Tennis-spiller bryder tabu: Må medicinere sig ud af depression

Wozniacki-veninde går forrest og fortæller, hvordan tennissporten forstærker mentale problemer og får folk til at bryde sammen

Nicole Gibbs følte presset, da hun nærmede sig verdenstoppen. Det fik hun en depression af. Foto: Lee Jin-man/AP/Ritzau Scanpix
Nicole Gibbs følte presset, da hun nærmede sig verdenstoppen. Det fik hun en depression af. Foto: Lee Jin-man/AP/Ritzau Scanpix

MELBOURNE (Ekstra Bladet): Nicole Gibbs var oppe som verdens nummer 68 og nåede sidste år tredje runde her i Australian Open. I dag er hun nummer 109 og halvvejs gennem et økonomistudie på Stanford University. En pige, som fremstår intelligent og charmerende.

Men den 24-årige amerikaner har ud over sin fysiske tennis-bagage båret på en tung byrde i det verdensomspændende tenniscirkus: En klinisk depression.

Nu taler hun ud om et problem, som længe har været et tabu i en udpræget individuel sport, hvor næsten alle er sig selv nærmest.

- Når du er i Top 50, er du inde i en konstant identitetskrise. Du stiller spørgsmål til dig selv hele tiden: ’Hvad kan jeg gøre bedre? Gør jeg alt det, jeg kan? Hvordan når jeg næste niveau?’ Op- og nedturene har til tider været ubærlige for mig, fortæller hun til britiske The Telegraph.

Hun føler, at det endelig er ved at blive legitimt at tale åbent om mentale problemer.

Amerikaneren Mardy Fish var et af de første topnavne, som talte ud om sine mentale problemer, og for nylig sendte australske Ashleigh Bartys rørende case rystelser gennem tennisverdenen.

Fremherskende
Hun fortalte åbent om sin psykiske sygdom, der tvang hende til et sabbatår som 18-årig. I dag er hun tilbage og spillede som Top 20-spiller finale i Sydney lørdag.

Legender som Andre Agassi og Pat Cash har fortalt om mentale udfordringer efter karrieren, men det har været småt med åbenheden blandt de aktive.

Gibbs har talt med få venner på turen om sine dæmoner.

- Det er fremherskende i tennis. Når andre hører om det, er de meget solidariske. Men ellers har folk paraderne oppe og frygter, hvad andre tænker. Så de taler ikke om det. Men jo mere vi taler om det, jo mere trygge bliver folk ved at konfrontere det.

Tennis kan være nådesløs. Mange husker, hvordan nyligt afdøde Jana Novotna i sin tid blev trøstet på Wimbledons centre court af hertuginden af Kent efter at være brudt sammen og formøblet en stor føring i finalen.

Jana Novotna brød sammen i gråd, da hun som finalens taber i 1993 fik trøstende ord fra hertuginden af Kent. Foto: AP
Jana Novotna brød sammen i gråd, da hun som finalens taber i 1993 fik trøstende ord fra hertuginden af Kent. Foto: AP

Undervejs blev tjekken for hvert point højlydt mindet om af dommeren, hvordan hendes føring smuldrede. Og der var ingen steder at gemme sig.

I tennis rejser spillerne uge efter uge til næste hotelværelse på jagt efter næste resultat og præmiesum. Der er ingen ro at finde.

Canadiske Rebecca Marino, engang verdens nummer 38, fortalte for nylig om det i et tv-show.

- Jeg havde tit hjemve og gik glip af mærkedage i andres og mit eget liv. Jeg var trist men vidste ikke hvorfor, og jeg gemte det væk. Jeg ville ikke være en byrde for nogen, og en sportsmand skal jo være stærk, ikke?

- En dag sad jeg i en bus på vej til tennisanlægget i Birmingham. Jeg begyndte at græde uden at vide hvorfor. Ingen var døde eller syge. Jeg var bare ked af det og kunne ikke holde det tilbage, fortalte Marino, der for fem år siden måtte stoppe som 22-årig.

En bevæget Rebecca Marino holder en lille pause i et pressemøde i Vancouver, hvor hun bekendtgør, at hun så småt er klar til et comeback. Foto: AP
En bevæget Rebecca Marino holder en lille pause i et pressemøde i Vancouver, hvor hun bekendtgør, at hun så småt er klar til et comeback. Foto: AP

Nicole Gibbs genkender billedet.

- Jeg har ikke haft et normalt familieliv, siden jeg var ti år. Jeg har dårligt været hjemme til jul siden. Jeg flyver til Australien den 24. december og lander den 26., fordi det er 500 dollars billigere.

- Der er en masse faktorer, en uforudsigelighed over dit liv. Om du tjener penge eller ej afhængigt af dine resultater. Alle disse skrøbelige aspekter er forfærdelige for din mentale sundhed.

- Den slags ting manipulerer med din hjerne, selv hvis du er det mest normale og veltilpassede unge menneske. For mig har det været en stor kamp. Levede jeg et mere standardiseret liv derhjemme, ville jeg nok ikke have brug for medicin, men det har jeg nu. Hvis nogen er i risiko for depression, så forstærker tennis det helt sikkert.

I offentlighedens søgelys
WTA er efterhånden på stikkerne i forhold til mentale problemer, og organisationens specialist, Kathy Martin, møder nu de helt unge spillere for at forberede dem på udfordringerne i professionel tennis.

- Som i et normalt liv kan det ramme alle, at et forhold går i stykker, at man mister en af sine kære. Men spillerne er i offentlighedens søgelys. De er nødt til at være følelsesmæssigt og mentalt robuste i dette miljø. Det er ekstremt udfordrende.

- Det er stressfyldt, at de skal styre deres eget liv, deres karriere og deres eget budget, mens de rejser verden rundt. Samtidig skal de håndtere både deres egne og andres forventninger til deres præstationer. Det er de nødt til at lære.

For spillere under 18 år er det i dag obligatorisk at deltage i et online-forløb, ligesom WTA tilstræber at få talt med de fleste personligt i løbet af året.  

Også mændenes organisation, ATP, har etableret et beredskab, og det internationale, fælles forbund, ITF, har også lavet en hotline.

Men det er ikke nok, mener britiske Marcus Willis.

- Vi får ikke støtte nok, med mindre du selv opsøger den. Ingen træder frem og tilbyder at hjælpe dig, især ikke i min alder, siger den 27-årige spiller.

- Det er en ensom verden.

Marino er så småt på vej mod et comeback, og Gibbs er også ved at finde et leje.

- Jeg gør en masse ud af meditation, mindfulness og yoga. Jeg får nogle nyttige redskaber, der kan hjælpe mig, når det hele ramler, og det er ikke bare, når jeg taber en tenniskamp.

- I dag er jeg meget bedre klædt på til ikke at falde tilbage i de gamle uvaner som ikke at komme ud af sengen. Min kæreste er en stor støtte, siger hun.

- Jeg tror, jeg kan arbejde mig hen til, at jeg ikke behøver medicin, men mens jeg konkurrerer, skal mange ting være på plads, for at jeg kan håndtere det, jeg møder.

Skræmmende detaljer om far: Tennisstjerne blev fundet af rengøringsfolk

Tennisstjerne svulmede op til dobbelt vægt: Nu pønser hun på comeback

Ven i chok over stjernens dødsfald: Jeg vidste ingenting