Taknemmelig Caroline: Uden min far var jeg ikke her

Caroline deler utvetydigt sin succes med Piotr, punkterer myten om den kuede datter og roser ham som svigerfar – i anden omgang

Piotr Wozniacki har en kæmpe andel i sin datters succes, siger hun og kvitterer for, at han gik all in. Foto: Wojtek Kubik
Piotr Wozniacki har en kæmpe andel i sin datters succes, siger hun og kvitterer for, at han gik all in. Foto: Wojtek Kubik

NEW YORK (Ekstra Bladet): Hun var ikke ret gammel, da hun sagde, at hun ville være verdens bedste tennisspiller, og hendes far tilbød at hjælpe hende, hvis hun ville arbejde virkelig hårdt efter det.

Siden gik Piotr Wozniacki all in. Han har med meget få undtagelser været ved Carolines side. Fra de tidlige juniorår, hvor de undertiden sparede penge ved at dele hotelværelse og købe brød og pålæg med op, til de seneste snart ti år på WTA-turens første klasse.

På den måde voksede de næsten sammen, og det har næppe været nogen ulempe, at de - hvad personlighed angår - ligner hinanden som to ubrugte tennisbolde. 

- Det er klart, at vi er meget tætte. Vi har gået meget igennem sammen, siger Caroline Wozniacki, som ikke tøver med at fastslå, at hendes succes er en fælles far/datter-bedrift.

- Det er det helt sikkert. Havde jeg ikke haft hans opbakning, så havde jeg ikke været her i dag, siger hun og kaster et blik ud i det tæt trafikerede spillerområde på Billie Jean King Tennis Centre.

- Vi er meget tætte, forklarer Caroline, der fra start havde ham med ud i verden. Her er hun ved at vokse ham over hovedet i Miami i 2008. Foto: AP
- Vi er meget tætte, forklarer Caroline, der fra start havde ham med ud i verden. Her er hun ved at vokse ham over hovedet i Miami i 2008. Foto: AP

- Havde jeg været professionel tennisspiller på forholdsvis højt niveau uden ham? Det tror jeg ikke. For det, han har lagt i det, havde jeg ikke kunnet klare selv. Al den hjælp til en bedre teknik, til hele tiden at finde bedre sparringspartnere og spillere at spille imod.

- Så vi deler helt sikkert succes’erne. De er fælles. Hvis det ikke havde været for begge mine forældre men især min far, var jeg ikke nået hertil, kvitterer hun.

De fire familiemedlemmer er meget tætte, men det ligner hinanden to og to.

- Min mor og Patrik er meget stille og rolige. De har det der med, at ’alting løser sig nok’, og ’det var bare en dårlig dag, det lysner i morgen, og livet er godt’.

- Min far og jeg går straks i gang, hvis vi ser et eller andet. Vi er meget mere på. Vi har mere temperament. Der er mere gang i den. Den stærke vilje har jeg også fra ham – på både godt og ondt.

- Vi kan være lidt indebrændte, hvis det ikke har kørt for os.

- Begge egenskaber er jo gode på hver deres måde, men jeg ville da ønske, at jeg nogle gange kunne sige til mig selv, at ’nu er det heller ikke værre’. Der er jeg meget perfektionistisk. Det skal bare køre.

Nogle gange har Caroline været uenig i hendes fars forslag, men tit er det endt med, at hun har givet ham ret. Foto: Wojtek Kubik
Nogle gange har Caroline været uenig i hendes fars forslag, men tit er det endt med, at hun har givet ham ret. Foto: Wojtek Kubik

Piotr har uofficiel titel af cheftræner, men da hans teenagedatter voksede til, voksede også oppositionen. Diskussionerne har været mange, men Caroline vil ikke pege på et tidspunkt, hvor ’magtbalancen’ begyndte at vippe.

- Gennem hele min karriere har jeg altid haft min mening og udtrykt den. Det, tror jeg også, er vigtigt. Hvis du skal være god til det, du laver, skal du også nogle gange stå fast på det, du tror på.

- Derfor har det også virket så godt. Min far har nogle gange sagt, at nu skulle jeg prøve det og det, hvor jeg har modsagt ham, fordi ’det her er bedre’.

- Så har vi diskuteret det. Nogle gange har han stået fast, og så er jeg også gået hjem og tænkt på det og har tit måttet give ham ret.

Der vil altid opstå fortolkninger eller ligefrem myter, når en far og en datter griber tingene noget udansk ad og siden bliver berømte. Men Caroline er aldrig selv blevet konfronteret med versionen om den hårde og diktatoriske far og hans kuede datter.

- Den slags kommer vel mest fra folk, der ikke har kendt os, eller fra nogle af dem, jeg spillede imod som juniorspiller. De mener måske at have set en anden side af det. Men jeg har egentlig ikke tænkt over det, for der er ingen, der er kommet til mig og har sagt det.

Han er der endnu, Piotr Wozniacki, og nu iført svigersøn. Foto: All Over Press
Han er der endnu, Piotr Wozniacki, og nu iført svigersøn. Foto: All Over Press

Hun ryster lidt på hovedet og siger så med et smil:

- Jeg synes, mine forældre har gjort det okay med mig.

De mange timer sammen med sin far – personligt og professionelt – har hun aldrig set som noget problem.

- Det er jo to forskellige forhold, på og udenfor banen. Derinde er det seriøst. Vi vil begge prøve at gøre tingene bedre. Der bliver rettet på mig, og nogle gange er vi lidt uenige.

- Udenfor banen er det meget afslappet. Der giver vi hinanden ret meget plads. Vi laver hver vores ting og har hvert vores liv. Det, tror jeg, er ret vigtigt.

Caroline: Min far er en anden svigerfar denne gang

Kommentar: Årets US Open er Carolines hidtil største chance

Natkassekamp: Caroline tilbage hvor opturen startede