Annonce:
Annonce:

Skilsmisse bag Sharapovas dopingskandale

Skilsmisse og en aflyst ferie er den direkte årsag til tennisstjernen Maria Sharapovas to år lange dopingkarantæne, siger hendes agent

Sådan her lød det, da Sharapova fortalte, at hun var blevet testet positiv (Video: AP)
Annonce:
Følg Tennis

Det bedste ved dopingsager er de ofte fantasifulde undskyldninger, som folk forsøger at bortforklare deres 'fejl' med. I den kontekst var tennisdronningen Maria Sharapovas blanke indrømmelse og beklagelse noget skuffende, men nu tager hendes agent sagen op og giver den et skær af komik.

Det er nemlig hans skyld, erklærer agenten Max Eisenbud ifølge Business Insider, at Sharapova testede positiv. Han havde simpelt hen forsømt at lade stjernen vide, at stoffet Meldonium i er er kommet på listen over forbudte stoffer, og at hun dermed ville være dopet fra 1. januar 2016.

Det var en af Eisenbuds opgaver at holde sine klienter ajour med listen, forklarede han det tribunal under det internationale tennisforbund ITF, der behandlede Sharapovas sag. Men det glippede i dette tilfælde, fordi han lå i skilsmisse og dermed ikke som sædvanligt ferierede i Caribien frem mod årsskiftet.

Annonce:

Netop på denne årlige ferietur til de varme lande plejede agenten at studere den opdaterede liste over forbudte stoffer, og derfor fortsatte Sharapova ifølge Eisenbud i god tro indtagelsen af det nu forbudte stof og blev knaldet ved en dopingkontrol under Australian Open i januar.

- Jeg ville tage på ferie og sidde ved poolen og krydstjekke (med listen over forbudte stoffer, red.) alle de produkter, mine spillere brugte, for at sikre mig, at intet, de lavede, var forbudt, forklarer Max Eisenbud

- I 2015 tog jeg af indlysende årsager ikke på ferie, siger agenten, som altså påtager sig det fulde ansvar for Sharapovas positive test.

Tennisdronningen blev fældet for brug af Meldonium, som hun angiveligt havde taget rutinemæssigt i ti år for at afhjælpe kronisk underskud af magnesium. Stoffet er også præstationsfremmende, idet det forbedrer blodomløbet og dermed øger ilttilførslen til musklerne.

Hun blev i denne uge idømt to års karantæne gældende fra 29. januar. Hun går dermed glip af OL i Brasilien. Straks efter domsafsigelsen erklærede Sharapova, at hun vil anke dommen til sportsdomstolen CAS, idet hun finder den 'uretfærdigt hård'.

Annonce:

- ITF brugte uanede mængder tid og ressourcer på at forsøge at bevise, at jeg med overlæg brød antidopingreglerne, og tribunalet konkluderede, jeg ikke gjorde det, skrev Sharapova på sin Facebook-profil efter domsafsigelsen.

- I skal vide, at ITF bad tribunalet suspendere mig i fire år - den krævede straf for en overlagt overtrædelse - og blev afvist af tribunalet. Når tribunalet konkluderer, at jeg ikke med overlæg brød antidopingreglerne, kan jeg ikke acceptere en uretfærdigt hård karantæne på to år, skrev Sharapova.

Der er ingen oplysninger om, hvorvidt andre af Eisenbuds klienter er fældet for doping i år, lige som det ikke står klart, hvorfor han kun er i stand til at studere listen over forbudte stoffer ved en hotelpool i Caribien.

Sharapova har endnu ikke redegjort for, hvordan hun nu vil opveje sin kroniske mangel på magnesium. Det er et stof, som ifølge netdoktor.dk er 'en nødvendighed for at kroppens stofskifte fungerer, som den skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt'.

Dopingdømt Sharapova kæmper for karrieren

Annonce:

Sharapova-sagen er i øvrigt et eksempel på et interessant fænomen, nemlig at atleter, som lægger afstand til doping, gerne tager præstationsfremmende stoffer så længe, de ikke er på dopinglisten. Det er altså ofte ikke princippet, men loven, der holder atleter tilbage fra at dope sig.

- Nogle atleter bruger alle lovlige midler. Alt, hvad der ikke er forbudt, tager de gerne, siger idrætsprofessor Verner Møller fra Aarhus Universitet.

- De vil gøre alt for at optimere deres resultater, og de er altså ikke som sådan modtstandere af præstationsfremmende stoffer. De er modstandere af præstationsfremmende stoffer, som er forbudte.

- Hvis de har en kæmpe fordel af at bruge et stof, som ikke er forbudt, så ville det da også være idiotisk ikke at tage det, når alle andre gør det, siger Verner Møller.

Læs det store portræt af Isdronningen Sharapova i EKSTRA:

Fælden klapper: Kølige Sharapovas nedsmeltning

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: