Uskyldig? Sharapova fik flere advarsler før doping-bommert

Maria Sharapova blev advaret en håndfuld gange af tennisforbund om brugen af det forbudte stof,meldonium, som hun har indtaget i årevis. Alligevel fortsatte russeren med at tage det

Hør Sharapovas overraskende tale til pressemøde
Følg Tennis

End ikke fem advarsler kunne stoppe den russiske tennisstjerne Maria Sharapova i at fylde sig med det forbudte stof meldonium.

Sharapova og andre professionelle tennisspillere var blevet advaret hele tre gange af det Internationale Tennis Forbund (ITF) og to gange af kvindernes tennisforbund (WTA) i måneden op til, at meldonium røg på Verdens Anti-Doping Agenturs (WADAs) liste over dopingmidler. Det skriver engelske The Times. Allerede inden da havde WADA selv i september sidste år gjort opmærksom på, at meldonium ville blive gjort forbudt.

Meldonium blev endeligt forbudt ved årsskiftet. Alligevel fortsatte Sharapova med at tage det, og hun blev testet positiv under Grand Slam-turneringen Australian Open i januar.

Dopingramt Sharapova kritiseres af Wozniacki

De fem dopingadvarsler skal ifølge The Times være kommet i form små kort med lister over forbudte stoffer, som blev uddelt 3. december til spillerne, via et link til det Internationale Tennis Forbunds egen hjemmeside den 7. december og via en e-mail den 11. december.

Den 22. december fik Sharapova og hendes kollegaer så deres fjerde advarsel af WTA, også via e-mail, hvor der ventede et direkte link til listen over de forestående forbudte præparater - heriblandt meldonium. Sidste advarsel blev givet den 29. Altså, to dage før meldonium blev gjort forbudt.   

Mandag stod hun så frem på et pressemøde og fortalte om sagen. Hun undskyldte sig blandt andet med, at hun ikke var klar over, at stoffet var blevet gjort forbudt fra 1. januar, og at hun har taget det for at hele de mange skader, hun har kæmpet med og stadig kæmper med.

- Jeg har taget det her på lovlig vis gennem de seneste 10 år. Det hjalp på mit helbred, og det er derfor, jeg fortsatte med at tage det. Jeg tager det fulde ansvar, og jeg har begået en stor fejl. Jeg håber virkelig, jeg får en chance til, sagde hun blandt andet. Samtidig gentog hun, hvor uskyldig og uvidende hun efter eget udsagn har været.

-  I skal forstå, at medicinen i de sidste ti år ikke har været på den forbudte liste, og at jeg lovligt har taget det i ti år. Men 1. januar blev reglerne ændret, og meldonium blev et forbudt stof, som jeg ikke vidste.   

Sharapovas mange undskyldninger køber den tidligere leder af tenniesherrernes Anti-Doping Program ikke.

- Der er ingen undskyldninger for ikke at vide, at det kom på listen over ulovlige stoffer. I sidste ende handler det om dopingtesten, om hvorvidt hun har været helt åben og ærlig omkring de præparater, hun har taget, siger han til The Times med henvisning til dopingtesten og de mange advarsler, Sharapova har modtaget.

Sharapova blev testet positiv den 26. januar midt under Australian Open. Et par dage inden sin pressemeddelelse modtog hun beskeden om den positive test.

Fanget som nummer syv: Sådan virker Sharapovas super-doping

Nu står hun foran en høring, hvor en domstol bestående af tre medlemmer vil behandle sagen og høre Sharapovas syn på det hele. The Times skriver, at hun kan få op til fire års karantæne, men at det er tvivlsomt, om hun får den dom, da hun ikke er blevet taget i den slags ulovligheder før. Eksperter gætter på, at hun maksimum får et års karantæne. 

Det Internationale Tennis Forbund meddeler, at Sharapova vil blive suspenderet fra den 12. marts, og indtil der falder en afgørelse i sagen.

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+