Psykolog advarer: Carolines finale-kompleks kan blive værre

Hvis Caroline Wozniacki ikke får bugt med sit kompleks over WTA-finaler, så kan problemet vokse sig større, advarer sportspsykolog

2017 blev året, hvor Caroline Wozniacki efter flere års lettere slingrende kurs igen kom tilbage på sporet. Sådan da.

For selv om hun har skovlet point ind på sin verdensrangliste-konto, så har sæsonen indtil nu ikke budt på en sejr.

Seks finaler har den 27-årige dansker deltaget i - alle har de budt på nederlag.

Meget usædvanligt for Wozniacki, der siden 2008 ikke har spillet en sæson uden at vinde mindst en turnering - og aldrig med seks finalenederlag på stribe.

En trist tendens, der kan skyldes små detaljer.

- De fleste sportsfolk vil nok sige, at de er bedst, når de er helt 'til stede' og opmærksom på spillet. De tænker så at sige ikke over det. Men det kan være ødelæggende, hvis man får flyttet fokus til andre ting - begynder at analysere detaljer eller måske tænker over, at man står i en finale, siger Nikolaj Bonde Korsgaard, der er selvstændig sportspsykolog.

Han understreger, at der grundlæggende nok ikke er gigantiske problemer for Wozniacki, for hun er trods alt kommet til finalen i seks turneringer. Men at stå i en finale og gang på gang tabe kan virke selvforstærkende.

- Mennesker har et 'reaktions-skema' for givne situationer. Hvordan det bliver at komme igennem, afhænger meget af den erfaring, man har med situationen.

- Hvis det før er endt dårligt, så vil ens hjerne sende negative signaler.

- Vi vil meget gerne bringe orden og struktur ind i vores verden, og her spiller genkendelighed en stor rolle. Så når hjernen opfører sig på den måde, kommer følelsen af, at nu gentager historien sig - der er ikke langt til en dårlig oplevelse, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Fysikken spiller en rolle
Både i svenske Båstad for et par uger siden, hvor hun i slutningen af finalen mod tjekkiske Katerina Siniakova slog op i banen, og i weekenden i Toronto har Caroline Wozniacki selv påpeget, at træthed spiller en rolle.

Mest udtalt var det i finalen i Rogers Cup i søndags, hvor russiske Eline Svitolina tildelte danskeren et æg i andet sæt, mens Wozniacki nærmest gav op.

- Det mentale er enormt vigtigt, men det kan ikke nødvendigvis forklare det hele. Man kan også kigge på den mere overordnede sæsonplanlægning og selvfølgelig på gameplan for en konkret turnering.

- Opgivenhed er en 'lav energi-følelse'. Der hænger det mentale meget sammen med det fysiske. Er der en begyndende turnerings-træthed, så kan man sagtens forestille sig, at man løber ind i problemer, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

***

Vejen frem er accept af problemet

Når en atlet kommer ind i en dårlig stime eller som Wozniacki har problemer med at vinde en finale, så er der flere veje ud.

På det mentale plan gælder det om ikke at fokusere for meget på problemet, der så kan udvikle sig til et decideret kompleks.

- Sådan en situation er svær at 'tænke sig ud af'. Hvis en udøver kommer ind i en dårlig stime i en given situation, så skal man arbejde med at kunne rumme den følelse. At acceptere den usikkerhed, der opstår for derfor måske at kunne lindre den.

- For begynder man at angribe usikkerheden, så er opmærksomheden på den.

- Det gælder om at rette al det fokus, der måtte være tilbage, på sit spil, på sin adfærd og på sin udstråling i situationen, påpeger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Det kunne være i Western & Southern Open i Cincinnati, som Caroline Wozniacki spiller i de kommende dage. Men mest afgørende er det, at US Open, som er danskerens bedste Grand Slam til dato.

To gange har hun tidligere nået finalen på det imponerende Arthur Ashe Stadium, og yderligere tre gange har hun nået semifinalen.

Wozniacki omtaler altid New York som et sted, hun holder af, og det kan være det element, der er brug for at vende bøtten, påpeger sportspsykologen.

- Hun har før vist, at hun er godt tilpas derovre, og hun er vist også ret populær hos publikum. Det kan måske være det positive pust, der er med til at vende det for hende.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Av for Wozniacki! Først Williams så verdensetteren

Wozniacki rykker igen på verdensranglisten

Wozniacki knust: 'Det var en hård dag'

Håbløs stime: Carolines finalekompleks fortsætter