Bagsiden af Baku: 80.000 hjem jævnet med jorden

Boligpriserne er gået fuldstændig amok i OL-byen, hvor 80.000 hjem er blevet jævnet med jorden for at gøre plads til legene - derfor har mange søgt ud i landsbyerne

I et lille hus på landet. Matematiklæreren inviterede Ekstra Bladet på besøg. Foto: Ole Steen
I et lille hus på landet. Matematiklæreren inviterede Ekstra Bladet på besøg. Foto: Ole Steen

BAKU (Ekstra Bladet) BAKU: Umiddelbart fremstår OL-byen Baku som en topmoderne hovedstad med brede boulevarder, flotte pladser og en række fantastisk smukke arenaer.

Ingen skal være i tvivl om, at de 6000 atleter, som deltager i det første europæiske OL, har de bedste forhold at præstere under. Aserbajdsjans præsident, Ilham Aliyev, som i går overrakte guld til sine egne brydere, har da også brugt den nette sum af 65 milliarder kroner på sit propagandashow. 

Men bag glimmer og glitter finder vi den barske virkelighed, som handler om tvangsforflyttelser af hundredtusinder, nedrivning af hele boligområder og en udbredt korruption, som efterhånden gør det umuligt for jævne mennesker at bo i byen. 80.000 hjem er således blev jævnet med jorden for at gøre plads til legene.

Patrick Hickey er manden bag etableringen af European Games (Foto: Ole Steen) Jan Jensen Manden bag legene i Baku: Den irske OL-fantast

Selv en ganske middelmådig lejlighed i udkanten af centrum koster nu 10.000 kroner om måneden, og der er meget, når man som skolelærer kun har en månedsløn på 1200 kroner.

Inde i den centrale del af Baku er boligpriserne gået fuldstændig amok. Ejerlejligheder sælges til en kvadratmeterpris på 33.000 kroner. Man skal være en meget korrupt embedsmand for at komme i nærheden af sådan en bolig. 

Telman Mahmudov er ikke korrupt. Han er skolelærer i den lille landsby Cange en times kørsel fra Baku. Landsbyen ligger blandt afsvedne bjerge og rummer små huse og en skole, hvor 59-årige Telman på 15. år underviser i matematik.

Han bor sammen med sin 58-årige arbejdsløse kone i det lille hus, og da Ekstra Bladet var på besøg var parrets datter og søn, som fungerede som tolk, også til stede. Hjerterum var der maser af. Det var faktisk overvældende.

Der blev hverken sparet på fyrværkeriet eller symbolerne, da værterne trykkede den af ved åbningsceremonien. (Foto:Ole Steen) Jan Jensen Brænder milliarder af på forlorent OL

Vi kom blot for at få en snak, men endte med den helt store opvartning. Telman og børnebørnene gik straks i gang med at brænde grene i en lille gryde foran huset. Gløderne skulle bruges til krydrede kyllingestykker på spid.

Telman griller kyllingerne der smagte aldeles fortrinligt. Foto: Ole Steen
Telman griller kyllingerne der smagte aldeles fortrinligt. Foto: Ole Steen
 

Te med frugt blev serveret sammen med bløde frugtfyldte kager og sprøde kiks. Vodkaen kom på bordet sammen med en kold hvid drik fyldt med krydderurter. Til kyllingerne fik vi tomater fra egen avl blandet med løg og agurkestykker og hvid krydret ost. Et kongemåltid til seks stjerner.

Telman kan arbejde, til han er 63, hvor han sendes på pension. Til den nette sum af 760 kroner om måneden. 

Det kan ægteparret ikke leve af.

– Vi klarer os ved at holde høns, kaniner og geder. Vi skal være selvforsynende med kød og æg, forklarer han.

Gæstfriheden var overvældende hjertelig. Foto: Privat
Gæstfriheden var overvældende hjertelig. Foto: Privat
 

Han er også begyndte at dyrke den noget udpinte jord. Han forsøger sig med tomater og grøntsager, han har plantet frugttræer og sået krydderurter.

Men det er under hårde betingelser. Solen banker ned over det bjergrige område. I går var der 33 grader og ikke en sky i sigte. Så der skal vandes to gange om dagen.

– Alle her i landsbyen hjælper hinanden. Vi kan bytte vores æg til noget andet, siger Telman.

At nabohjælpen fungerer i den lille søvnige landsby fik vi et bevis på, da vi gik hen for at se skolen. På vejen blev vi passet op af en nabokone, som straks spurgte, om vi ikke ville hjem til hende til et måltid mad.

Men der var altså ikke plads til mere. 

– Ved den afsluttende kop te hos Telman og hans kone sagde matematiklæreren, at han havde fået ro i sjælen ved søge ud på landet. Han vil aldrig tilbage til Baku, og han kunne ikke drømme om at tage ind for at følge de olympiske lege.

Han vil hellere se på bjergene.

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

4 kommentarer
Vis kommentarer