Sommer-OL 2024 i København og Hamborg

Overborgmester Frank Jensen lufter idé om, at København og Hamborg i fællesskab kan byde på værtsskabet for de olympiske sommerlege i 2024

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), lancerede ved en erhvervskonference for danske og tyske virksomheder i Hamborg i denne uge en idé om, at København og Hamborg i fællesskab byder på værtsskabet af de olympiske sommerlege i 2024. (Foto: Mikkel Berg Pedersen).
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), lancerede ved en erhvervskonference for danske og tyske virksomheder i Hamborg i denne uge en idé om, at København og Hamborg i fællesskab byder på værtsskabet af de olympiske sommerlege i 2024. (Foto: Mikkel Berg Pedersen).

Malmö har tidligere været nævnt som en mulig medvært til København for verdens største idrætsbegivenhed, de olympiske sommerlege, men den drøm er hidtil blevet ved tanken.

I den forgangne uge gav Københavns overborgmester Frank Jensen (S) så ny luft til drømmen om, at Danmarks hovedstad - nu sammen med Hamborg - skal invitere hele verden til sportslig svingom ved sommerlegene i 2024. Det skete ved en konference arrangeret af Dansk-Tysk Handelskammer for danske og tyske erhvervsvirksomheder i Hamborg onsdag og torsdag.

Se også: Præsident bekymret for dansk ishockey-VM

- Samarbejde mellem to byer er den eneste måde, hvorpå demokratiske stater som Tyskland og Danmark kan løfte et mega-projekt som de olympiske sommerlege, sagde Frank Jensen ifølge internetsiden insidethegames.com.

Den socialdemokratiske borgmesters forslag følger i kølvandet af, at Hamborgs bystyre nu har bedt om at få udarbejdet en undersøgelse af fordele og risici ved at komme med et bud på et OL-værtsskab.

65 procent støtter
Bystyrets beslutning om at få udarbejdet undersøgelsen er en konsekvens af, at knap 65 procent af indbyggerne i Tysklands næststørste by tidligere på måneden udtalte støtte til, at Hamborg bør byde på værtsskabet. Tidligere på året blev Tysklands største by, hovedstaden Berlin, også nævnt som en mulig medvært.

Ekstra Bladet har lørdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Frank Jensen. Overborgmesterens pressechef, Jakob Elkjær, bekræfter dog, at Frank Jensen har ytret sig positivt om et muligt værtsskab i samarbejde med Hamborg.

Se også: Nøgenbilleder af OL-skibabe lækket

- Frank Jensen plantede en tanke, eller en idé om I vil. Det sker jævnligt, og nogen gange bliver tanker og idéer måske til handling. Mere er der ikke at tilføje om den sag nu, siger Jakob Elkjær til Ekstra Bladet.

I hård konkurrence
Udmønter udtalelsen fra Frank Jensen sig i konkret handling, vil et argument for et samarbejde mellem netop Hamborg og København have yderligere styrke i det faktum, at en kommende Femern-tunnel vil forkorte køretiden mellem de to byer til under tre timer. Den 18 kilometer lange, underjordiske vej og togbane mellem Rødby og Puttgarden er planlagt til at skulle stå færdig i 2021.

Frank Jensen er dog godt klar over, at et bud på sommerlegene i 2024 sammen med Hamborg vil kræve en ændrig af det olympiske charter. Heraf fremgår det, at to lande kun kan arrangere vinterlege sammen (ikke sommerlege), hvis der er geografiske eller topografiske argumenter for et dobbelt-værtsskab.

Se også: Så er udyret på is i Sochi

København kan måske alligevel have et håb i, at andre store idrætsorganisationer i de senere år har ændret praksis, så flere lande kan søge værtsskab sammen.

Rom, Paris og en håndfuld ikke navngivne amerikanske byer overvejer i øjeblikket, om de også vil byde på værtsskabet i 2024.

0 kommentarer
Vis kommentarer