Tronskifte: Historisk udfordrer til Norges stolthed

For første gang i 10 år er der en russer i VM-finalen i skak, men selvom han får opbakning fra Vladimir Putin, så er han ikke favorit

Magnus Carlsen får for første gang russisk modstand i VM-finalen (Foto: AP)
Magnus Carlsen får for første gang russisk modstand i VM-finalen (Foto: AP)

I 2013 og 2014 fik Magnus Carlsen Norge til at gå amok i skak-rus, da han vandt VM-opgørene mod indiske Viswanathan Anand.

Når den 25-årige nordmand til november i New York skal dyste om VM-titlen for tredje gang, så er modstanderen ny.

Den 26-årige russer Sergej Karjakin sluttede noget overraskende foran amerikanske Fabiano Caruana i kvalifikationen til VM-opgøret.

- Det er længe siden, at russerne var i VM-match, og derfor kommer de til at sætte alt ind på denne kamp, siger skakeksperten og historikeren Hans Olav Lahlum til VG.

- Karjakin er Putin-favorit, så der kommer ikke til at mangle resurser, siger han.

Ståle Solbakken skal som så mange andre nordmænd følge med, når Magnus Carlsen (t.h.) fra lørdag og tre uger frem spiller rematch om VM-titlen i skak mod indiske Anand. (Foto: Anders Brohus og polfoto/RIA) Anden sport Ståle til verdensmester: Her er dit åbningstræk

Den norske verdensmester i skak Magnus Carlsen er god for adskillige millioner tjent alene i 2013 og 2014. (Foto: AP/Arun Sankar K.) Anden sport Så meget har han tjent: Norsk skak-geni skovler millioner ind

Magnus Carlsen kan efter endnu en overbevisende match mod Viswanathan Anand fortsat kalde sig verdensmester i skak. (Foto: AP/Artur Lebedev) Anden sport Norsk skak-geni genvinder VM

Magnus Carlsen skal tænke sig godt om, hvis VM-titlen skal i hus mod ny modstander (Foto: AP)
Magnus Carlsen skal tænke sig godt om, hvis VM-titlen skal i hus mod ny modstander (Foto: AP)
 

Han vurderer Magnus Carlsen til at være 70-30-favorit i det historiske opgør, der er første gang siden 2006, at Anand ikke er med, og det er første gang, siden 2008, at en russer er med.

Carlsen-lejren glæder sig til VM-opgøret.

- Karjakin viste, at han havde bedst kontrol over nerverne. Det var en stærk afslutning. Han kæmpede som en løve, og alt i alt var det fortjent, siger Carlsen-manager Espen Agdesteing til Dagbladet.

For nordmanden bliver der tale om et særligt opgør.

- Det er lidt specielt med Karjakin. Han var jo stormester, før der var nogen, der vidste, hvem jeg var, har Carlsen tidligere sagt.

- For mig var det tidligt specielt bare at blive sammenlignet med Karjakin. Han var jo helt oppe i toppen, har Carlsen fortalt.

I 2015 var der ingen VM-kamp, og den tidligere verdensmester Garry Kasparov taler om et tronskifte.

- Anand var tapper, men det her er et tronskifte. Mester Carlsen og udfordrer Karjakin er begge født i 1990, der var året for mit femte Karpov-opgør, skriver han.

Den seneste russiske verdensmester var Vladimir Kramnik i 2006. Siden da har indiske Anand og norske Carlsen siddet på tronen.

Stein Tholo Bjørnsen (th) er hovedperson i en potentiel kæmpeskandale i det norske skakmiljø. (Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no) Anden sport Skandale i skakmiljøet: 50-årig stortalent anklages for snyd

Mads Andersen har ved EM i Island sikret sig sin sidste stormesternorm, og dertil et ratingtal, der gør ham til stormester i skak. (Polfoto: Gregers Tycho) Anden sport 20-årig dansker bliver stormester i skak

Anden sport Dårlig taber: Skakverdensmester rasende på sig selv

3 kommentarer
Vis kommentarer