Efter VM-hvidvask: Efterforsker raser mod FIFA

Dommen der frikender Rusland og Qatar for korruption er ufuldstændig og fejlagtig, siger manden der har efterforsket sagen i to år

Så er krigen for alvor brudt ud i FIFA. Kun et par timer efter, at fodboldforbundets egen dommer, tyskeren Hans Joachim Eckert, i en 42 sider rapport havde renset og hvidvasket Qatar og Rusland, for alle anklager om korruption, slog FIFA's egen efterforsker tilbage.

Amerikaneren Michael J Garcia har brugt næsten to år på at undersøge de mange anklager om bestikkelse og korruption der rejste sig, da Rusland og Qatar tilbage i december 2010 overraskende blev tildelt VM-slutrunderne i 2018 og 2022. Garcias arbejde mundede ud i en rapport på 350 sider, som tidligere i år blev afleveret til Hans Joachim Eckert. Tyskeren har brugt flere måneder på at pløje sig igennem sagen, og han nåede frem til, at hverken Rusland eller Qatar havde forbrudt sig mod FIFA's regler.

Men nu siger Garcia, at dommen fra Eckert er ufuldstændig og fejlagtig. Garcia stopper ikke der. Han vil appellere dommen til FIFA's appelkomite.

- Dagens afgørelse (fra Eckert, Red.) indeholder utallige ufuldstændige og fejlagtige præsentationer af de fakta og konklusioner, som er indeholdt i rapporten fra efterforskningen, siger Garcia i en udtalelse.

Det er noget af en bombe, som amerikaneren dermed smider under hele FIFA-systemet. Både FIFA's præsident, Sepp Blatter, og Hans Joachim Eckert har tidligere sagt, at hele Garcias 350 sider lange rapport aldrig vil blive offentliggjort i sin fulde længde. Det har ellers været et krav fra mange sider, herunder DBU's formand Jesper Møller. Garcia har også selv støttet kravet om fuld offentliggørelse, og der er næppe tvivl om, at presset for at se hele rapporten nu vil blive øget.

-- Jeg mener stadig, at hver en sten skal vendes i den her sag. Derfor skal Garcias fulde rapport offentliggøres. Det håber jeg også, at appelkomiteen når frem til, siger Jesper Møller til Ekstra Bladet

FIFA jublede ellers tidligere i dag højlydt over, at Eckert var nået frem til at Rusland og Qatar roligt kunne fortsætte forberedelserne til de to kommende slutrunder.

Eckert kritiserede ganske vist Qatar for i 2010 at have sponseret Det Afrikanske Fodboldforbunds, CAF, kongres i Angola. Et arrangement der beløb sig til 10 millioner kroner, og som blev afholdt nogle måneder før, de 22 medlemmer af FIFA's eksekutivkomite besluttede, at tildele Qatar VM i 2022.

Qatar havde selv et medlem af FIFA's eksekutivkomite. Mohamed Bin Hamman var endda vicepræsident i FIFA og meget aktiv i bestræbelserne på at sikre Qatar slutrunden. Eckert når frem til, at Bin Hamman bestak en lang række fodboldledere i Afrika og Caribien i tidspunktet op til afstemningen i 2010. Men Eckert konkluderer, at Bin Hamman ikke formelt havde noget at gøre med Qatars VM-komite.

De penge, som han udbetalte, var i stedet et led i hans bestræbelser på at sikre sig støtte til at blive præsident for FIFA.

Bin Hamman har ikke ønsket at snakke med Michael Garcia. Efterforskeren løb panden mod en mur hos den tidligere så indflydelsesrige fodboldsheik, som blev smidt ud af FIFA i 2011 på grund af korruption i forbindelse med præsidentvalget samme år. Og så blev Sepp Blatter genvalgt uden modkandidat. Bin Hamman har lige lige været i flyverskjul i Qatars hovedstad, Doha.

Michael Garcia har ikke fortalt, hvad det er, at han er uenig med Eckert om, men man gætter næppe forkert, hvis det især handler om den rolle Bin Hamman har spillet, for han var en vigtig og meget aktiv brik i Qatars bestræbelser på at skaffe sig VM-slutrunden.

Ruslands VM-komite har velvilligt stillet sig til rådighed for FIFA's efterforskere, men desværre har russerne ikke kunnet bidrage med ret meget skriftligt materiale. Det skyldes, at de computere som russerne brugte op til afstemningen i 2010 var leaset og blevet leveret tilbage til lejeren. Denne ejer, som vi ikke kender navnet på, har efterfølgende destrueret computerne.

I følge rapporten fra Eckert har russerne siden forsøgt at få adgang til de Gmail-konti som blev brugt dengang. Russerne havde bedt Google i USA om hjælp i den forbindelse, men Google har ikke svaret.

FIFA's efterforsker, Michael Garcia, har derfor måtte nøjes med at udspørge de russiske VM-arrangører, men der har tilsyneladende ikke været noget at udsætte på dem.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind