Shaparova ligner da ikke en ko

Cykelryttere har tidligere brug væksthormoner til heste og duer

Det er nok forkert at kalde Maria Sherapova for en ko, men hun er taget for brug af  kvægmedicin (Foto: All Over)
Det er nok forkert at kalde Maria Sherapova for en ko, men hun er taget for brug af kvægmedicin (Foto: All Over)

Det vil være en grov fornærmelse at kalde den russiske tennisstjerne Maria Sharapova for en ko.

Eller for den sags skyld  den svensk-etiopiske 1500 meter-verdensmester Abeba Aregawi - eller den russiske skøjteprinsesse og OL-guldvinder Ekaterina Bobrova.

Det er ellers nærliggende.

De tre mest prominente sportsstjerner, som indtil videre er røget i fælden efter at være blevet testet positiv for brug af meldonium - et præparat beregnet til kvæg.

Det er ikke første gang, at topidrætsfolk har snydt med medicin til husdyr.

For en snes år siden erkendte en belgisk dyrlæge ved retten i Kortrijk salg af forbudte væksthormoner til heste og duer.

Blandt de ryttere, som fik besøg af politiet og blev hevet til afhøring, var den tidligere belgiske verdensmester og flere-dobbelte Paris-Roubaix-vinder, Johan Museeuw.

Det er ikke kommet som den store overraskelse for det internationale dopingagentur WADA, at der i disse dage bliver knaldet den ene atlet efter den anden for brug af meldonium.

WADA's overvågningsprogram havde allerede sidste år fokus på problemet og fik to WADA-godkendte laboratorier, deriblandt det nu lukkede laboratorium i Moskva, til at analysere prøver fra sommerens European Games i Baku i Aserbajdsjan.

13 af medaljevinderne, deriblandt seks guldvindere var positive, og der blev fundet brug af meldonium i 15 af de 21 idrætsgrene ved det første forsøg på at arrangere Europas Olympiske Lege.

Derfor var dopingjægerne hurtigt ude af startblokkene, da meldonium ved årsskiftet kom på den forbudte liste.

Maria Sharapova under en turnering i Japan i 2011. (Foto: AP)
Maria Sharapova under en turnering i Japan i 2011. (Foto: AP)
 

Allerede 10. januar blev en russisk skiløber knaldet ved en konkurrence i Tyskland, fordi chancen for succes ville være stor, da overvågningen af European Games havde afsløret brug af kvægmedicinen i hver niende urinprøve.

Mange idrætsfolk er i det hele taget skrupelløse.

80 procent bruger medicin eller kosttilskud
Et studium, som omtales i British Journal of Sports Medicine, kan efter analyse af diverse indretninger til WADA i Lausanne berette om, at 80 procent af alle kan fortælle om brug af enten medicin eller kosttilskud.

Meldonium er en form for hjertemedicin til kvæg udviklet i Letland, men sælges under forskellige navne i lande som Rusland, Ukraine, Georgien, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Hviderusland, Moldova, Kirgisistan og Turkmenistan.

Det skulle være en læge fra den tidligere sovjet-republik, Turkmenistan. som har forsynet den svensk-etiopiske løber, Abeba Aregawi og de ni etiopiske løbere, som er testet positive.

De ni, deriblandt fem topnavne, er endnu ikke afsløret ved navn bortset fra maratonløber, vinder af Tokyo Maraton, Endeshaw Negesse, som har afsløret sig selv.

Etiopien løb med otte medaljer ved sidste års VM i Beijing, mens Kenya, som tidligere er blevet ramt af en lignende dopingskandale, snuppede 16 medaljer, så de to store atletiklande er lige som Rusland kommet i bad standing.

Der er også informationer om seks brydere fra Georgien, der afventer svar på B-prøven efter at være blevet taget for brug af meldonium, så det er lidt af en lavine, der er begyndt at rulle.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen