Bestikkelse, massedød og boykot: Slås for VM

Den lille ørkenstat forsøger at smyge sig uden om bestikkelse, massedødsfald og boykot

Mere end 2000 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet i december 2010 fik tildelt VM i 2022. Foto: Lars Poulsen
Mere end 2000 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet i december 2010 fik tildelt VM i 2022. Foto: Lars Poulsen

Hvis sagen mod PSG’s præsident, Nasser Al-Khelaifi, som er anklaget for bestikkelse og korruption, fører til domfældelse, vil fokus for alvor blive rettet mod Qatar og det VM, som den lille ørkenstat skal være vært for i 2022.

Nasser Al-Khelaifi, som skal afhøres af det schweiziske politi i Bern på onsdag, er tæt forbundet med Qatars emir og med de personer, som i sin tid og meget overraskende skaffede VM til landet. 

Affæren med Al-Khelaifi kommer på et tidspunkt, hvor hans landsmænd i forvejen er presset fra mange sider. Nabolandene har lagt Qatar på is med beskyldninger om, at emiren og hans folk støtter terrororganisationer som Islamisk Stat.

Boykotten, som føres an af Saudi-Arabien og Egypten, kan allerede få store sportslige konsekvenser om nogle måneder.

Artiklen fortsætter under billedet

Nasser Al-Khelaifi er kommet i politiets søgelys. Foto: AP
Nasser Al-Khelaifi er kommet i politiets søgelys. Foto: AP
 

Fra 22. december til 8. januar skal Qatar efter planen være vært for Gulf-cuppen, en turnering, som afvikles hvert andet år, og som har deltagelse af Bahrain, Kuwait, Irak, Qatar, Oman, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen. 

Ved lodtrækningen for en måned siden i Qatar udeblev De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Bahrain, og spørgsmålet er nu, om de også vil holde sig væk fra selve turneringen.

Bahrain og Emiraterne har opfordret Qatar til at at aflyse cuppen på grund af de diplomatiske spændinger i regionen, men det har værterne afvist. Som et sidste forsøg har Emiraterne foreslået, at turneringen bliver aflyst, fordi Kuwait ikke kan deltage.

FIFA udelukkede i oktober 2015 Kuwait fra alle internationale fodboldturneringer på grund af statslig indblanding i det kuwaitiske fodboldforbund. Men den sag synes at være løst. 

I torsdags udsendte den kuwaitiske regering en meddelelse om, at landet var nået til enighed med FIFA om en række nye sportslove, som skulle betyde, at oliestaten igen kan optræde på verdens fodboldbaner.

Det er værd at bemærke, at Kuwait i meddelelsen takker Qatar for at have taget initiativ til at overbevise FIFA om, at de nye love bør sikre, at karantænen ophæves.

Artiklen fortsætter under billedet

Sepp Blatter annoncerede 2. december 2010, at Qatar havde fået VM i 2022. Emiren tog glad imod VM-trofæet. Foto: AP
Sepp Blatter annoncerede 2. december 2010, at Qatar havde fået VM i 2022. Emiren tog glad imod VM-trofæet. Foto: AP
 

Styret i Qatar gør således alt for, at Gulf-cuppen bliver gennemført uden mislyde. Hvilket er ganske forståeligt. Turneringen bliver en test, en forsmag på det VM, som landet stadig står til at skulle afholde i 2022. Derfor vil også FIFA være markant til stede, når Gulf-cuppen begynder i december.

FIFA tror stadig på, at man kan adskille sport og politik. Derfor kan det få konsekvenser for lande som Saudi-Arabien og Bahrain, hvis de vælger at boykotte Gulf-cuppen, der er en turnering anerkendt af FIFA. 

Bliver de væk, risikerer de at blive udelukket fra kvalifikationen til VM i 2022. Altså på samme måde som de danske kvinder risikerer at blive straffet af FIFA på grund af afbuddet til VM-kvalifikationskampen mod Sverige i fredags.

Hvis Gulf-cuppen i Qatar ender med at gå op i hat og briller, vil kritikken af FIFA yderligere tage til. FIFA’s eksekutivkomité valgte i december 2010 at placere VM-slutrunden 2022 med 32 hold i et land som FIFA’s egne inspektører dumpede på en lang række parametre. Blandt ansøgerlandene var Qatar uden konkurrence det mindst egnede. 

For eksempel havde Qatar, da landet søgte om VM, ikke et eneste stadion som kan bruges til en slutrunde. Med store armbevægelser lovede sheikerne at bygge 12 nye stadioner. Det er nu reduceret til otte. 

Og så er der det med varmen. Man kan ikke spille fodbold i Qatar i juni og juli måned, hvor VM normalt afvikles. Derfor er slutrunden i 2022 da også flyttet til november-december med de gener, det så medfører for flere ligaer i Europa.

Men den allerstørste udfordring – eller skandale, om man vil – er situationen med den mere end en million migrantarbejdere, som er hentet til Qatar for at gøre landet klar til VM om fem år.

Artiklen fortsætter under billedet

Migrantarbejderne lever under slavelignende forhold. Foto: Lars Poulsen
Migrantarbejderne lever under slavelignende forhold. Foto: Lars Poulsen
 

De fleste af dem lever under slavelignende forhold. Det er et problem, som internationale fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer siden 2010 jævnligt har gjort Qatar og FIFA opmærksom på. Qatar lover hver gang, at tingene skal blive bedre, mens FIFA ingen ting gør.

Den seneste rapport er fra september. Afsender er Human Right Watch, som sætter fokus på de ekstreme temperaturer, som migrantarbejderne lever under i Qatar. Forhold som koster mange menneskeliv.

Nicholas McGeehan, som arbejder for Human Right Watch i regionen og som har skrevet den seneste rapport, trak i sidste uge situationen skarpt op. 

Han fortalte om 4000 får fra Australien, som i september 2013 blev sendt til Doha i Qatar, hvor de skulle slagtes. Alle fårene døde, mens skibet lå i havn i Doha, og det fik de australske myndigheder til at lave en efterforskning. Konklusionen var, at 97 procent af dyrene døde på grund af de ekstreme varmegrader.

Myndighederne i Qatar afvise alle ønsker om at efterforske de mange dødsfald blandt migrantarbejderne. Nicholas McGeehan anslår i sin rapport, at mere end 2000 migrantarbejdere er døde, de fleste at uforklarlige årsager, siden Qatar fik tildelt VM i december 2010. Tallet ventes at stige til langt over 4000, inden den første kamp fløjtes i gang i 2022.

Omkring 800.000 arbejder i byggeindustrien og altså ofte udendørs i de saunalignende temperaturer. 

Som så mange andre spørger også Nicholas McGeehan om, hvem der kan forbedre situationen for migrantarbejderne, når nu hverken FIFA eller myndighederne i Qatar vil gøre det.

Det enkle svar vil være, at spillerne skal sige nej til at spille VM i Qatar, men også på det her område forsvarer sheikerne deres slutrunde.

De bruger højt profilerede spillere og trænere som Pep Guardiola, Zinedine Zidane og Xavi Hernández som ambassadører for VM. Vores egen Michael Laudrup er træner i Qatar, hvilket også er en form for reklame.

Artiklen fortsætter under billedet

Michael Laudrup tjener til dagen og vejen som træner i Qatar. Foto: Lars Poulsen
Michael Laudrup tjener til dagen og vejen som træner i Qatar. Foto: Lars Poulsen
 

Bayern München er hvert år på betalt træningsophold i Doha, og i denne sæson er Qatars lufthavn, Hamad International Airport, trøje-ærmesponsor hos Bayern. 

Qatar ejer som bekendt PSG, og vennekredsen udvides konstant. Således skal det islandske landshold næste år spille to kampe i Qatar som opvarmning til VM-slutrunden i Rusland.

DBU sendte tidligere en række ungdomslandshold på betalte træningslejre i Qatar, men det stoppede, da Ekstra Bladet skrev om det i 2015.

Iskold benægtelse: VM-chef afviser brug af nordkoreanske slaver

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+