Sheikerne sidder på flæsket

FC Barcelona bemægtiget: Qatar kaster sig over Europa, hvor målet er at have en klub i hver af de store ligaer

Manden i midten er muligvis den lykkeligste mand overhovedet i international fodbold. Alt hvad han rører ved bliver til guld. Navnet er Sandro Rosell. FC Barcelonas præsident. Her er han fotograferet på VVIP-tribunen på Khalifa Stadium i Qatars hovedstad Doha til landskampen mellem Spanien og Uruguay.

På den del af tribunen sad kun de allervigtigste, herunder de sheiker, som har reddet økonomien i Barcelona, og som også har hældt milliarder af kroner i en række andre europæiske topklubber. Lidt usædvanligt har Qatar stadig tre hold tilbage i den europæiske udgave af Champions League.

PSG, som de ejer med hud og hår, vandt allerede i sidste uge deres første opgør mod Valencia, og i denne uge er det Malaga, også 100 procent ejet af en sheik fra Qatar, samt Barcelona, der for 1,2 milliarder over fem år render rundt og reklamerer for diktaturstaten, som skal i ilden.

Hidtil har der på brystet af Barcelona stået Qatar Foundation, en statsejet fond, som styres af landets enevældige emirs anden kone, Sheika Muzah. Men det ændrer sig fra den nye sæson, hvor Qatar Foundation bliver skiftet ud med Qatar Airways.

For Sandro Rosell spiller det ingen rolle. Ganske vist siger han, at Barcelona ikke er en forretning, men en følelse. Det er, når han er højstemt. I mere rolige øjeblikke erkender han, at Barcelona ikke ville være den store og meget vindende klub, som den er i dag, uden pengene fra Qatar.

Det sagde han i et interview sidste år med den spanske avis La Vanguardia. Rosell er blevet voldsomt kritiseret af den tidligere Barcelona-træner Johan Cruyff og andre tidligere koryfæer fra Barcelona for at have solgt ud af klubbens principper og for at have kastet skam over dens flotte motto: ’Mere end en klub’. Rosell er ligeglad. Han forsvarer sin sponsor.

Løgn og latin
– Vi ved, hvad Qatar er. Et mellemøstligt land, som gerne vil åbne sig mod den vestlige verden. Vi kan hjælpe dem på vej mod en mere demokratisk fremtid, sagde han til La Vanguardia.

Rosell siger så meget. Da Ekstra Bladet i forrige uge var i Qatar, oplevede vi på nærmeste hold Barcelonas præsident gå nærmest i selvsving i et forsvar for Qatars kommende værtskab for VM i 2022. På et pressemøde blev han spurgt om de anklager om korruption, der er rejst mod den lille, men voldsomt rige ørkenstat.

Han afviste hidsigt det hele som løgn og latin og som noget, pressen havde fundet på. Han var rødglødende, men han har også selv prøvet at blive beskyldt for svindel.

Før han blev præsident i Barcelona, bedrev han sportsmarketing i Qatar, men ikke mindst i Brasilien, hvor han lavede forretninger med den tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund, Ricardo Teixeira. Han har også har været medlem af FIFA’s eksekutivkomite. Begge steder er han blevet ekskluderet på grund af korruption, og i bagagen er blandt andet beskyldninger om økonomisk svindel i forbindelse med en landskamp mellem Brasilien og Portugal i november 2008. Den arrangerede Teixeira sammen med sin private ven, Sandro Rosell, der på det tidspunkt var direktør i marketingfirmaet Ailanto i Rio de Janeiro.

Ikke kræsen
Det velansete erhvervsmagasin, The Economist, har gravet i den sag og forsøgt at konfrontere spanieren, men han har ikke ønsket at medvirke. Sagen undersøges af myndighederne i Brasilien, efter at den er blevet rejst af to medlemmer af kongressen.

Uden at overdrive kan man godt sige, at Rosell ikke er så kræsen med, hvem han omgås, når det handler om penge. For som Ekstra Bladet berettede i går, så er sheikerne fra Qatar altså heller ikke guds bedste børn. Barcelona er som nævnt ikke den eneste europæiske klub, der er faldet for sheikernes pengestrøm. Og flere menes at være på vej. Qatar Sports Investments, som på mange måder er katalysator for opkøbene i Europa, har ladet skinne igennem, at de gerne vil have en klub i hver af de store ligaer.

Så vidt Ekstra Bladet erfarer, har sheikerne fra Qatar stadig ikke fattet interesse for Brøndby.

Rosell er blevet voldsomt kritiseret af den tidligere Barcelona-træner Johan Cruyff og andre tidligere koryfæer fra Barcelona for at have solgt ud af klubbens principper og for at have kastet skam over dens flotte motto: ’Mere end en klub’. Rosell er ligeglad. Han forsvarer sin sponsor.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere