Så hårdt ramte sygdommen: Wozniacki afslører skræmmende detaljer

Caroline Wozniacki var så smertepåvirket under det første udbrud af hendes gigtsygdom, at hun hverken kunne børste tænder eller hår, fortæller hun i stort interview

Caroline Wozniacki har bestemt ikke tænkt sig at strække våben i forhold til sin kroniske gigtsygdom. Foto: AP
Caroline Wozniacki har bestemt ikke tænkt sig at strække våben i forhold til sin kroniske gigtsygdom. Foto: AP

- Jeg havde lidt feber, og min stemme var meget hæs, hvilket jeg faktisk ikke anede var en del af symptomerne, og jeg havde ondt i fingre og tæer og knæ. Og da det var allerværst skuldre og albu­er, hvor jeg ikke kunne børste mine tænder og ikke kunne børste mit hår, fordi det gjorde så ondt. Og jeg var bare træt hele tiden.

Sådan beskriver Caroline Wozniacki i et stort interview med magasinet Elle de første symptomer på den leddegigt, 'reumatoid artritis', som ramte hende i eftersommeren sidste år.

Det voldsomme udbrud var selvfølgelig en ubehagelig oplevelse, fortæller hun.

- Det er noget, som jeg ikke havde troet kunne ramme mig. Så først troede jeg, at den forandring, jeg kunne mærke, skyldtes, jeg havde trænet for meget, for jeg spiser jo sundt og gør alle de rigtige ting for kroppen, så den holdes så sund som muligt.

- Men da symptomerne var værst, vidste jeg, at der var noget, der ikke var helt rigtigt, og gik til læ­gen.

Tidligt i forløbet havde hun en mistanke om, at hun måske havde overtrænet sin krop. Men hun følte også, at hun kender sin krop s godt, at reaktionen var for mærkelig, fortæller hun til Elle.

- Jeg var ikke som sådan bange, for jeg vidste ikke, hvad det kunne være. Da jeg så kom til lægen, sagde han, at helt ærligt, så havde de ikke haft at gøre med en på så professionelt et niveau tidligere; ’du må bare prøve dig frem og se’.

At få diagnosen var noget af et wake up call, fortæller hun. Og de indre spørgsmål om fremtiden kom da også til at stå i kø, forklarer hun. De handlede ikke mindst om, hvorvidt hun fortsat kunne spille tennis på højt niveau.

Vil ikke lade sig stoppe
Nu forsøger hun at finde en måde at leve med den kroniske sygdom på.

- Livet kommer jo til at ændre sig; der kommer til at være dage, hvor man har det super, og dage, hvor man måske ikke er helt på toppen, men man lærer hele tiden, hvad man kan gøre for at føle sig bedre tilpas og have det godt.

- Og jeg ved også, hvad jeg kan gøre før og efter kampe, for at kroppen restituerer bedre, og man ikke bliver øm. Så jeg kommer til at lære hen ad vejen, men det er helt sikkert noget, som jeg ikke vil lade mig stoppe af.

- Det er, som det er, og så må jeg bare finde en metode, hvor jeg kan dyrke elitesport på så højt et niveau, som jeg gør nu, og så må jeg sørge for, at kroppen samtidig har det så godt som muligt, siger hun og forklarer, at hun blandt andet skal være meget opmærksom på, hvad hun spiser.

Caroline Wozniacki har tidligere forklaret til Ekstra Bladet, at hun hver anden uge selv tager injektioner for at holde leddegigten i skak.

Caroline kronisk syg

Piotr om Carolines sygdom: - Nu skal vi tænke os godt om

Ekspert optimistisk efter Carolines bombe: Sådan kommer hun videre

Caroline meget tæt på landsholds-comeback

Clara Tauson klar til Australian Open