Svensk stortalent tynget af sit navn: Tabte med vilje for at flygte

Björn Borgs 15-årige søn har udviklet sig til et spændende tennistalent - men kæmper for bare at forblive en af drengene

Leo Borg skal forsøge at kæmpe sig forbi sin berømte fars lange skygge. Foto: Ritzau Scanpix
Leo Borg skal forsøge at kæmpe sig forbi sin berømte fars lange skygge. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Tennis

- Jeg håber, opmærksomheden finder et leje, hvor man taler mere om hans talent end hans efternavn.

Ordene kommer fra den mangeårige tennisskribent, Jonas Arnesen, der selv har fulgt Leo Borg på tæt hold.

Men lige som mange andre må han formentlig nøjes med at håbe. For den 15-årige søn af legenden med fornavnet Björn har allerede et par gange fået en forsmag på, hvad der venter ham, og fortsætter han med at folde sit uomtvistelige talent ud, risikerer hypen måske at slå den generte teenager ud i første runde.

Da den sportglade dreng var ti år gammel, fik han sin mor til at græde. Han fortalte hende nemlig, at han ville være tennisspiller.

- Det skræmte mig, siger Patricia Borg til New York Times, der har været forbi Stockholm for at beskrive fænomenet in spe.

Hun så nemlig for sig, hvordan han skulle lide i sin fars lange skygge, og hun forsøgte i tiden efter – dog uden held – at motivere ham til at forfølge sit talent for andre sportsgrene - ikke mindst fodbold.

Også legenden selv er bekymret.

- Han vil altid blive mindet om mig, og det er en byrde for ham. Så jeg lægger ikke noget pres på ham. Patricia og jeg prøver at sikre, at der ikke er noget pres på ham i det liv, han lever. Det er vores måde at hjælpe ham på, siger Björn Borg, der selv fik Davis Cup-debut i samme alder og senere tog fem Wimbledon-titler på stribe samt seks titler i French Open.

Siden stoppede han som 26-årig. Overvældet af opmærksomhed - og pres.

Leo og Björn Borg overværer en tenniskamp sammen. Men ellers blander legenden sig aldrig i sønnens sportslige udvikling. Foto: Ritzau Scanpix
Leo og Björn Borg overværer en tenniskamp sammen. Men ellers blander legenden sig aldrig i sønnens sportslige udvikling. Foto: Ritzau Scanpix
 

Sveriges bedste juniorspiller
For nylig blev Leo kåret til den bedste juniorspiller under 16 år i Sverige.

Det skete i Kungliga Tennishallen, der nærmest er tapetseret med fotografier af hans berømte far, mens alle frivillige og ansatte ved juniorturneringen gik rundt med tøjsponsorens fire store bogstaver på bluserne: 'BORG'.

- Jeg kan godt forstå det, og det går mig ikke ret meget på. Jeg har altid vidst, hvem min far var, siger Leo selv og fortæller overraskende, at han aldrig har set nogen af sin fars kampe på video.

Hans idol hedder – Rafael Nadal.

Hans far holder sig i øvrigt langt væk fra træningsbanen og har ladet Rickard Billing om at træne sønnen de seneste fem år.

Patricia rejser ud med sønnen, for Björn forstår, at hans tilstedeværelse ville blive en distraktion i de fleste tennisklubber verden over. Alligevel gik det galt sidste år.

Ved Les Petits - en juniorturnering i Frankrig - skulle Leo helt uventet stille op til en pressekonference og blev fulgt af en flok pressefotografer, der havde opdaget, hvem han var.

Han løb nærmest derfra og tabte siden sin anden kamp med vilje, så han kunne rejse hjem, har Billing fortalt.

- Han var ikke klar til det, og jeg havde det dårligt, fordi han havde det forfærdeligt, sagde far Björn dengang.

Björn Borg synker i knæ efter at have slået John McEnroe og erobret sin femte Wimbledontitel på stribe. Dermed slog han for alvor sin legendestatus fast. Foto: AP
Björn Borg synker i knæ efter at have slået John McEnroe og erobret sin femte Wimbledontitel på stribe. Dermed slog han for alvor sin legendestatus fast. Foto: AP
 

Takker nej til interviews
I oktober skulle sønnen så prøve at kvalificere sig til kvalifikationsturneringen, spille en såkaldt præ-kval, ved Stockholm Open.

- Desværre dukkede et hav af medier og fotografer op. Han tabte klart i anden runde til en 17-årig, og så ville alle tale med ham. Det ville han ikke. Bjørn stillede op og sagde lidt. Men det gav store overskrifter, fortæller Jonas Arnesen til Ekstra Bladet.

- Ellers ser det ud til, at han tackler det okay. Han er ret genert og takker nej til interviews. Han vil ikke være i fokus, men bare være en del af gruppen.

Gruppen er fem drenge stor og udgør det mest talentfulde kuld i Sverige i mange år. De presser hinanden, fortæller Arnesen, men resultatmæssigt er Leo Borg lidt foran de øvrige.

- Han er vældigt godt uddannet, og i år er han vokset både fysisk og spillemæssigt. Han kan godt ligne en kommende prof, men det er altid svært at forudsige med en 15-årig.

- Ja, han kan godt ligne Björn på banen, men han er mere offensiv. Det er jo også sådan, sporten har udviklet sig. Der bliver slået hårdt. Han er ganske allround og har ingen deciderede svagheder. Og så er han stærk mentalt på de afgørende bolde.

- Han har tidligere tabt kampe på grund af humørsvingninger, og det gjorde Björn også som helt ung, før han fik vendt det og blev til ’ICE Borg’.

 - Leo er selvstændig og har ingen problemer med at rejse. Han elsker det liv, men det vil nok ikke lykkes at undgå opmærksomheden i lande som Frankrig og Italien, forudser Jonas Arnesen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Filmstjerne: Spillede sin far som ung

Leo Borg havde det bedre med rampelyset, da han skulle spille sin far som ung på film. Foto: AP
Leo Borg havde det bedre med rampelyset, da han skulle spille sin far som ung på film. Foto: AP
 

Lidt ironisk har Leo Borg allerede toppræsteret i rampelyset.

Da han var 12 år, reagerede han og hans mor således på en annonce, hvor der blev søgt unge skuespillere i Stockholm, der også kunne spille tennis. Han søgte uden at vide, at det var til rollen som - Björn Borg.

Hans far var først imod, men Leo spillede sin far som ung med stor succes i filmen ’Borg’, instrueret af danske Janus Metz, som i den grad lod sig begejstre.

Han fortæller til New York Times, at mens den fysiske lighed var slående, var det allermest i Leos øjne, at han fandt noget stort:

- Den generte sårbarhed, men også den djævleblændte vilje, der var så særlig for Björn. Det var så ægte. Jeg kunne fortabe mig helt i hans ansigt og hans øjne, når jeg sad bag kameraet, scene efter scene. For det væltede bare ud af ham, siger han.

Patricia håbede, at Leo nu ville smide ketsjeren og i stedet forfølge en karriere som skuespiller.

Det kommer ikke til at ske lige foreløbig. Når Leo til sommer er færdig med skolen, sætter han fuldt blus på sin tenniskarriere.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det gik galt for første tennis-søn

Björn og Patricia Borg kigger på Leos første kamp i Stockholm Open. De ville begge have ønsket, at han havde valgt en anden sport. For Björn husker også, hvordan det gik hans ældste søn. Foto: Ritzau Scanpix
Björn og Patricia Borg kigger på Leos første kamp i Stockholm Open. De ville begge have ønsket, at han havde valgt en anden sport. For Björn husker også, hvordan det gik hans ældste søn. Foto: Ritzau Scanpix
 

For Robin Borg, søn af Björn og fotomodellen Jannike Björling, sluttede tenniskarrieren allerede, da han var teenager.

- Jeg kan huske min første juniorkamp. Der var flere journalister og fotografer end forældre. At se dem var ikke den bedste opladning til kampen, har han fortalt til Helsingborgs Dagblad.

Siden gik den i dag 33-årige Robin Borg ind i forretningslivet, men han bevarede trods sine oplevelser kærligheden til tennissporten og er i dag klubchef for tennissektionen i IS Göta.

- Jeg blev hele tiden sammenlignet med ham, og det var selvfølgelig hårdt, men jeg lærte at leve med det, og jeg er stolt af, hvad min far har udrettet.

Ifølge Jonas Arnesen var Robin da heller ikke et lige så stort talent som Leo.

- Men han kom også frem for tid kort efter, at hans far havde stoppet sin karriere, siger tenniseksperten med adresse til den skygge, som Leo Borg nu render rundt i.

Note: Leo Borg er lige nu nummer 457 på juniorernes verdensrangliste. Jævnaldrende Holger Rune fra Danmark er nummer 58.

Her er mit hold: Næsten som en del af familien

Var tidligere elitefodboldspiller: Nu har han fået drømmejobbet hos Kevin

Debutant fik skræk-besked før årets højdepunkt: 'Mit hjerte er knust'

Wozniackis slyngveninde stopper karrieren: Kroppen vil ikke mere

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind