når der endnu ikke er tale om et decideret elitemiljø. De er meget unge, så det er ikke en satsning i elitesammenhæng, og det foregår endnu ikke, som i vores normale samarbejde med specialforbundene.
- Du kan sige, at det her er en mellemløsning, hvor vi kan bakke op om de unge med hjælp på ekspertområdet.
- Ser du for dig, at dansk tennis får et elitecenter igen?
- Det kommer an på, hvilken vej DTF vil gå. Det vigtige er at få dannet et udviklingsmiljø.
- Tænker du på Clara Tauson som en mulig OL-kandidat i 2020?
- Det har vi slet ikke i tankerne. Fra vores side er der hverken noget pres eller nogen intention om medaljer i 2020, svarer Lone Hansen og tilføjer:
- Tennis er jo lidt specielt, for når talentet er stort nok, kan de på et tidspunkt klare sig selv. Det er Caroline Wozniacki jo det helt oplagte eksempel på.
I Dansk Tennis Forbund er man selvsagt begejstrede over såvel den akutte talenthjælp som fremtidsudsigterne.
- Det er meget positivt, og både vi, talenterne og deres forældre er meget glade, siger sportschef i DTF, Jens Anker Andersen, om Team Danmarks åbning.
- Vi har hele tiden haft en dialog og har aldrig været langt væk fra hinanden, men vi er glade for, at vi så småt er ved at nærme os hinanden igen. For os er det et vigtigt skridt på vejen til et stærkere samarbejde. Men det er flot, at de går ind nu på denne måde.
Han fortæller, at talenterne foreløbig er blevet fysisk screenet og har lært fysioterapeuterne at kende.
- Det er en stor hjælp og giver noget ro, at man har den slags hjælp i baghånden. Og det giver tryghed, at man akut kan få hjælp i tilfælde af skader.
- Vi er endnu ikke kommet i gang på det psykologiske plan, men det sker snart, og det er også en meget vigtig del af deres udvikling, siger Jens Anker Andersen, der selvsagt drømmer om igen at kunne skabe et elitecenter.
- Det ville være super godt og gøre alting meget nemmere, siger han.
Luft under vingerne: Nu er der rejsepenge til stortalenter
Her er Carolines arvtagere - men deres konkurrenter løber med pengene