Baks bedste ven er Tourens Georg Gearløs

Adam Hansen er cykelsportens ubestridte jernmand, der er i gang med sin 15. Grand Tour i træk – og så fikser han alle mekaniske og elektroniske problemer i feltet

Når han har tid, så sysler Adam Hansen med at forbedre sit udstyr. Her har han set sig sur på sit headset, der med egne ord er noget 'crap'. Derfor splejser han sit eget sammen - lighteren bruger han som loddekolbe. Foto: Claus Bonnerup
Når han har tid, så sysler Adam Hansen med at forbedre sit udstyr. Her har han set sig sur på sit headset, der med egne ord er noget 'crap'. Derfor splejser han sit eget sammen - lighteren bruger han som loddekolbe. Foto: Claus Bonnerup
Følg Sport

REVEL (Ekstra Bladet): - I må undskylde, at der roder.

Adam Hansen har inviteret Ekstra Bladet med indenfor på det værelse, han deler med holdkammeraten Lars Bak.

Der roder, fordi australieren er i gang med at fremstille sin egen radio – den, Lotto Soudal udleverer, er for tung! – så sengen er fuld af ledningsstumper, værktøj og en computer, han bruger til at programmere de forskellige kanaler.

Den 35-årige australier er ikke blot feltets jernmand – på vej mod at gennemføre sin 15. Grand Tour i træk – han er også lidt af en Georg Gearløs, der ikke kan sidde stille, fordi der altid lige er et nyt projekt.

Inden han relativt sent – som 26-årig – blev professionel, arbejdede han som programmør, og han har taget den problemløsende tilgang til tingene med sig i sit nuværende liv.

Som nu med radioen, der naturligvis er blevet udstyret med en hjemmebygget hovedtelefon, da standardmodellen heller ikke var god nok.

Alt sammen konstrueret i en hotelseng med lidt værktøj medbragt i en lille plastpose.


Det har Adam Hansen tid til på en hviledag. Eller når holdkammeraterne hviler sig eller taler i telefon med familien. Hvis han altså ikke lige arbejder på sine hjemmelavede cykelsko, der er lettere og stivere end alle andre. Eller udtænker nye ideer til sit eget tøjmærke, Hanseeno. Eller bare finpudser det logistikprogram, han har udviklet til Lotto-Soudal, og som flere andre cykelhold også har købt.

Så der sker noget omkring Adam Hansen, der er en efterspurgt herre i feltet på grund af sine tekniske evner.

- Det er sandt, men det er ikke altid en god ting. Der er altid nogen, der banker på døren, når der er problemer med computeren.

- De kalder mit værelse for ’kontoret’. Hver dag, når jeg går ned til morgenmad, bliver jeg spurgt, hvornår kontoret lukker. Jeg er sent oppe, og jeg fikser altid et eller andet for drengene, siger Adam Hansen, der sågar engang under Vuelta a España blev hentet til FDJ-bussen for at fikse det franske holds internet. Det gjorde han så – og vandt etapen bagefter.

Naturligvis hjælper han også værelseskammerat Lars Bak.

- Jeg købte sådan et fransk datakort, jeg ikke kunne få til at virke. Jeg aner ikke en dyt om det og ville bare være gået ned i forretningen med det igen. Men det klarede Adam lige på 10 sekunder, siger Lars Bak.

Der er dog andre sider af Adam Hansen end den tekniske. Jernmanden med de danske aner – vist nok fire-fem generationer tilbage på faderens side – er blevet en institution i den professionelle cykelverden, hvor han er i gang med at gennemføre sin 15. Grand Tour i træk.

En imponerende rekord, som han i starten skævede lidt til, men ikke mere tænker over.

- Jeg gør det, fordi jeg elsker at køre på min cykel. Jeg elsker Grand Tours, for der er så mange forskellige etaper og mange muligheder. Aldrig et kedeligt øjeblik. Og jeg kan lide dem alle tre af forskellige årsager, siger Adam Hansen.

Adam Hansen er en mand med mange jern i ilden. Kasketten, han har på, har han selv designet. Det er en del af hans Hanseeno-kollektion, han sælger på sin hjemmeside. Foto: Claus Bonnerup
Adam Hansen er en mand med mange jern i ilden. Kasketten, han har på, har han selv designet. Det er en del af hans Hanseeno-kollektion, han sælger på sin hjemmeside. Foto: Claus Bonnerup

Han gør det også fordi, at han ved at køre alle tre Grand Tours faktisk får mere tid hjemme.

- Jeg kører kun ni løb på en sæson, så jeg har meget tid derhjemme – jeg får nemt hjemve. Jeg har kun ni rejseaktiviteter på et år, hvor mange har 30 eller 40. Jeg kan lide det på den måde, siger han.

Hjem i denne forbindelse er ikke Australien. Adam Hansen har nemlig fundet lykken i et for cykelsporten usædvanligt land: Tjekkiet.

- Jeg er ikke en person, der følger strømmen.

- Vi flyttede meget, da jeg var barn, jeg gik i ni forskellige skoler, så jeg hørte aldrig rigtig til noget sted. Så jeg har faktisk boet i Tjekkiet længere end noget andet sted i mit liv. For mig er det mit hjem.

- Jeg er kun i Australien til Tour Down Under, men jeg holder jul i Europa. Det elsker jeg – jeg kan godt lide at se årstiderne. I Australien er det bare varmt hele tiden.

Han har ikke selv en god forklaring på, hvorfor han kan blive ved med at køre Grand Tours – men måske er han bare gjort af et specielt stof.

- Måske. Der er mange ryttere, der kommer til mig på de rigtig hårde dage og spørger, hvordan jeg kan holde til det. Jeg kan måske holde til mere, siger Adam Hansen, der ikke har et decideret mål for, hvor mange Grand Tours, han vil køre i træk.

- Jeg har kontrakt denne sæson og de to næste med, så jeg vil gerne køre dem alle indtil da. Efter det må vi se. Jeg håber på at kunne køre længere – jeg startede sent med at køre, så jeg har måske flere år i mig, siger rekord-manden.

* * *

Et ægteskab med snork i

Lars Bak og Adam Hansen blev holdkammerater i 2010 og kender hinanden særdeles godt. Her er de i aktion under Tour de France i 2013. Foto: Imago/All Over Press
Lars Bak og Adam Hansen blev holdkammerater i 2010 og kender hinanden særdeles godt. Her er de i aktion under Tour de France i 2013. Foto: Imago/All Over Press

REVEL (Ekstra Bladet): Lars Bak og Adam Hansen bor sammen ved hvert eneste løb, de kører sammen. Det betyder, at de har et særligt forhold til hinanden.

- De kalder os mand og kone. Vi er gode sammen, og vi kender hinanden så godt. Vi har et helt specielt forhold. Når vi går ind i et værelse, så ved vi instinktivt, hvor den anden vil sove og have sine ting, siger Adam Hansen, som Lars Bak ikke tøver med at kalde sin bedste ven i feltet.

- Det er ham, jeg betror mig allermest til. Jeg er gode kammerater med alle, men han er den, jeg stoler allermest på, siger Lars Bak.

De to har også en fælles forståelse af tingene, når det bliver tid til at sove – for her er de vidt forskellige.

- Adam er et nattemenneske, og han sidder tit og arbejder på computer. Jeg tager en sovemaske på, og så generer han mig ikke, siger Lars Bak, der den anden vej rundt også har glæde af Adam Hansen.

- Jeg kan snorke rigtig højt, det ligger til familien. Men Adam siger, at det ikke generer ham, så det er dejligt, siger danskeren.

- Lars snorker meget – men det kan jeg sove fra.

- Jeg har set andre ryttere, der beklager sig over det, men for mig er det bare baggrundsstøj. Hvis han stoppede, ville jeg sikkert tro, at han var død, siger Hansen.

* * *

Det skal også være sjovt

REVEL (Ekstra Bladet): Når etaperne bliver rigtig hårde, og bjergene bider i benene, så er Adam Hansen lidt af en darling på de sociale medier.

Flere gange er han blevet fotograferet med en øl i hånden på Alpe d’Huez, og i Giroen stjal han på en bjergetape en lyserød paryk og kørte med.

For der skal også være plads til sjov.

- Fansene er kommet langvejs fra for at se os, så man skal altid forsøge at give dem noget igen. Jeg gør mit job, så godt jeg kan, og når jeg så bliver sat af første gruppe, så kan jeg lige så godt more mig.

- I sådanne løb er der en festlig atmosfære, og når mit job er overstået, er det rart at kunne blive en del af den fest, siger Adam Hansen, der dog aldrig drikker de øl, han får af tilskuere.

- Nej, jeg drikker faktisk ikke øl. Og hvis jeg fik en, ville jeg sikkert te mig fuldstændig åndssvagt.

* * *

Fire sjove ting i kufferten

Værktøj
- Jeg har lidt forskelligt værktøj, så jeg kan klare de fleste småreparationer – kniv, multitool, sandpapir, epoxy, tang. Det eneste, jeg mangler, er en loddekolbe, så jeg må bruge en lighter.

Professorterning
- Jeg har den altid med, og det er egentlig fordi, jeg er bange for at flyve. Så jeg leger med den for at tænke på noget andet. Jeg er okay til den – kan i hvert fald altid løse den.

Spirulina
- Det er en superfood. Nærende og meget sundt. Det skulle være rigtig godt. Det håber jeg, at det er, for det smager forfærdeligt.

Husholdningsfilm
- Det har jeg også altid med. Når det regner, vikler jeg det om skoene og tager så et sko-cover udover. Det varmer lidt, og så bliver skoene ikke våde.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.